ΜΑΡΤΗΣ

Νάτη πάλι η φίλη μου.Τη βλέπω απο μακριά κουνιστή κουνιστή και ..πάντα χαρωπή να με πλησιάζει.Κάτι θέλει να μου πει,ίσως για τη χθεσινή ταινία ή ότι την μάλωσε άδικα η μαμά της.

<<Γειά σου κύριε…θέλω να σου πω κάτι>>

<<Ασε με να μαντέψω>>

<<Δε θα το βρεις κύριεεε με τίποτα>>

<<Μπα ξέρω τι είναι.Μάλλον θες να μου πεις ότι πάλι δε σε παίζουν ή ότι σε έσπρωξαν ή ότι σου τράβηξαν τα μαλλιά ή…>>

<<οχι κύριε θέλω να σου δείξω κάτι>>

<<Το καινούριο τετράδιο με τη μπάρμπι;>>

<<οχι κύριε>>

<<ε τότε το καινούριο σου μολύβι ή..>>

<<κοίτα κύριε…>>

Μόλις μου έδειξε το χεράκι της και στον καρπό της είδα ένα Μάρτη.Θυμάται κανένας το Μάρτη;Ναι εκείνη την όμορφη κοκκινοάσπρη κλωστούλα που είχαμε πιτσιρικάδες και γίνονταν μάχες ποιος θα τραβήξει το Μάρτη του άλλου.Εκπληκτος της είπα<<βρε ενας Μάρτης>>

<<Ναι κύριε αλλά εγω τον φόρεσα απο σήμερα ,η γιαγιά μου είχε πει να το βάλω αύριο αλλά εγω δεν άντεξα..Εσύ κύριε θα βάλεις αύριο Το Μάρτη;>>

<<Θα σε περιμένω αύριο κύριε το πρωί να μου δείξεις το Μάρτη!!>>

Και η μικρή φίλη μου έφυγε τρέχοντας.Ολο εκπλήξεις είναι μια με το χαρταετό της μια κάτι άλλα που μούχει πει .Η φίλη μου είναι εξαίρεση στον κανόνα.Σήμερα οι μαμάδες δε βάζουν στα παιδιά τους αυτο το όμορφο απλό βραχιολάκι προτιμούν άλλα πολύχρωμα ,χρυσά κάτι περίεργα χαιμαλιά όχι όμως αυτο το βραχιολάκι.

Θυμάμαι πως κάθε πρώτη Μαρτίου φοράγαμε το Μάρτη για να μη μας κάψει ο ήλιος και το βγάζαμε όταν θα βλέπαμε το πρώτο χελιδόνι.Είχε συμβολικό χαρακτήρα δηλαδή ήταν ένα είδος προφύλαξης για τη νέα εποχή (την άνοιξη) που μόλις άρχιζε και απο αύριο αρχίζει.Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτες ημέρες του Μαρτη ήταν και οι επικυνδηνότερες γιατί τότε έβγαιναν οι Δρίμες που μπορούσαν να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

Ο Μάρτης στα Ρωμαικά χρόνια ήταν πρωτομηνιά , πρώτη του χρόνου.Μετά πρόσθεσαν τον Ιανουάριο και την πρώτη Ιανουαρίου σαν πρωτοχρονιά.Πήρε το όνομά του απο το θεό Αρη -mars.Στο βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες.

Ο μεγάλος λαογραφος Λουκάτος αναφέρει τα <<χελιδονίσματα>> που προέρχονται απο την αρχαιότητα.Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν απο σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά.

Οι Μαρτιάτικες παροιμίες <<Ο Μάρτης πότε γελάει και πότε κλαίει>>,<<αν ρίξει Ο Μάρτης δυο νερά κιο Απρίλης άλλο ένα χαρά σεκείνο το γεωργό πούχει πολλά σπαρμένα>>,<<Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές παρά Μάρτης στις αυλές>>, <<Μάρτης γδάρτης>> δείχνουν καθαρά τον άστατο χαρακτήρα αυτου του μήνα.

Εκτός απο τη σπουδαία εθνική εορτή (25) ο Μάρτης μας φέρνει πιο κοντά στο καλοκαίρι ,προσοχή όμως μη ξεχάσετε να φορέσετε το Μάρτη γιατί θα σας κάψει ο ήλιος.

Published in: on 28 Φεβρουαρίου, 2007 at 6:14μμ  2 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/02/28/martis-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Ο ΜΑΡΤΗΣ…!!!
  Ο «Μάρτης», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
  Από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στο χέρι τους, στον καρπό, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή.
  Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης», προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
  Τον «Μάρτη» τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές τον έβαζαν και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι.
  Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά.

  ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ!!
  *Αλί στα μαρτοκλάδευτα και τ’ απριλοσκαμένα (Το Μάρτη δεν πρέπει να κλαδεύεται Τίποτα και τον Απρίλη να σκάβεται η γη).
  *Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλη άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το γεωργό Που’ χει στη γη σπαρμένα.
  *Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης πέντε δέκα, να δεις τον κοντοκρίθαρο πώς στρίβει το μουστάκι.
  *Μάρτης άβρεχτος, μούστος άμετρος (όταν ο Μάρτης δεν έχει βροχές, ωφελούνται πολύ τα αμπέλια).
  *Μάρτης έβρεχε, θεριστής εχαίρονταν.
  *Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.
  *Ούτε ο Αύγουστος χειμώνας, ούτε ο Μάρτης καλοκαίρι.
  *Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεντόνα.
  *Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές παρά Μάρτης στις αυλές (καλύτερα το Μάρτη να ‘χει κρύο παρά ζέστη).
  *Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;
  *Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα (ισημερία). ·
  *Μάρτης είναι, χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει.
  *Μάρτης δίμουρος (πότε έχει καλό και πότε κακό καιρό). Μάρτης πεντάγνωμος.
  *Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος ώρα στον ήλιο, ώρα στον τοίχο (εκεί που κάθεσαι στον ήλιο, εκείνη την ώρα πιάνει κρύο και πας δίπλα στο τζάκι).
  *Το Μάρτη τον πεντάγνωμο οπού γελά και κλαίει, Θα τόνε τιμωρήσουμε ψέματα να μη λέει.
  *Ο Μάρτης το πρωί πηλά (λάσπες) και το βράδυ χώματα (το πρωί βρέχει και μέχρι το βράδυ έχει στεγνώσει).
  *Ο Μάρτης ως το γιόμα ψοφάει το βόδι (από το κρύο) κι ως το βράδυ το βρωμίζει (απ’ τη ζέστη).
  *Μη σε γελάσει ο Μάρτης και χάσεις την ημέρα (μη νομίσεις ότι ο καιρός Θα είναι κακός όλη την ημέρα και δεν πας στη δουλειά σου).
  * Το Μάρτη ξύλα φύλαγε κι άχερα των βοδιώνε και λίγα ξυλοκέρατα να δίνεις των παιδιώνε.
  * Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια.
  * Όλοι οι μήνες καιν τα ξύλα και ο Μάρτης τα παλούκια.
  *Ο Μάρτης εδιαλάλησε, μικρά μεγάλα Πάνω (αναπτύσσονται όλα τα φυτά).
  * Οπού ‘χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ήλιος μην τη δει.

  ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΗ!!!!
  Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκανε σε βάρος των αδερφών του, των άλλων μηνών, στάθηκε αιτία να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης. Ο μήνας Μάρτης πήρε την ονομασία του αυτή, Μartius, απο το θεό του πολέμου ¶ρη (λατ. Μars). Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τις ιδιοτροπίες, τα καμώματα και τις απρόβλεπτες μεταπτώσεις του Μάρτη. Υποστηρίζουν πως ο Μάρτης τη γυναίκα που παντρεύτηκε, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη! Όταν ο Μάρτης τη βλέπει κατά πρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει. Όταν την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει. Γι αυτό και η παροιμία λέει: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει». Αλλού πάλι η παράδοση λέει ότι ο Μάρτης είχε δύο γυναίκες, η μια πολύ όμορφη και φτωχή, και η άλλη πολύ άσχημη και πλούσια. Ο Μάρτης κοιμάται στη μέση και όταν γυρίζει κατά την άσχημη κατσουφιάζει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως γυρίζει κατά την όμορφη χαίρεται και γελάει και ο καιρός είναι καλός και βγαίνει ο ήλιος. Για τον Μαρτιάτικο επικίνδυνο ήλιο υπάρχουν πολλές δοξασίες. Ο ήλιος του Μάρτη και ιδίως ο πρωινός θεωρείται επικίνδυνος για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Λένε μάλιστα ότι τους μαυρίζει το πρόσωπο και αφήνει στίγματα, γι αυτό συμβουλεύουν τα παιδιά «μην τους κάψει ο Μάρτης».

 2. feggaroskoni τι να πω τωρα!Εσύ έπρεπε να γράψεις για το Μάρτη στο blog μου.Είναι σωστά όλα αυτα που γράφεις.Ελπίζω εσυ τουλάχιστον να έχεις βάλει Μάρτη.Το μόνο που έχω να πω είναι ότι σευχαριστώ πάρα πολύ που έκανες τον κόπο να γράψεις όλα αυτα τα ωραία πράγματα στο blog.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: