ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Η πρώτη Kυριακή της Σαρακοστής είναι η λεγόμενη<< Kυριακή της ορθοδοξίας>> και είναι κατά κάποιο τρόπο αφιερωμένη στην εικονομαχία που για 2 περίπου αιώνες ταλαιπώρησε το βυζαντινό κράτος αλλά και τους πιστούς της ορθοδοξίας.

Από την εποχή ακόμα των κατακομβών ,τότε που δεν ήταν επίσημη θρησκεία ο χριστιανισμός, οι πιστοί συνήθιζαν να κρεμούν σε διάφορα σημεία σύμβολα που αργότερα με την επισημοποίηση της θρησκείας έγιναν εικόνες αγίων ,της Παναγίας κ.τ.λ . Δημιουργήθηκαν δυο τύποι πιστών οι εικονολάτρες (οι προηγούμενοι) αυτοί που λάτρευαν τις εικόνες και οι εικονομάχοι ,αυτοί που δεν ήθελαν τη λατρεία των εικόνων λέγοντας πως αυτή η πράξη έχει ειδωλολατρικό χαρακτήρα.

Ο Λέων Γ Ίσαυρος ήταν εικονομάχος και διέταξε όλες τις εικόνες να τις κρεμάσουν ψηλά ώστε κανένας να μην μπορεί να τις φτάσει κι επομένως να τις λατρέψει. Αυτό το διάταγμα έφερε αντιδράσεις από τη μεριά των εικονολατρών. Ο πάπας της Ρώμης και ο πατριάρχης Γερμανίας αντέδρασαν έντονα. Γενικά υπήρχαν συγκρούσεις και αιματοχυσία ενώ πολλά άξια έργα τέχνης καταστράφηκαν.

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος πάλι ήταν φοβερός εικονομάχος. Με το θάνατό του ανέλαβε η γυναίκα του Ειρήνη η οποία συγκάλεσε την οικουμενική σύνοδο της Νίκαιας σε μια προσπάθειά της να τερματίσει τη διαμάχη .Στη Ζ οικουμενική σύνοδο της Νίκαιας ορίσθηκε πως αποδίδουμε τιμή στο <<πρόσωπο του θεού>> κι όχι στο υλικό.

Οι διαμάχες πάλι συνεχίστηκαν κι έτσι η Θεοδώρα (του Αυτοκράτορα Θεόφιλου) συγκάλεσε Την οικουμενική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης με την οποία τερματίστηκε η διαμάχη και μέσα σε πανηγυρική τελετή έγινε η αναστήλωση των εικόνων.

Αυτή η διαμάχη κράτησε από το 726 μέχρι το 843 και στοίχισε πολύ περισσότερο ,στο βυζαντινό κράτος, από τι μπορεί κάποιος να καταλάβει. Δηλαδή τα θύματα δεν ήταν μόνο τα έργα τέχνης που καταστράφηκαν ή οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη διαμάχη αλλά θύμα ήταν και συνολικότερα όλο το οικοδόμημα του Βυζαντινού κράτους (Φραγγοπαπική συμμαχία και ότι αυτό συνεπάγεται).

ΥΓ: Φυσικά σήμερα εμείς οι Ελληνες δεν έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε την Κυριακή της ορθοδοξίας αφού εννοείται πως δεν έχουμε ανάγκη την ορθοδοξία γιατί απλά ..ξέρουμε …μετά βεβαιότητος ότι ο θεός όπως μας τον παρουσιάζει η εκκλησία είναι παραμύθι. Επίσης εμείς οι Ελληνες δεν έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε ή να τιμήσουμε ή να καταφύγουμε (γιατί είναι καταφύγιο) στη λαϊκή μας παράδοση( ποιός θυμάται ή έχει δει φωτογραφίες με τις εκδηλώσεις που γίνονταν και γίνονται αυτη την κυριακή σε διάφορα χωριά της πατρίδας μας) γιατί κι αυτή είναι ψέμα! Τιμούμε, με τον τρόπο μας , τους ξένους ήρωες , τους ξέρουμε καλά, ξέρουμε τα κατορθώματά τους (μα ..φυσικά ..αφού είναι ήρωες )αλλά δε ξέρουμε τίποτα για τους δικούς μας τιτάνες .Ελα τώρα…μην παραμυθιάζεσαι …εμείς ..τα ξέρουμε όλα!!

Published in: on 25 Φεβρουαρίου, 2007 at 10:47πμ  2 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/02/25/kiriaki/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. τα σέβη μου, ιδιαιτέρως για το Υστερόγραφο.

  2. Φίλε roidi δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση.Ισως κάποτε ΟΟΟταν ξεπληρώσουμε τις κάρτες μας και το σπίτι που πήραμε με δανεικά ,ΑΑΑν ζούμε, μπορεί να στρίψουμε και το κεφάλι μας κατά τις Θερμοπύλες.Και πάλι καλά δηλαδή γιατί μπορεί να φύγουμε απ αυτη τη ζωή και να μην έχουμε πάρει χαμπάρι τι εστι ελληνας και τι ελληνισμός γενικότερα.
    Σευχαριστώ για το σχολιασμό σου.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: