ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Παγκόσμια ημέρα νερού η σημερινή ,κι απ το πρωί ο καιρός έχει συμμαχήσει μαζί μας για να το εορτάσουμε αφού μετά από τόσους μήνες βρέχει .Η φετινή χρονιά μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά το τι σημαίνει νερό και βροχή αφού στη χώρα μας είχαμε μείωση των βροχοπτώσεων από 20-60%.Αυτο έδωσε αφορμή σε πολλούς ειδικούς ώστε να παρουσιάσουν μελέτες και μοντέλα για το μέλλον της περιοχής μας αλλά και να ληφθούν και ορισμένα μέτρα από μέρους πολιτείας ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε..νερό. Βέβαια η εξαγγελία διάφορων μέτρων δεν είναι τόσο αυστηρή όσο θα έπρεπε αλλά είναι κάποιο βήμα η υιοθέτηση του μελλοντικού κινδύνου.
Αλλά εκτός από την πολιτεία και τις όποιες ενέργειες της θα πρέπει και οι πολίτες να δραστηριοποιηθούν και να μειώσουν τη σπατάλη του νερού:
• Βασικός παράγοντας στη μείωση σπατάλης νερού πρέπει να είναι η συνειδητοποίηση από μέρους του πολίτη του τι εστί πραγματικά νερό και τι σημαίνει έλλειψη του. Οπου υπάρχει νερού υπάρχει ανάπτυξη ζωή οικονομική ευημερία. Στην Αφρική όσο κι αν ακούγεται παράλογο γίνονται μάχες για ένα πηγάδι με βρώμικο νερό και οι άνθρωποι κάνουν χιλιόμετρα για ένα κανάτι νερό.
• Θα πρέπει να ελέγχουμε την υδραυλική εγκατάσταση για τυχόν διαρροές και σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι να το αλλάξουμε αμέσως ή να φέρουμε τον ειδικό να το επισκευάσει.
• Μπορούμε να τοποθετήσουμε στο καζανάκι μας ένα τούβλο ώστε να έχουμε μειωμένη κατανάλωση νερού αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τη δουλειά μας. Αν κάνουμε μια σωστή ρύθμιση μπορούμε να ξοδεύουμε 110 λίτρα ενώ χωρίς ρύθμιση ανεβαίνουμε στα 160 λίτρα
• Δε γεμίζουμε ποτέ τη μπανιέρα για να κάνουμε μπάνιο αλλά χρησιμοποιούμαι ντους και ταυτόχρονα το κρύο νερό το μαζεύουμε σε κουβάδες
• Εχουμε κλειστή τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και την ανοίγουμε μόνο όταν χρειαστεί. Ετσι όταν την έχουμε κλειστεί ξοδεύουμε 2λιτρα ενώ ανοιχτή 20 λίτρα.
• Τα φρούτα μας μπορούμε να τα πλένουμε σε μια λεκάνη και μετά με αυτο το νερό να ποτίζουμε τα λουλούδια μας
• Στο πλυντήριό μας χρησιμοποιούμε οικονομικά προγράμματα πλύσης.
• Για καθαρισμό εξωτερικών χώρων χρησιμοποιούμε σφουγγάρι και κουβά.
• Το αυτοκίνητό μας το πλένουμε με κουβά και σφουγγάρι κι έτσι έχουμε οικονομία 90% περίπου νερού.
• Αν δούμε κάποια διαρροή αγωγού στο δρόμο πρέπει να ενημερώσουμε την ανάλογη υπηρεσία. Καλά..εμείς ας κάνουμε το χρέος μας κι από εκεί και μετά ….ας αναλάβουν οι ειδικοί.

Published in: on 22 Μαρτίου, 2007 at 2:45μμ  2 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/22/nero/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Οπως γράφει και η Sandra Postel …Για πολλούς από μας, το νερό απλώς τρέχει από μια βρύση και ελάχιστα το φανταζόμαστε πέρα απ’ αυτό το άμεσο σημείο επαφής. Εχουμε χάσει την αίσθηση του σεβασμού για το άγριο ποτάμι, για τις σύνθετες λειτουργίες ενός υγρότοπου, για τον πολύπλοκο ιστό της ζωής που συντηρείται από το νερό. Εν πολλοίς, το νερό έχει καταντήσει αυστηρά ένας φυσικός πόρος προς άντληση, εκτροπή και αποξήρανση για χάρη της ανθρώπινης καταναλώσεως…

    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ;

  2. καλή μου φίλη feggaroskoni το νερό εναι ζωή.Το 70 % του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό αυτο τα λέει όλα.
    Δυστυχώς οι άνθρωποι του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού (πολύ περισσότερο ο Ελληνας) δε δίνουν την πρέπουσα σημασία στο νερό αλλά και γενικότερα σαυτο που ονομάζουμε φυσικό περιβάλλον.Το 70% των φυσικών πόρων καταναλώνεται απο το 25% του πληθυσμού της γης.Δεν έχει μελιγα λογια καταλάβει τι εστί στέρηση φυσικών πόρων.
    Αν έκανε τον κόπο να ζήσει για μια εβδομάδα στην Αφρική τότε θα αναθεωρούσε όλη του την αντίληψη περί ζωής γενικότερα.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: