Ο ΜΑΡΤΗΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ

Η feggaroskoni έκανε ένα ωραίο comment (Μάρτης) που αξίζει να το διαβάσει κάποιος γιατί αναφέρει αρκετά περί Μάρτη .Μέσα στα ωραία που αναφέρει έχει και μια ωραία λαική παράδοση για τη γυναίκα του Μάρτη. Εγώ απλά θα ήθελα να προσθέσω πως υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της ιστορίας αυτής και θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ ακόμα μια:

Οι μήνες ,λοιπόν , αποφάσισαν να παντρευτούν .Ετσι όλοι βγήκαν στο σεργιάνι για να βρουν την κατάλληλη γυναίκα. Ο Μάρτης όμως αποφάσισε (δεν ξέρω κι εγώ πως) να παντρευτεί μια χανούμισσα. Οι χανούμισσες όμως ,ως γνωστό έχουν κρυμμένο το πρόσωπό τους .Ετσι ο Μάρτης δεν είδε ποτέ το πρόσωπο της χανούμισσας. Την παντρεύτηκε και όταν πήγαν στο σπίτι τους έφτασε η στιγμή να βγάλει η νύφη το φερετζέ. Μόλις έγινε αυτο φάνηκε το πρόσωπό της και τότε ο Μάρτης …..δεν πίστευε αυτό που έβλεπε. Η νύφη ήταν πανάσχημη που λέμε. Τότε της είπε γύρνα από την άλλη μεριά και να μη τολμήσεις ποτέ να γυρίσεις το πρόσωπό σου. Η καυμένη η νύφη όμως ξεχνιέται καμία φορά και γυρίζει το πρόσωπό της για να δει το Μάρτη και τότε εκείνος από το θυμό του σκορπίζει θύελλες και βροχές!

Published in: on 1 Μαρτίου, 2007 at 5:48μμ  4 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/01/martis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. πανέμορφο!
  και κάνει καλό να διαβάζεις τέτοια το πρωί…
  🙂

 2. Πραγματικά σου δημιουργεί καλή διάθεση.

 3. Άλλο έθιμο της 1ης Μαρτίου είναι η ψευδολογία που υπάρχει και την 1η Απριλίου. Είναι σύμβολο της ανοιξιάτικης πάλης και του ξεγελάσματος των βλαπτικών δυνάμεων, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.

  Επίσης τα σπίτια καθαρίζονται καλά και σπάζουν στην πόρτα κάποιο πήλινο αγγείο, για να διώξουν το χειμώνα και τις σκοτεινές δυνάμεις. Ενώ πολύ σημαντικό είναι να μπει στο σπίτι η πρωινή δροσιά του Μάρτη. Γι’ αυτό οι νοικοκυρές, βγαίνουν το ξημέρωμα και κόβουν ένα κλαδί ή σπαρτά που είναι γεμάτα μ’ αυτή την πρωινή δροσιά και ραντίζουν όλο το σπίτι.
  *Σ’ευχαριστώ και πάλι 8.848m…

 4. feggaroskoni αυτό με το αγγείο δεν το ήξερα .Εγω σε ευχαριστώ για τα ωραία σου comments.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: