ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Δέκα χιλιόμετρα μακριά από τα Καλάβρυτα βρίσκεται το σπουδαίο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Από το όνομα κιόλας της του μοναστηριού μπορεί κάποιος να καταλάβει πως έχει σχέση με σπηλιά. Πραγματικά μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μια σπηλιά όπου τρέχει και το αγίασμα της <<αγίας κόρης>> όπως λέγεται.. Σύμφωνα με την παράδοση δυο μοναχοί από τη Θεσσαλονίκη ο Συμεών και ο Θεόδωρος συνάντησαν μια βοσκοπούλα την Ευφροσύνη ,η οποία τους οδήγησε στη σπηλιά στο σημείο όπου βρίσκεται το σημερινό μοναστήρι .Σ αυτή τη σπηλιά βρήκαν την εικόνα της Παναγίας κι εκεί έγινε το μοναστήρι.

Το μοναστήρι έχει μεγάλη ιστορική σημασία και συνδέεται με τη γενικότερη ιστορία της πατρίδας μας. Ετσι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα όταν ήρθε ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και προσπάθησε με το ζόρι να καταλάβει το μοναστήρι νικήθηκε από τους μοναχούς (το 1827) και τους υπολοίπους αγωνιστές που συγκεντρώθηκαν για να προστατέψουν το μοναστήρι. Είναι σημαντική αυτή η νίκη γιατί λίγοι τα έβαλαν με ολόκληρο στρατό. Αργότερα το 1943 όταν πέρασαν οι Γερμανοί από το μοναστήρι εκτέλεσαν (έριξαν στο γκρεμό)22 μοναχούς. Σήμερα σ αυτό το βράχο έχει τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων μοναχών.

Απ ότι γνωρίζω έχει σπουδαία ιστορικά κειμήλια μεταξύ των οποίων το τίμιο ξύλο, οι επιστολές του Ιμπραήμ ,με τις οποίες ζητούσε να παραδοθεί το μοναστήρι καθώς επίσης και τη σπουδαία και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αυτή η εικόνα είναι μια από τις τρεις που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και το περίεργο είναι πως ενώ το 1934 κάηκε όλο το μοναστήρι και αρκετά κειμήλια κάηκαν αυτή σώθηκε.

Παλαιότερα ,πριν γίνει ο δρόμος Διακοπτό -Καλάβρυτα ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο ήταν ο οδοντωτός .Υπάρχει ακόμα ένα μικρό μονοπάτι που σε οδηγεί από το Μ.Σπήλαιο ως τη Ζαχλωρού για να πάρεις το τρενάκι ή να κάνεις μια ωραία πεζοπορική διαδρομή στις ράγες του οδοντωτού.

Κάθε σαββατοκύριακο έχει αρκετό κόσμο .Ομως 15 Αυγούστου (της Παναγίας) και 14 Σεπτεμβρίου (ύψωσις τιμίου σταυρού) μεγάλο πλήθος πιστών συρρέει στη μονή.

Γενικότερα είτε πιστεύει κάποιος είτε όχι αξίζει μια επίσκεψή μας στο Μ.ΣΠήλαιο πραγματικά είναι ένα ένας χώρος ψυχικής ηρεμίας και ησυχίας. Αν δεν πιστεύουμε τουλάχιστο ας πάμε να θαυμάσουμε την ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης.

Published in: on 14 Μαρτίου, 2007 at 3:16μμ  4 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/14/mega-s/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Έχω πάει, καθ’ ότι κοντοχωριανός από Πάτρα, και πραγματικά όλα αυτά που συνοδεύουν αυτό το μοναστήρι είναι απλά φανταστικά και σε μαγεύουν πραγματικά. Νομίζω μάλιστα ότι τη σπηλιά την φύλαγε ένας δράκοντας και ότι την εικόνα, δεν την έχει φτιάξει ανθρώπινο χέρι αλλά έιναι Αχειροποίητος. Αξίζει μια επίσκεψη σε αυτό οπωσδήποτε σε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα.

  2. Ναι σίγουρα είναι απο τα μοναστήρια που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.Γενικά όλη η περιοχή των Καλαβρύτων είναι πανέμορφη αν και ο κόσμος εκεί γύρω έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά.

  3. Ο ιερός τούτος τόπος θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας. Κτίστηκε το 362 μ.Χ.. Η Μονή έχει καταστραφεί πολλές φορές από πολεμικές συγκρούσεις και πυρκαγιές. Η θέα είναι το ωραιότερο δώρο-προσφορά της μονής, αφού το κτίσμα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ενώ ένα τεράστιο κτίριο όμοιο με φρούριο, υψώνεται σε οκτώ ορόφους στο κοίλωμα ενός πανύψηλου βράχου. Ο ναός της μονής, που είναι του 17ου αιώνα, έχει ωραιότατες τοιχογραφίες, αν και ξεθωριασμένες, δάπεδο με μωσαϊκό και χάλκινη πόρτα με ανάγλυφες παραστάσεις. Στο Μέγα Σπήλαιο σώζεται η εικόνα της Παναγίας, φτιαγμένη από μαστίχα και κερί, η οποία είναι μία από τις τρεις που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το μοναστήρι οδηγεί στην κορυφή του βράχου, όπου υπάρχουν ερείπια ενός πύργου και μερικά κανόνια.

  4. Ναι feggaroskoni όλα αυτά που λες είναι σωστά και μέσα στο βράχο υπάρχουν όμορφες τοιχογραφίες αξίζει την επίσκεψή μας.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: