Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Photobucket - Video and Image Hosting

Θερμοπύλες! Για μένα όνομα μυθικό ,άπιαστο ,όνειρο. Σύμβολο στη ζωή μου. Πάντοτε με βασάνιζε το πως και το γιατί. Την πρώτη φορά που πήγα να περπατήσω τη διαδρομή της προδοσίας πάνω στο Καλλίδρομο ήμουν σχετικά νέος. Πρέπει να ήμουν 22 ετών. Κατακαλόκαιρο με ένα σακίδιο προσπαθούσα να βρω άκρη ρωτώντας ντόπιους και βοσκούς. Ξεκίνησα απο το φαράγγι του Ασωπού ενθουσιασμένος όμως λίγο πριν το Ελευθεροχώρι εγκατέλειψα την προσπάθεια λόγω βροχής η οποία κράτησε 3 περίπου ημέρες ,σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή ειδικά μήνα Αύγουστο

Τα χρόνια πέρασαν και κάθε χρόνο όλο έλεγα θα πάω και θα πάω και κάθε χρόνο όλο και σε άλλα βουνά πήγαινα εσωτερικού αλλά και εξωτερικού. Εφτασε η εποχή όμως που μια ομάδα καθηγητών ήθελε κάποιο οδηγό βουνού για να τους οδηγήσει στο Καλλίδρομο και συγκεκριμένα στη διαδρομή που ήθελα να πάω. Εμαθα το γεγονός αλλά ξεκαθάρισα πως τη διαδρομή δεν την ήξερα γιατί ποτέ δεν την πήγα. Τόσο το καλύτερο μου είπαν .Θα έρθεις μαζί μας σαν έμπειρος οδηγός και θα βρούμε την άκρη.

Ετσι έγινε. Ηταν μια ομάδα 15 ανθρώπων που μελετούσαν το θέμα των Θερμοπυλών .Με πούλμαν μικρό φτάσαμε στον Ασωπό ποταμό και περπατήσαμε λιγάκι μέχρι το σημείο της εισόδου του φαραγγιού στη λεγόμενη σιδερόπορτα. Από εκεί περπατήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα και με βάση και τις πληροφορίες που είχα πάρει από άλλους φίλους που έκαναν τη διαδρομή όλα κύλησαν ομαλά .Ακολουθήσαμε τη διαδρομή Σιδερόπορτα-Ελευθεροχώρη-Νευρόπολη-Παλαιομανάστηρο και τέλος Θερμοπύλες. Οι καθηγητές όλο έλεγαν κι έλεγαν είχαν σημειώσεις και συνέχεια σημείωναν και έγραφαν διάφορα. Εγώ δε μίλαγα απλά σκεπτόμουν διάφορα και γενικά στην παρέα υπήρχε μια συγκινησιακή φόρτιση.

Η ημερομηνία ήταν 18 Αυγούστου. Αυτή τη μέρα διαλέξαμε γιατί αυτη ήταν και η ημερομηνία διεξαγωγής της μάχης των Θερμοπυλών. Ο Δαρείος ηγέτης των Περσών πέθανε και τη θέση του πήρε ο Ξέρξης. Αρχικά ο Ξέρξης δεν είχε καμία διάθεση να ξεκινήσει πόλεμο εναντίων των Ελλήνων αλλά ο Μαρδόνιος επειδή ήθελε για τον εαυτό του δόξα και φήμη προσπαθούσε κάθε μέρα να πείσει τον Ξέρξη να εκστρατεύσει. Αλλά και αγγελιοφόροι απο τη Θεσσαλία καλούσαν το βασιλιά να επέμβει στα πράγματα της Ελλάδος Για να μη λέω πολλά Ο Ξέρξης έφτασε στην Ελλάδα. Οι Ελληνες σε ένα συνέδριο που έκαναν στον Ισθμό αποφάσισαν να στείλουν στις Θερμοπύλες μια δύναμη αποτελούμενη από τους παρακάτω:

 • 300 Σπαρτιάτες
 • 500 Τεγεάτες
 • 500 Μαντινείς
 • 120 από τον Ορχομενό
 • 1000 Αρκάδες γενικά
 • 400 Κορίνθιοι
 • 200 Φλειούντιοι
 • 80 Μυκηναίοι
 • 700 Θεσπιείς
 • Οπούντιοι Λοκροί
 • 1000 Φωκείς

Περνώντας από τη Θήβα ,επειδή υπήρχε υπόνοια ότι έχουν μηδήσει και φοβήθηκε μήπως και τον χτυπήσουν πισώπλατα πήρε μαζί του και 400 Θηβαίους.

Οι Ελληνες αποφάσισαν να αμυνθούν στις Θερμοπύλες λόγω του στενού περάσματος έτσι ώστε να μη μπορεί ο εχθρός να χρησιμοποιήσει την αριθμητική του υπεροχή. Στις θερμοπύλες όμως έγιναν και άλλες μάχες όπως για παράδειγμα στον Γ ιερό πόλεμο οι Αθηναίοι εμπόδισαν το Φίλιππο, Ο Ιουστινιανός είχε δημιουργήσει φρούριο στην περιοχή,το 1897 δημιουργήθηκαν οχυρωματικά έργα, το 1941 οι Αγγλοι αμύνθηκαν στην περιοχή. Στο στενό πέρασμα παλαιότερα (πριν τη μάχη) ΟΙ Φωκείς είχαν χτίσει ένα τείχος για να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των θεσσαλών. Επειδή κάτω απο το τείχος υπήρχαν νερά αυτο δεν έμεινε στη θέση του αλλά με το χρόνο γκρεμίστηκε. Αυτό το τείχος ο Λεωνίδας το επισκεύασε.

Εδώ πρέπει να τονίσω ότι όλοι οι σύμμαχοι είχαν τους δικούς τους αρχηγούς όμως όλοι ομόφωνα παρέδωσαν την αρχηγία στο βασιλιά Λεωνίδα (ο οποίος κατα τύχη έγινε βασιλιάς -φαίνεται πραγματικά πως η μοίρα τν προόριζε γιαυτο το ρόλο) αναγνωρίζοντας την ανώτερότητά του.

Οι Πέρσες στρατοπέδευσαν στην πεδιάδα απέναντι από τον Ασωπό ποταμό. Ο Ξέρξης περίμενε 4 ημέρες μήπως και παραδοθούν οι Ελληνες. Την πέμπτη έκανε επίθεση με τους Μήδους και Κίσσους. Αλλά έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Βλέποντας αυτό έστειλε τους Αθάνατους (το επίλεκτο σώμα των Περσών) με αρχηγό τον Υδάρνη αλλά ούτε κι αυτοί κατάφεραν τίποτα.4φορές σηκώθηκε ο Ξέρξης από το θρόνο του βλέποντας την καταστροφή του στρατού του.

Οι Ελληνες είχαν μακρύτερα δόρατα και γνώριζαν την τέχνη του πολέμου καλύτερα. Εφάρμοζαν το <<εφελεκίο>> μια πολεμική τακτική. Εκανα δηλαδή πως υποχωρούσαν αλλά ξαφνικά έκαναν μεταβολή συγκροτημένα και οι εχθροί σκοτώνονταν.

Οι Πέρσες βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Ομως τότε εμφανίστηκε Ο Εφιάλτης απο τη Μαλίδα και απλά είπε στο βασιλιά πως γνωρίζει ένα στενό πέρασμα που μπορεί να βγάλει στην πίσω πλευρά των Θερμοπυλών. Την αποστολή ανέλαβε να την πραγματοποιήσει ο Υδάρνης και οι αθάνατοι ίσως για να εξιλεωθούν για το κακό που έπαθαν .

Ακολούθησαν την Ανοπαία άτραπο (το μονοπάτι) που σε ένα σημείο του φυλάσσονταν από τους Φωκείς. Οι Φωκείς σάστισαν μόλις είδαν τους Πέρσες και μαζεύτηκαν στο ψηλότερο σημείο της περιοχής με σκοπό να δώσουν μάχη. Ομως οι Πέρσες δεν ενδιαφέρονταν γιαυτούς τους παρέκαμψαν κι άρχισαν να κατεβαίνουν την κατηφόρα.

Ο Λεωνίδας πληροφορήθηκε τα γεγονότα

 • Από το μάντη Μεγιστία ο οποίος εξέτασε τα σπλάχνα των ζώων και είπε για το κακό που ερχόταν
 • από Ελληνες που είχαν εγκαταλείψει τον εχθρό
 • από παρατηρητές

Μπροστά σ αυτή την κατάσταση οι άλλοι Ελληνες αποφάσισαν να φύγουν ο Λεωνίδας όμως το θεωρούσε ανεπίτρεπτο για τους Σπαρτιάτες να φύγουν.Μαζί του έμεινα με τη θέλησή τους 700 Θεσπιείς και κράτησε με το ζόρι και τους 400 Θηβαίους.(ο μάντης Μεγιστίας έμεινε με τη θέλησή του)

Τώρα ,πολλά έχω διαβάσει και πολλά μπορεί να πει κάποιος για την απόφαση του Λεωνίδα. Εγω απλά θα θυμήσω τους νόμους της Σπάρτης αλλά και θα τονίσω πως η Σπάρτη δεν αποδέχονταν αυτόν που πέταγε την ασπίδα κάτω κι άρχιζε να τρεχει για να σώσει τη ζωή του .Αποδέχονταν όμως ,κι έχει γίνει ,την τακτική της συγκροτημένης οπισθοχώρησης δηλαδή τη σύμπτιξη. Ομως ….Οι Σπαρτιάτες με τη θυσία τους στις Θερμοπύλες πέτυχαν μια νίκη τακτικής. Εδειξαν στη μεγάλη σύμμαχο την Αθήνα ότι ήταν διατεθημένοι να πεθάνουν για την πατρίδα τους. Ο μόνιμος φόβος των Σπαρτιατών ήταν μήπως οι Αθηναίοι πάρουν τα πλοία τους και τον κόσμο τους και φύγουν .Ηξεραν πως χωρίς το ναυτικό των Αθηναίων ήταν χαμένοι γιατί απλά οι Πέρσες δε μπορούσαν να εμποδιστούν στον ισθμό .Μπορούσαν να κάνουν όπου ήθελαν απόβαση στην Πελοπόνησο .Αρα έπρεπε να πουν στους Αθηναίους πως εμείς θα πεθάνουμε για την πατρίδα εσείς τι θα κάνετε; Τελος ,και σχετικό με τα προυγούμενα, είναι και ο χρησμός που έδωσε η Πυθία .Οτι ή θα πεθάνει ο βασιλιάς ή θα καταστραφεί η πολιτεία .

Η μάχη άναψε και οι Ελληνες αφού ήξεραν ότι θα πεθάνουν έβγαιναν και έξω από τη στενωπό και πολεμούσαν με λύσσα χωρίς να λογαριάζουν τη ζωή τους. Τα δόρατά τους έσπασν και πολεμούσαν με τα σπαθιά τους. Ο Λεωνίδας σκοτώθηκε και γύρω απο το σώμα του έγινε φονική μάχη.4 φορές απώθησαν τους πέρσες ώσπου πήραν το σώμα του βασιλιά τους. Τότε εμφανίστηκε ο Υδάρνης απο πίσω.Μη έχοντας άλλη επιλογή οι Σπαρτιάτες και οι Θεσπιείς οπισθοχώρησαν σε ένα μικρό λοφάκι με όνομα Κολωνό. Οι Θηβαίοι βρήκαν την ευκαιρία και πέταξαν τα όπλα τους και φώναζαν πως ήταν από τους πρώτους που είχαν δώσει γη και ύδωρ στο βασιλιά. Στρατηγός τους ήταν Ο Λεοντιάδης. Μερικούς απο αυτούς τους σκότωσαν ενώ όσοι σώθηκαν μαρκαρίστηκαν με βασιλικά σημάδια όπως κάνουν στους δούλους.

Στο λόφο Κολωνό άφησαν την τελευταία τους ανάσα τα τελευταία λεοντάρια.Ο Ξέρξης διέταξε να κόψουν το κεφάλι το βασιλιά Λεωνίδα και να το καρφώσουν σε ένα παλούκι .Τόσο ήταν θυμωμένος ο Ξέρξης (γιατί οι Πέρσες φέρονταν με μεγαλοψυχία στους γενναίους)

Πολλά έχουν πει για το Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες .Για το αν μπορούσε να φύγει , για τη δόξα του για τα αργύρια που αργότερα πήραν οι Σπαρτιάτες από τους Πέρσες (μετά τα μηδικά) ,για σφαγές που έκανα(λες και οι Αθηναίοι δεν πέρασαν από λεπίδι τόσες περιοχές).Είναι δύσκολο εγώ να κατανοήσω καλά εκείνη την εποχή γιατί ζω σε άλλη με διαφορετικές νόρμες και αξίες. Αυτό που έχω να πω για τα παραπάνω αλλά και για παρόμοιες σκέψεις είναι ότι ο λαός των Ελλήνων στην ιστορία του όταν ήταν ενωμένος μεγαλούργησε ενώ όταν ήταν διαιρεμένος (πολλές φορές) έπαθε πολλά δεινά.

Πληροφοριακά το κράτος μόλις το 1950 έστεισε εκείνο το άγαλμα που βλέπουμε στις Θερμοπύλες κι απ ότι ξέρω έγινε με δαπάνες ομογενών της Αμερικής. Απο κει και πέρα δεν μου είναι περίεργο ή παράξενο το ότι τα ελληνόπουλα δε γνωρίζουν το Λεωνίδα ή τη μάχη του Μαραθώνα.(Μάλιστα σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο όποιος τολμήσει να πει κάτι για Σπάρτη αρχαίους και τα λοιπά αυτόματα τον ονομάζουμε φασίστα ,φασιστόμουτρο και τα τοιαύτα.Γέμισε η Ελλάδα προοδευτικούς και φιλοσοφους που δε γνωρίζουν απλά ότι η Σπάρτη ήταν η πρώτη σοσιαλιστική κοινωνία.Μπορούσε να δανειστεί ο καθένας οτιδήποτε απο το συμπολίτη του …ναι -ξέρω τι σκέπτεσαι- ακόμα και τη γυναίκα του.Αν κάποιος ηλικιωμένος έβλεπε ένα όμορφο και γερό νέο μπορούσε να τον φέρει να ζευγαρώσει με τη γυναίκα του ή κάποιος άνδρας αν έβλεπε μια γυναίκα μπορούσε να πείσει τον άνδρα της να συνευρεθεί μαζί της.Και τα παιδιά ανοίκαν στην κοινωνία ,στην πολιτεία.Δύσκολο να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε τα παραπάνω εμείς σήμερα γιατί είναι άλλες οι αξίες και οι νόρμες της κοινωνίας μας)

Για εμένα ο Λεωνίδας και οι 300 +700 θεσπιείς είναι ένα αιώνιο και ταυτόχρονα παγκόσμιο σύμβολο θυσίας. Ειμαι εδώ κι αν θες έλα -ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ (για πάντα σόλη τη ζωή μου).

ΥΓ: Εκτός απο την πρώτη διαδρομή που αρχικά αναφέρω μπορεί καποιος να κάνει και τη διαδρομή απο ΜΔαμάστας -Καλλίδρομο-Παλιομονάστηρο-Θερμοπύλες.

(Ολα τα παραπάνω τα παρουσιάζω με αφορμή την ταινία <<300>> που σύντομα θα γίνει η προβολή της και με απότερο σκοπό την ενημέρωση γύρω από τη ζωή των Σπαρτιατών. Βέβαια για να μπει κάποιος στη φιλοσοφία της κοινωνίας των Σπαρτιατών θέλει αρκετό χρόνο και διάβασμα .Ελπίζω αυτά που γράφω να αποτελέσουν αφορμή για βαθύτερη μελέτη και σκέψη .Θα χαρώ πολύ!)

Published in: on 4 Μαρτίου, 2007 at 4:18μμ  5 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/04/thermopiles/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Πάντως η ταινία βασίζεται σε ένα κόμικ (βλ. σχετική post του μούργου στη λάσπη)

 2. Καλε μου φίλε σεφ δε στεκομαι στην αφετζίδικη ταινία του χόλιγουντ αλλά στο γεγονός ότι με αφορμή την ταινία μπορούμε να μάθουμε κάτι για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

 3. Θερμοπύλες

  Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
  ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
  Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
  δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
  αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
  γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
  είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
  πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

  Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
  όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
  πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
  κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
  Κωνσταντίνος Καβάφης..

 4. feggaroskoni σε παραδέχομαι .

 5. […] Αλλού διατείνονται πως “Η ημερομηνία ήταν 18 Αυγούστου. Αυτή τη μέρα διαλέξαμε γ…“. […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: