ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά έχω διαβάσει περί της ιστορίας και τρόπου γραφής της με αφορμή τα νέα βιβλία που έχουν οι μαθητές.Ιδιαίτερα πολλά έχουν γραφεί για το βιβλίο ιστορίας της Στ δημοτικού.Εγω απλά θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις :

  1. Αν κάποιος ανοίξει για παράδειγμα το βιβλίο ιστορίας της Στ δημοτικού στη δεύτερη σελίδα κάτω κάτω θα διαβάσει πως το έργο είναι επιδοτούμενο κατά 75% απο το ευρωπαικό κοινωνικό ταμείο και μόνο κατά 25% απο τους εθνικούς πόρους.Τώρα αν θέλω μπορώ να το τραβήξω παραπάνω και να πω γιατί κάποιος μου δίνει χρήματα για τη συγγραφή νέων βιβλίων;Εγω το ελληνικό κράτος που ξοδεύω τον παρά απο δω κι απο εκει δεν έχω χρήματα για τη συγγραφή βιβλίων ώστε οι αυριανοί πολίτες να μάθουν την ιστορία τους ;Αν θυμηθώ λιγάκι και το γνωστό αρχαίο αλλά διαχρονικό <<φοβού τους Δαναούς..>> τότε εύκολα μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα .
  2. Εφαρμόζεται η φιλοσοφική σκέψη <<μια εικόνα χίλιες λέξεις>>Δηλαδή το κυρίως μάθημα αυτο που κατα κανόνα θα πρέπει να ξέρει ο μαθητής έχει μειωθεί στο μισό της σελίδας.(το μέγεθοςτης σελίδας είναι λιγότερο απο μια Α4 σελίδα).Το υπόλοιπο έχει διανθιστεί με φωτογραφίες και κείμενα των συγγραφέων.
  3. Τα κείμενα του βιβλίου είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα ώστε σε καμια πρίπτωση δε μπορούν να δώσουν στους αναγνώστες τα όνειρα και τις τεράστιες θυσίες του λαού μας.Πού είναι το γνωστό οχι ;Που είναι οι φωτογραφίες με τους λασπωμένους παππούδες μας και τα 4 μέτρα χιόνι στα βουνά της Αλβανίας;Που είναι εκείνος ο ιστορικός πίνακας που παρουσιάζει τον στρατιώτη να ψυχοραγεί με τρύπιες μπότες αλλά παρόλαυτα να πολεμάει ακόμα;
  4. Πριν λίγα χρόνια ένας υπουργός εξωτερικών μιας χώρας είχε πει πως αυτο το λαό(ελληνες) θα πρέπει να τον χτυπήσουμε στην ιστορία του στην οικογένειά του στη γλώσσα του.
  5. Είμαστε λαός που πολύ εύκολα ξεχνά.ΠΟιός θυμάται τις γνωστές συγγεντρώσεις για τη Μακεδονία;Και τώρα ονομάζεται το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μ.Αλέξανδρος και απλά εμας δε μας ενδιαφέρει καθόλου.Το σύστημα δούλεψε καλά.¨Ολα αυτά τα χρόνια απλά αλλά ταυτόχρονα έντεχνα με τα κατάλληλα μέσα μας πέρασε στο υποσεινήδητο η αλλαγή του ονόματος ,τα δάνεια μας και τα χρέη μας (για καινόριο τζιπ και μετοχές) ώστε πια δεν αντιδράμε.(Είναι φοβερό κάποιος να σου παίρνει το όνομά σου την ταυτότητά σου αύριο και το σπίτι σου και εσυ να κάθεσαι να κοιτάς τηλεόραση)
  6. Βρε φίλε μου ..έτσι όπως μας ταπες εσύ ..ας πάρουμε όλοι το ντουφέκι μας κι όποιον πάρει ο χάρος!Οχι εγω δε λέω αυτο.Σήμερα στην κοινωνία την τεχνολογικά ανεβασμένη δε μπορείς να μιλάς για πολέμους και τέτοια;Ποιός θέλει να σκοτωθεί ;Αλλά θέλω όμως να γνωρίζουν οι νεότεροι ότι στο Διστομο και στα Καλάβρυτα έγινε σφαγή.Οτι στα βουνά οι με 4 μέτρα χιόνι πολέμησαν νίκησαν (πρώτα τον ίδιο τους τον εαυτό) και δεν έκαναν τις κότες.Οτι υπήρξε ο Λεωνίδας (ας πάει κάποιος να μου δίξει ένα άλλο Λεωνίδα- 300 τα έβαλαν με εναμισυ εκατομ. πέρσες)ο Διάκος ,ότι η ελδυκ πολέμησε γεναία στην κύπρο (αυτο γιατί δεν το λένε) κ.τ.λ.Αν όλους αυτούς (που στο πρόσωπό τους φαίνονται και οι αφανείς απλοί ήρωες) δεν τους αναφέρει το βιβλίο με μεγάλα γράμματα τότε η θυσία τους πήγε τζάμπα είναι σα να τους σκοτώνουμε εμείς (θυσιάστηκαν για εμας).Αυτοι είναι φωτεινό παράδειγμα για την ίδια μας τη ζωή.Αυτο μόνο τίποτε άλλο….ούτε πολέμους ούτε μίση.Μακάρι πάντοτε να έχουμε ειρήνη αλλά ταυτόχρονακαι να θυμόμαστε.
Published in: on 29 Ιανουαρίου, 2007 at 1:21μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/01/29/%ce%a4%ce%9f-%ce%92%ce%99%ce%92%ce%9b%ce%99%ce%9f-%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%9f%ce%a1%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%97%ce%a3-%ce%a3%ce%a4-%ce%94%ce%97%ce%9c%ce%9f%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%a5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: