Κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας

5 Νοεμβρίου αύριο και για μια ακόμα φορά γίνεται ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας στη γνωστή διαδρομή Αθήνα – Στάδιο.Σε κάθε μεγάλη πόλη γίνεται μαραθώνιος αλλά ο αθηναικός είναι διαφορετικός γιατί συνδέεται με την ιστορική διαδρομή που έκανε ο αρχαίος ημεροδρόμος.Βέβαια η διαδρομή στην οποία γίνεται ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση μαυτή που έτρεξε ο αρχαίος ημεροδρόμος.Αλλά αυτή έχει καθιερωθεί.Ισως η πολιτεία θα έπρεπε κάποτε να διοργανώσει κάποιο μαραθώνιο στα χνάρια του ημεροδρόμου αλλα αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Τα γεγονότα της μάχης του μαραθώνα είναι(θέλω να πιστεύω) γνωστά.Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι πως οι Αθηναίοι δεν έστειλαν τον ημεροδρόμο απο το μαραθώνα στην Αθήνα απλά για να φέρει το μύνημα της νίκης.Γιατί συχνά βλέπουμε κάτι ζωγραφικούς πίνακες που παρουσιάζεται ο ημεροδρόμος να λέει νενικήκαμεν.
Μετά τη μάχη του μαραθώνα οι Αθηναίοι παρατήρησαν πως τα πλοία των Περσών έστριψαν προς Σούνιο και τότε κατάλαβαν πως είχαν σκοπό να κατευθυνθούν προς Αθήνα με το σκεπτικό πως αφού ο στρατός ήταν στο μαραθώνα η πόλη ήταν αφίλακτη.Ετσι ο ημεροδρόμος πήγε στην Αθήνα με σκοπό να πει στις γυναίκες και στα παιδιά να φορέσουν κράνη να πάρουν τα δόρατα και τις ασπίδες και να βγούν στα τείχη ώστε να τους δουν απο μακριά οι Πέρσες και να νομίζουν πως υπάρχει ακόμα στρατός στην πόλη.Ετσι έγινε και οι Πέρσες φοβήθηκαν κι έφυγαν αλλά ο φιλοπάτρις ημεροδρόμος πέθανε στην προσπάθειά του να εκτελέσει το καθήκον του.
Το όνομα του ημεροδρόμου δεν είναι ξεκάθαρο, ίσως και να μην έχει σημασία γιατί η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει όνομα.Ο Ηρακλείδης αναφέρει σαν ημεροδρόμο το Θέρσιππο απ το δήμο των Ερωέψν, ο Λουκιανός ονομάζει το Φιλιππίδη ενώ άλλοι αναφέρουν τον Ευκλή.
Το 1896 στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες ο Γάλοος Μισέλ Μπρελ είχε την ιδέα να συμπεριληφθεί και το άθλημα του μαραθωνίου αγώνα στο οποί νικητής ήταν οΣπύρος Λούης.
Τον καλύτερο χρόνο στη διαδρομή έχει ο ιταλός stefano baldini με χρόνο 2:10:55 ενώ απο ελληνικής πλευράς τον καλύτερο χρόνο στους άντρες έχει ο Νίκος Πολιάς με 2:17:56 και στις γυναίκες η Πολύζου Μαρία με χρόνο 2:39:10.
Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητική παιδεία και γιαυτό και η συμμετοχή στο μαραθώνιο είναι μικρή.Φέτος κοντά στις 3000 αθλητές θα τρέξουν απ τους οποίους οι περισσότεροι είναι ξένοι.Σε άλλες πόλεις ο αριθμός είναι αστρονομικός , μιλάμε για 35 με 40 χιλιάδες αθλητές.Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον η πολιτεία θα κοιτάξει με διαφορετικό μάτι το θέμα του μαραθωνίου.Ολοι οι μαραθωνοδρόμοι κι όχι μόνο θέλουν να τρέξουν και νατερματίσουν την κλασική διαδρομή.
Κουράγιο και καλή δύναμη σε όσους αγωνιστούν αύριο και η σκέψη μας στην ωραιότερη στιγμή της διαδρομής που ειναι ο τερματισμός στο στάδιο.

Published in: on 4 Νοεμβρίου, 2006 at 5:55μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2006/11/04/marathonios/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: