ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 300

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Οι <<χοντρές>> ιστορικές ανακρίβειες της ταινίας <<300>> που εντόπισα είναι οι παρακάτω:

 • Κάνει αναφορά στη γερουσία της Σπάρτης αλλά τους παρουσιάζει σαν τέρατα τα οποία προέρχονται από το παρελθόν της Σπάρτης.
 • Δε γίνεται αναφορά στους υπόλοιπους Ελληνες Θηβαίους ,Μυκηναίους, Λοκρούς κ.λπ) που πού πήγαν μαζί του στις Θερμοπύλες αλλά μόνο στους Αρκάδες οι οποίοι εκπροσωπούνται από ένα άτομο που το λένε Αρκάδα.
 • Παρουσιάζει τον εφιάλτη σα Σπαρτιάτη κακομούτσουνο ο οποίος θέλει να πολεμήσει μαζί τους αλλά σωματικών προσόντων δε μπορεί. Ενώ η πραγματικότητα όπως μας την περιγράφει ο Ηρόδοτος δεν ήταν έτσι.
 • Οι Σπαρτιάτες πολεμούν γυμνοί ενω η αλήθεια είναι πως όλος ο πολεμικός εξοπλισμός τους ζυγίζει αρκετά κιλά.
 • Ο Λεωνίδας συνομιλεί με τον Ξέρξη αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε.
 • Βλέπουμε τους Σπαρτιάτες να πολεμούν με τέρατα. Πολύ χολιγουντιανό.
 • Στην ταινία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει κάποιος έφορος Σπαρτιάτης ό οποίος χρηματίστηκε απο τους Πέρσες για να μη στείλουν βοήθεια στο Λεωνίδα και στους 300.Ενω άλλες ήταν οι αιτίες που οι Σπαρτιάτες δεν έστειλαν πολύ στρατό.
 • Τέλος ,πριν την τελική μάχη , ο Λεωνίδας λέει σε κάποιο πολεμιστή που τραυματίστηκε στο μάτι να γυρίσει πίσω στη Σπάρτη ώστε όλοι να μάθουν τι έγινε στις πύλες. Λίγο πριν το τέλος της ταινίας αυτός ο Σπαρτιάτης έχει ηγετική θέση στο στράτευμα λίγο πριν τη μάχη των Πλαταιών. Η αλήθεια ήταν πάλι κι εδώ διαφορετική.

 

Published in: on 12 Μαρτίου, 2007 at 8:41πμ  6 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/12/%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%9f%ce%a1%ce%99%ce%9a%ce%95%ce%a3-%ce%91%ce%9d%ce%91%ce%9a%ce%a1%ce%99%ce%92%ce%95%ce%99%ce%95%ce%a3-%ce%a4%ce%97%ce%a3-%ce%a4%ce%91%ce%99%ce%9d%ce%99%ce%91%ce%a3-300/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Να σου πω κάτι.
  Οι δημιουργοί της ταινίας δεν λένε ότι κάνουν ιστορία, όπως λέγανε στην «Τροία» ή τον «Μ. Αλέξανδρο» τα οποία ήταν απολύτως ανιστόριτα. Οι δημιουργοί της ταινίας κάνουν κόμικ. Γι αυτό έχουν τέρατα και όλες τις άλλες φανταστικές παρουσίες ή γεγονότα στην ταινία, γιατί είναι κόμικ και όχι πραγματικότητα.
  Σε όλα αυτά που αναφέρεις έχεις δίκιο ότι δεν έγιναν έτσι, αλλά θα τα θεωρούσα ιστορικά ανακριβή αν λέγανε οι δημιουργοί ότι κάνουν αναπαραγωγή της ιστορίας.
  Ευχαριστώ.

 2. Εντάξει,συμφωνώ με όλα αυτά που λες κι εγω δέχομαι την ταινία όπως είναι.Και πραγματικά έχει ωραίες εικόνες και πολλά εφέ.Αλλά θα μπορούσαν σε μερικά πράγματα τα οποία δεν κοστίζουν να είναι περισσότερο μέσα στο ιστορικό πλαίσιο.Οπως για παράδειγμα τον εφιάλτη .Δε χρειάζεται να τον παρουσιάζει σαν κακομούτσουνο σπαρτιάτη αλλά σαν ένα απλό προδότη ή τους σπαρτιάτες δε χρειάζεται να τους παρουσιάζει χωρίς πανοπλίες και όλους σωματαράδες με κοιλιακούς.Εγω καταλαβαίνω πως σε μια ταινία δε μπορεί κάποιος όσο και να θέλει να μεταδώσει το μεγαλείο εκείνης της μάχης.Αλλά ..όπως είπα και στην αρχή εγώ δέχομαι την ταινία όπως είναι όπως της έφτιαξαν .
  Επι τη ευκαιρία σήμερα έμαθα πως έκοψε 70000 εισιτήρια στην Ελλάδα.
  Σ ευχαριστώ για το comment.

 3. Έχει κάνει τεράστια επιτυχία μέχρι στιγμής. Δεν είναι θέμα να παρουσιάσουν ή να βάλουν την ιστορία γύρω από ένα ιστορικό πλαίσιο, όχι γιατί δεν το ήθελαν αλλά γιατί έτσι είναι σχεδιασμένο το κόμικ με αποτέλεσμα να μην μποπρούν να αλλάξουν την ταινία, αφού ουσιαστικά είναι η μεταφορά του κόμικ.
  Πάντως συμφωνώ ότι το μεγαλείο και η ανδρεία της πραγματικής μάχης των Θερμοπυλών όχι απλά δεν μετραδίδεται σε ένα κομμάτι πανί αλλά είναι και πέρα από την φαντασία μας έτσι όπως έχουμε καταντήσει σήμερα.

 4. Αφού έχει τέτοια επιτυχία ίσως αποτελέσει έναυσμα για αρκετούς ώστε να διαβάσουν και να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα της μάχης ή των περσικών πολέμων .Κέρδος γενικότερο θα είναι.

 5. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΚΟΣΙΟΥΣ
  Ώ ξείν’, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε
  κείμεθα, τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι.
  Στη Λακεδαίμονα, ξένε διαβάτη, το μήνυμα φέρε
  ότι κειτόμαστε δώ στις εντολές της πιστοί.
  (Φέρε, διαβάτη, μήνυμα στους Λακεδαιμονίους
  πώς σκοτωθήκαμε εδώ, πιστοί στο πρόσταγμά τους.)
  ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ
  Εκείνων, που σκοτώθηκαν στις Θερμοπύλες, είναι
  τρισδοξασμέν’ η τύχη τους κι ωραίος ο θάνατός τους.
  Ο τάφος τους είναι βωμός, κι αντί για θρήνους έχουν
  τη θύμηση και γίνεται η λύπη παίνεμά τους.
  Και τέτοι σάβανον ανδρών γενναίων μήτε η μούχλα,
  μήτε κι ο παντοχαλαστής καιρός θα το αφανίσει.
  Το μνήμα τους για κάτοικον επήρε της Ελλάδας
  τη δόξα. Κι είναι απόδειξη σ’ αυτό κι ο Λεωνίδας,
  ο βασιλιάς της Σπάρτης,
  που στόλισμα της αρετής έχει μεγάλο αφήσει
  και δόξαν αναιώνια.
  (Εκείνων που σκοτώθηκαν στις Θερμοπύλες
  ένδοξη η τύχη, ωραίος ο θάνατός τους
  κι ο τάφος τους βωμός
  ανάμνηση τους πρέπει κι όχι γόοι
  κι είν’ εγκώμιο γι’αυτούς το μοιρολόι.
  Τέτοιος εντάφιος στολισμός
  ποτέ τη λάμψη δε θα χάσει
  απ’ τον καιρό τον παντοδαμαστή
  κι ούτε η σκουριά ποτέ θα τον σκεπάσει.
  Στο μνήμα των ηρώων αυτό
  η δόξα της Ελλάδας έχει θρονιαστεί.
  Το μαρτυράει κι ο βασιλιάς της Σπάρτης ο Λεωνίδας,
  που αφήνει στολίδι πίσω του αρετής τρανό
  κι ένα όνομα που αμάραντο θα μείνει.)

  Η Σπάρτη, δεν παραδίνεται.
  Ο Αντίγονος φτάνει την άλλη μέρα μπροστά στη Σπάρτη. Τα πτώματα των νεκρών της Σελλασίας είναι αψευδείς μάρτυρες ότι δεν υπάρχει άμυνα στην πόλη. Στέλνει κήρυκα και γυρεύει να του παραδώσουν την πόλη. Όλοι έχουν μείνει σύμφωνοι με την γνώμη του Κλεομένη ότι πρέπει να παραδοθούν. Μα κανένας δεν τολμάει να κάνει την παράδοση, να πει στον κήρυκα του Αντιγόνου το ναι. Κανένας Σπαρτιάτης δεν βρέθηκε να παραδώσει την Σπάρτη. Κι η Σπάρτη ήταν ατείχιστη και στηριζόταν μόνο στα στήθη των πολεμιστών της. Μα οι πολεμιστές έχουν μείνει για πάντα στα στενά της Σελλασίας για να διαλαλούν πως ο κλασικός κόσμος του Αιγαίου, ο πολιτικός άνθρωπος, θάφτηκε μαζί τους. Στην Σπάρτη υπάρχουν μόνο τα φαντάσματα του αλλοτινού της μεγαλείου. Κι είναι αυτά που κρατάνε δεμένη την λογική των λειψάνων που ζουν ακόμα. Αυτά τα λείψανα του μεγαλείου της Σπάρτης στέκονται με τα όπλα στα χέρια στην περίμετρο της πόλης. Στέκονται όρθια, φρουροί της ιστορίας της Σπάρτης όχι για να πολεμήσουν αλλά για να πέσουν. Η Σπάρτη πέφτει, δεν παραδίνεται. Πνίγεται μέσα στο αίμα των παιδιών της. Είναι κάτι που κάνει τη λογική του ανθρώπου να σταματάει. Ο κήρυκας του Αντιγόνου δεν παίρνει καμμία απάντηση. Οι φρουροί της Σπάρτης, μετρημένοι σε εκατοντάδες, στέκουν σιωπηλοί, ακίνητοι στην περίμετρο της πόλης με τα μάτια βυθισμένα στο παρελθόν, στο μύθο της Σπάρτης τυλιγμένοι τη δόξα και το μεγαλείο του αιώνα. Μπροστά τους σχολάγανε οι νικητήριες κραυγές των Μακεδόνων, αλλά η Σπάρτη δεν ακούει, δεν σαλεύει, δεν ζει. Όλη η πόλη φαίνεται να χάθηκε στο παρελθόν.
  Ο Αντίγονος διατάσσει επίθεση. Οι τελευταίοι φρουροί πέφτουν στη θέση τους, γιατί μόνο πάνω από τους νεκρούς Σπαρτιάτες περνάει ο εχθρός. Μπαίνει έτσι μέσα σε μία πόλη φαντασμάτων. Και νοιώθει και ο ίδιος δέος μπροστά στο μεγαλείο τούτων των ανθρώπων.

 6. Feggaroskoni σευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να γράψεις τόσα ωραία πράγματα.Για μια ακόμα φορά θα σου πω ,πως σε παραδέχομαι!


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: