TΑ ΕΛΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Ηταν Ιούνιος , αρκετά χρόνια πριν.Μετά απο μια ωραία πρωινή ανάβαση απο το τελεφερίκ φτάσαμε στο καταφύγιο Μπαφι της πάρνηθας.Εκεί καθήσαμε να ξεκουραστούμε και να θαυμάσουμε τη θέα.Ξαφνικά στην απέναντι πλαγιά όχι μακρυά απο το καταφύγιο βλέπουμε ένα ελάφι.Στην αρχή παρακολουθούσε μέσα απο κάτι θάμνους και μετά σιγά σιγά ξεπρόβαλε και μας κοίταζε.Πήρα τα κυάλια απο το σακίδιο και κάθησα με τις ώρες να το χαζεύω.

Είχα ακούσει πολλές φορές αρκετούς παλιούς ορειβάτες που μιλάγανε συχνά για τα ελάφια της πάρνηθας και μου είχαν αναφέρει πολλές παρόμοιες ιστορίες αλλά εγω ήμουν λιγάκι μαζεμένος…

Η δεύτερη φορά που ξαναείδα ελάφι ήταν απο την πίσω μεριά της πάρνηθας όταν είχα πάει για τρέξιμο και ξαφνικά περάσαν απο μπροστάμου δυο τεράστια ελάφια.Σταμάτησα σαστησμένος αυτά με το πάσο τους απλά πέρασασν απο τη μια ακρη του δρόμου στην άλλη και χάθηκαν.

Τρίτη φορά ήμουν πάλι άνοιξη στην πισω μεριά ξανά της πάρνηθας .Μπροστά μου είδα ένα τεραστιο ελάφι να τρώει κάτι απο ένα δένδρο.Μόλις με είδε έτρεξε φανερά τρομαγμένο.Μόλις πήρα τη στροφή πάλι εκεί στην άκρη του δρόμου δυο τεράστια με μεγάλα κέρατα ελάφια .Κι αυτά μόλις με είδαν έτρεξαν γρήγορα να εξαφανιστούν.Ισως να τρώμαξαν εξαιτίας του θορύβου που έκανε το ποδήλατο ή ίσως τα παρδαλά ποδηλατικά ρούχα να τους δημιούργησαν ταραχή.

Πριν μερικές μέρες πήγα με το γιόμου στην πάρνηθα να κάνουμε ποδήλατο.ΑΝ είσαι τυχερός του είπα θα δεις και ελάφια. Στην πίσω μεριά λοιπόν εκεί που υπάρχει ησυχία καιερημιά καθώς ποδηλατούσαμε ακούμε τις κραυγές των ελαφιών.Ακούγονταν μέσα απο μια ρεματιά δίπλα στο δρόμο.Σταματήσαμε πήραμε και τα κυάλια και προσπαθούσαμε να δούμε τα ελάφια.Πηγαίναμε απο δω πηγαίναμε απο κεί, μόνο φωνές και τίποτ άλλο.Τουλάχιστον προσπαθήσαμε.

Τελικά αν κάποιος σας πει ότι έχει δει ελάφι στην Πάρνηθα πιστέψτετον γιατίπράγματι υπάρχουν.Παλαιότερα υπήρχαν και λύκοι ,αλεπούδες ,ζαρκάδια,αγριογούρουνα αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο αρπακτικό όλων δηλαδή ο άνθρωπος κυριάρχησε και δεν άφησε χώρο για τους άλλους.

Στην Πάρνηθα υπάρχει το κόκκινο ελάφι cervus elafus, το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει και στη ροδόπη.Το κόκκινο ελάφι ζει ελεύθερα στην Πάρνηθα.Στη θέση παλαιοχώρι υπάρχει εκτροφείο.

ΠΟλλές φορές ίσως και κάθε χρόνο κυνηγοί πηγαίνουν(φυσικά μέσα στον εθνικό δρυμό) να κυνηγήσουν ελάφια.Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα τέτοιοι καυμένοι ψυχικά άνθρωποι οι οποίοι σκοτώνουν και την ελάχιστη ομορφιά που έχει ακόμα απομήνει.Και μετά θα πάνε στη..γνωστή ταβέρνα να εισπράξουν τα 30 αργύρια

Θα έλεγα πως επαρκή φύλαξη στο δρυμό δεν υπάρχει Στο επίπεδο μιας ευρωπαικής χώρας ή στο επίπεδο ενός εθνικού δρυμού.Μάλιστα έχω διαβάσει πως είχε σκοτωθεί ένας δασοφύλακας στην προσπάθειά του να εμποδίσει κυνηγούς να σκοτώσουν ελάφια. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα π.χ. τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών.Πόσα είναι τα ελάφια;Πόσα μπορεί να αντέξει το βουνό;Αυτα τα ερωτήματα αλλά και άλλα πολλά πρέπει να απαντηθούν απο ειδικούς επιστήμονες που πρέπει να προσληφθούν ώστε μαζί και με το υπόλοιπο προσωπικό (αν δεν υπάρχει να προσληφθεί) να προσπαθήσουν για τη σωστή διαχείριση γενικότερα του δρυμού.

Published in: on 12 Νοεμβρίου, 2006 at 3:27μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2006/11/12/elafia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: