Ο ΔΕΙΛΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ (2)

Ετσι λοιπόν (για να συνεχίσω το προυγούμενο post περί δειλίας) το να είσαι δειλός σε μια κοινωνία όπως η Σπαρτιατική ήταν αρκετά δύσκολο. Ομως για να πούμε και την αλήθεια η δειλία είναι ανθρώπινη κατάσταση και επειδή η Σπαρτιατική κοινωνία αποτελούνταν από ανθρώπους ήταν επόμενο να υπάρχουν και δειλοί.

Στη μάχη των Θερμοπυλών (που προς το παρόν μας ενδιαφέρει) αναφέρονται τρία ονόματα .

  • Ο πρώτος ήταν ο Εύρυτος .Επειδή είχε κάποιο πρόβλημα με το μάτι του Ο Λεωνίδας του επέτρεψε να γυρίσει στο στρατόπεδο στους Αλπηνούς. Εκεί ήταν ελεύθερος (όσο μπορεί κάποιος Σπαρτιάτης να είναι) να κάνει ότι νομίζει. Οταν έμαθε ότι η μάχη ήταν στο τελικό στάδιο πήρε τα όπλα του και πολέμησε και πέθανε. Ενώ ο δούλος του τον εγκατέλειψε.
  • Το δεύτερο όνομα είναι αυτό του Αριστόδημου ο οποίος για τον ίδιο λόγο που έφυγε ο Εύρυτος έφυγε κιαυτος.Κι ενω είχαν συμφωνήσει με τον Εύρυτο να ξαναγυρίσουν στη μάχη αυτός δεν επέστρεψε. Υπάρχει και μια άλλη γνώμη για τον Αριστόδημο. Οτι τον έστειλαν για αγγελιοφόρο κάπου αλλά αυτός σκόπιμα καθυστέρησε για να σωθεί. Οταν όμως γύρισε στη Σπάρτη η ζωή του ήταν άθλια. Ο τρέσας Αριστόδημος ,έτσι τον φώναζαν δηλαδή ο φοβιτσιάρης Αριστόδημος. Ομως τελικά ο Αριστόδημος δείλιασε για μια μόνο στιγμή στις Θερμοπύλες αλλά αποκατέστησε το όνομάτου πεθαίνοντας γενναία στη μάχη των Πλαταιών.
  • Το τρίτο όνομα ήταν αυτο του Παντίτη ,ο οποίος κι αυτος στάλθηκε σαν αγγελιοφόρος και δε γύρισε. Δε μπόρεσε να αντέξει το ψυχολογικό βάρος και κρεμάστηκε στη Σπάρτη

(Ολα τα παραπάνω τα παρουσιάζω με αφορμή την ταινία <<300>> που σύντομα θα γίνει η προβολή της και με απότερο σκοπό την ενημέρωση γύρω από τη ζωή των Σπαρτιατών. Βέβαια για να μπει κάποιος στη φιλοσοφία της κοινωνίας των Σπαρτιατών θέλει αρκετό χρόνο και διάβασμα .Ελπίζω αυτά που γράφω να αποτελέσουν αφορμή για βαθύτερη μελέτη και σκέψη .Θα χαρώ πολύ!)

Published in: on 3 Μαρτίου, 2007 at 12:19μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/03/spartiates/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: