ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ

Το 1992 στο Ρίο έγινε ένα συνέδριο (με θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας) κι εκεί αναπτύχθηκε ένας γενικότερος προβληματισμός γύρω από το αν όλες οι χώρες της γης μπορούν να κάνουν κάτι. Ολα τα παραπάνω έγιναν στα πλαίσια του Ο.Η.Ε. Αποτέλεσμα ήταν το 1999 να υπογραφεί το πρωτόκολλο του Κυότο. Σαν στόχο έθεσε με λίγα λόγια τα παρακάτω:

“η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στο κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες”.

Δηλαδή μπήκε ένας στόχος. Τα κράτη που υπέγραψαν τη συμφωνία έπρεπε μέχρι το 2008-2012 να μειώσουν κατά 5,2% την εκπομπή αερίων σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.Τη συμφωνία αυτή την υπέγραψαν 141 χώρες. Απ ότι γνωρίζω και η Η.Π.Α με την κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε τη συνθήκη αλλά αργότερα επί κυβέρνησης Μπους αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν. Η Ρωσία δεν την έχει υπογράψει με το σκεπτικό ότι θα καταστρέψει την ανάπτυξή της. Η Ευρωπαική ένωση υπέγραψε τη συμφωνία και μάλιστα δέχθηκε μείωση περισσότερη από το 5,2% που προέβλεπε η συνθήκη δηλαδή 8%.

Οσο αφορά την Ελλάδα ,επικύρωσε τον Απρίλιο του 1994 το Πρωτόκολλο. Αλλά η Ελλάδα (λόγω αναπτυσσόμενης οικονομίας) μπορούσε ,όχι να μειώσει, αλλά να αυξήσει κατά 25% τους ρύπους μέχρι το 2010.Αλλά μέχρι το 2000 είδη εκπομπή των ρύπων είχε φτάσει στο 24% (Πρόστιμο πάλι μου μυρίζει).

Μια βασική παράμετρος του πρωτοκόλλου Κυότο είναι η πώληση και η αγορά ρύπανσης. Δηλαδή κάποιος που ρυπαίνει πολύ μπορεί να αγοράσει το παραπάνω δικαίωμα που του αναλογεί απο μια άλλη χώρα που δεν έχει βιομηχανία και δε ρυπαίνει. Το ίδιο συμβαίνει και στο επίπεδο των επιχειρήσεων μιας χώρας. Δηλαδή μια επιχείρηση που ρυπαίνει μπορεί να αγοράσει το δικαίωμα να ρυπαίνει απο μια άλλη μικρότερης δυναμικότητος επιχείρηση. Γενικά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει το όριο που έχει τεθεί για μια χώρα.

Βέβαια όλα αυτά ισχύουν για τις αναπτυγμένες χώρες αλλά τι γίνεται με τις αναπτυσσόμενες; Κίνα ή Βραζιλία. Δεν είναι άδικο γι αυτές τις χώρες , θα δεχθούν το πρωτόκολλο και την εφαρμογή του με ότι συνεπάγεται για την οικονομία τους; Από την άλλη κάπου δεν πρέπει να μπει ένας φραγμός γιατί η γη δεν αντέχει άλλο; Εκθεση του Ο.Η.Ε κάνει λόγο για μείωση κατά 50-70% τις επόμενες δεκαετίες.

Το μπαλάκι είναι στα χέρια μας …………

Published in: on 8 Μαρτίου, 2007 at 5:10μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/08/kioto/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: