ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Σαρακοστή σημαίνει 4ο μέρες πριν το Πάσχα.Σαράντα ημέρες νηστείας ,προσευχής και αυτοκριτικής.Ο χριστός για σαράντα μέρες νήστευσε στην έρημο .Ετσι και η δική μας νηστεία έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Παλαιότερα οι άνθρωποι έδιναν μεγαλύτερη σημασία στη νηστεία .Σήμερα λίγοι δοκιμάζουν να νηστεύσουν νομίζοντας πως είναι κάτι ανόητο που δεν έχει κανένα σκοπό ή νόημα.Αλλωστε σήμερα και η θρησκεία για αρκετούς ανθρώπους ίσως δεν έχει κανένα νόημα ,μοιάζει σαν ένα παραμύθι.Θρησκεία σήμερα είναι το χρήμα ή η ομάδα μας ή ο εαυτός μας ή οτιδήποτε άλλο λατρευουμε.Ποιός μπορεί να μας κοροιδέψει;Αυτα είναι για τα παιδιά του νηπιου.

Θυμάμαι, Πως παλαιότερα, τη σαρακοστή την παρουσίαζαν σα μια γυναίκα με 7 πόδια.Την κρέμαγαν σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε εβδομάδα ξεκολαγαν και ένα πόδι.Ο λόγος αυτης της πράξης ήταν καθαρά ψυχολογικός..Γιατί η νηστεία ήταν αυστηρή.Μάλιστα τις 3 πρώτες μέρες όποιος ήθελε να είναι καθόλα <<σωστός>> μόνο νερό έπινε και σκέτο ψωμί έτρωγε.

Κατά τη διάρκεια του έτους υπήρχαν και υπάρχουν κι άλλες ημέρες νηστίας όμως της σαρακοστής θεωρούνταν και θεωρείται η σπουδαιότερη.Ομως μαζί με τη νηστεία οι άνθρωποι προσπαθούσαν να εξαγνίσουν και την ψυχή τους.Γιαυτό σχεδόν κάθε μέρα πήγαιναν το απόγευμα στην εκκλησία για να ακούσουν τη λειτουργία με αποκορύφωμα τη Μ.εβδομάδα.

Εκείνοι οι άνθρωποι πραγματικά δεινοπαθούσαν γιατί διατροφικά δεν είχαν πολλές επιλογές ενω σήμερα έχουμε αρκετά υποκατάστατα που μπορούν να τονώσουν τον οργανισμό μας.Παρόλαυτα και νήστευαν και μέχρι αργά το βράδυ πήγαιναν στις εργασίες τους γιατί είχαν πίστη στο σκοπό τους .

Εμείς σήμερα δεν έχουμε παρά νο δοκιμάσουμε τη νηστεία και την προσωπική ,εσωτερική κάθαρση (όπως την εννοεί ο καθένας).Θα διαπιστώσουμε για μια ακόμα φορά πως ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας (δηλ ο εαυτός μας) είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί και χρειάζεται αρκετό κόπο.

Ομως πραγματικά νομίζω πως αξίζει να τα βάλουμε μαζί του (αν κάποιος δε βλέπει τίποτα το θρησκευτικό στη νηστεία) και γιατί όχι..να τον κερδίσουμε.Μπορούμε;Μπορείς;

Published in: on 17 Φεβρουαρίου, 2007 at 1:48μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/02/17/sarakosti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: