ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Ο άνθρωπος με τις πολλές δραστηριότητές του δημιούργησε μια νέα κατάσταση ,για το περιβάλλον στο οποίο ζει, αρνητική για το μέλλον του ίδιου.

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά του κόσμου αλλά και των πάγων στους δυο πόλους της γής.Νέες μετρήσεις και στοιχεία δείχνουν πως το λιώσιμο των πάγων γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς απ ότι είχαν υπολογίσει.

Στην Ανταρκτική( που αποτελεί το 90% του παγκόσμιου πάγου) το 2002 ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ,βάρους 500 τόνων, ο Larsen b διαλύθηκε και στη θέση του δημιουργήθηκαν μικρότερα κομματάκια τα οποία είναι ευκολότερο να διαλυθούν

Στη Γροιλανδία Ο παγετώνας Kangerdlugssuaq υποχώρησε κατά 5 χμ απο το 2001 και μετά.

Με λέτη της Αυστριακής κυβέρνησης παρουσίασε ότι μέχρι το 2080 οι παγετώνες στις Αυστριακές Αλπεις δε θα υπάρχουν.

ΤΟ Κιλιμάντζαρο ξέμεινε κιαυτο απο παγετώνες.

Ολα αυτά αλλά και άλλα πολλά παρουσιάζουν καθαρά το πρόβλημα.Ομως ,λιώσιμο των πάγων τι σημαίνει;

Σημαίνει απλά ότι θα παρουσιαστεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας με ότι σημαίνει αυτο για τις παράκτιες περιοχές και τα νησιά.

Σημαίνει αραίωση της αλατότητας του θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα αλλαγή των θαλασσινών ρευμάτων που ως γνωστώ επιρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες.( παράδειγμα το γνωστό goalf stream το οποιο διατηρεί ένα ήπιο κλίμα στην ευρώπη).

Σημαίνει πως χώρες που έχουν σχέση με τα Ιμαλάια θα έχουν σοβαρά προβλήματα γιατί απο εκεί τροφοδοτούνται κεντρικοί ποταμοί όπως ο κίτρινος ποταμός ή ο Βραχμαπούτρας .Ετσ θα υπάρξουν αρκετά οικονομικά ή οικολογικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά πρέπει να πούμε και ένα θετικό ,ειδικά για τους αρχαιολόγους.Με το λιώσιμο των πάγων πολλά αρχαιολογικά ευρύματα θα έρθουν στη επιφάνεια .Στην Αλάσκα βρέθηκαν όπλα της λίθινης εποχής ,στις Αλπεις βρέθηκε σώμα πολεμιστή ηλικίας 5.300 ετών.

Τώρα για να πω την αλήθεια νομίζω πως είναι καλύτερα να μη βρεθεί τίποτα παρά να λιώσουν οι πάγοι.Αλλωστε αυτο που χρόνια με βασανίζει είναι το που θα κάνω σκί και ορειβασία;

Published in: on 14 Νοεμβρίου, 2006 at 5:56μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2006/11/14/pagos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: