ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

Οσο πλησιάζει η ημέρα προβολής της ταινίας <<300 >>τόσο πολλαπλασιάζονται και τα άρθρα στον τύπο για την ταινία .Αυτο που μου κάνει εντύπωση είναι πως δε γίνεται αναφορά καθόλου στο γεγονός (μάχη) αλλά και γενικότερα στον τρόπο ζωής ή στη φιλοσοφία της αρχαίας Σπάρτης.Μπορεί κάποιος να μου πει πως δεν είναι αυτο το θέμα(η μάχη ή η ζωή) και η ουσία ενός αρθρογράφου που κρίνει την ταινία αλλά εγω θα πω πως τώρα είναι ευκαιρία γιααυτούς που ξέρουν και γνωρίζουν (γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν) να πουν για τη φιλοσοφία της Σπαρτιατικής κοινωνίας,να ξεθάψουν τους ήρωες της Σπάρτης να ξαναθυμηθούμε το Λεωνίδα.Γιατί όπως και να το κάνουμε είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε ο Λεωνίδας και οι υπολοιποι (λίγοι) τα έβαλαν με ενάμιση εκατομ πέρσες.Πράγμα που σημαίνει πως αυτοι ήταν λιοντάρια και τους αξίζει κατι παραπάνω απο εκείνο το μνημείο που υπάρχει.Ο Λεωνίδας είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Θέλοντας να κάνω γνωστό τον τρόπο ζωής αυτών των ηρώων , σήμερα κάνω αναφορά στις πολεμικές δραστηριότητες των Σπαρτιατών:

Ο νομοθέτης Λυκούργος (φανταστικό ή πραγματικό πρόσωπο) είχε προνοήσει και για τις πολεμικές δραστηριότητες της κοινωνίας εκείνης.Κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώνοννταν τα ονόματα των πολιτών που θα στρατεύονταν και την ειδικότητα που θα είχαν.Αυτο ήταν δουλειά των εφόρων της Σπάρτης.

Μετά την εφηβεία ο νόμος όριζε πως οι πολίτες μπορούσαν να αφήσουν μακριά μαλλιά.Αυτό γίνοταν γιατί στη μάχη (έχοντας μακριά μαλλιά) φαίνονταν πιο τρομεροί ,πιο ψηλοί.Πριν τη μάχη τα περνούσαν με ειδικό λάδι για να γυαλίζουν απο μακριά.Κρατούσαν χάλκινη ασπίδα και η στολή τους είχε κόκκινο χρώμα.Προφανώς για να μη φαίνεται το αίμα σε περίπτωση τραυματισμού.

Ο στρατός τους χωρίζονταν σε ιππείς και οπλίτες κι όλοι μαζί σχημάτιζαν 6 ας πούμε φάλαγγες με το όνομα μόρες.(δεν κάνω αναφορά στον σχηματισμό και τη διάταξη της μόρας γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μου)

Οταν δεν υπηρχε κίνδυνος απο εχθρούς μπροστά πηγαινε ο βασιλιάς και μόνο αυτός.Αλλά αρκετά μπροστά απο το βασιλιά υπήραν οι Σκιρίτες (απο τη Σκιρίτιδα μια περιοχή κοντά στην Αρκαδία) ανιχνευτές .Λίγο πριν τη μάχη γίνονταν η απαραίτητη θυσία μια <<αιγα>>.Ολοι στεφανώνονταν και γυάλιζαν τα όπλα τους υπο τους ήχους του <<Καστόρειου μέλους>>.Υπήρχε χαρά για τη μάχη κι όχι λύπη γιατί οι Σπαρτιάτες μεγάλωναν με το ιδεωδες της πατρίδας .

Οταν ολα ήταν έτοιμα άρχιζε ο παιάνας .Ο βασιλιάς ήταν περικυκλωμένος απο τους νικητές του Στεφανίτη αγώνα και είχε ηγετική θέση μπροστά στη μάχη.Οπως περιγράφουν οι αρχαίοι συγγραφείς η εμφάνιση και μόνο της Σπαρτιατιοκής μόρας προκαλούσε φόβο και άγχος στους αντιπάλους.

Ο Πλούταρχος μας λέει ότι μόλις ο εχθρός υποχωρούσε οι Σπαρτιάτες δεν τον καταδίωκαν μέχρι τελικής πτώσης γιατί δεν ήταν ούτε γενναίο αλλά ούτε και ελληνικό να σκοτώνουν πολεμιστες που έπαψαν να μάχονται.

(τα παραπάνω δίνουν μια απλή παρουσίαση του τρόπου προετοιμασίας της μάχης .Δεν μπαίνω σε ανάλυση και επεξεργασία γιατί δεν είναι αυτός ο σκόπός μου)

Published in: on 21 Φεβρουαρίου, 2007 at 7:05μμ  2 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/02/21/spartiates-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Το μόνο σίγουρο για μένα είναι ότι θα ήθελα να δω τους 300 Σπαρτιάτες μας να μιλάνε αρχαία ή απλά ελληνικά στην μεγάλη οθόνη!!
    Χάθηκε μια φορά να γυρίσουν κάτι με Ελληνική διάλεκτο;;;
    Μάλλον φοβούνται ακούσουν ελληνικά στον κινηματογράφο, η ίσως φοβούνται το ξύπνημα της παγκόσμιας συνείδησης….!!!!

  2. feggaroskoni δυστυχώς όπως είναι η κατάσταση λιγάκι δύσκολο να ακουσουμε αρχαία ελληνικά στον κινηματογράφο.Αλλωστε για να πουμε και την αλήθεια εμείς οι ίδιοι δε γνωρίζουμε αρχαία ελληνικά τη στιγμή που ξέρουν οι Ιάπωνες ,οι Γάλλοι ή ακόμα ακόμα και οι Αμερικανοι.Εμείς οι ίδιοι έχουμε απαξιώσει τη γλώσσα μας την ιστορία μας και κατεπέκταση τον ίδιο τον εαυτό μας.
    Αυτο που λες για ξύπνημα της παγκόσμιας συνείδησης είναι αλήθεια φτάνει κανεις να διαβάσει λίγο πυθαγόρα ή πλάτωνα και θα καταλάβει αυτο που λες.
    Πάντως γενικά σε βρίσκω αρκετά διαβασμένη και ευαίσθητη και μου αρέσει αυτο.(Δεν είναι φιλοφρόνηση)


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: