Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΜΕΖΑΙΩΝ

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Μετά τα Καλάβρυτα ,κι αφού περάσουμε την αριστερή στροφή που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο ,συναντούμε το χωριό Κάτω Λουσοί (υπάρχουν και οι Ανω Λουσοί). Μπαίνοντας στο χωριό αριστερά μας θα δούμε ένα λιθόστρωτο δρόμο .Στην αρχή του λιθόστρωτου υπάρχει και η σχετική ταμπέλα που μας λέει πως ο δρόμος αυτός οδηγεί στον πύργο των γνωστών από την ελληνική επανάσταση Πετμεζαίων.

Αν κάποιος θέλει μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί και να ανέβει τον ανηφορικό δρόμο με τα πόδια. Αλλά όποιος δε μπορεί χωρίς αυτοκίνητο υπάρχει και η δυνατότητα να φτάσει ως τον πύργο και με το όχημά του. Εγώ θα προτιμούσα να περπατήσω γιατί κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδρομής έχω την ευκαιρία να δω και άλλα όμορφα σπιτάκια. Ο δρόμος λοιπόν μας οδηγεί αρχικά στην πλατεία του χωριού, στην οποία δεσπόζουν τα δύο αιωνόβια πλατάνια .Εκεί υπάρχει η εκκλησία .Αν προσέξουμε θα δούμε αριστερά μας τις ορειβατικές ταμπέλες οι οποίες μας προειδοποιούν πως από εδώ αρχίζουν διαδρομές στην περιοχή του Χελμού όπως για παράδειγμα αυτή που μας οδηγεί στα ύδατα της στυγός. Πίσω από την εκκλησία υπάρχει ένα άλλο όμορφο αναπαλαιωμένο σπίτι και ακριβώς απ αυτό είναι ο πανέμορφος πύργος των Πετμεζαίων.

Σ αυτο τον πύργο μπορούμε να δούμε τον κλασικό τ’υπο πύργου της εποχής εκείνης. Το εντυπωσιακό είναι οι πολεμίστρες οι οποίες είναι παντού γύρω γύρω .Κανένας δε μπορούσε να πλησιάσει χωρίς να γίνει αντιληπτός. Η θέα σ όλη την περιοχή είναι πανέμορφη. Από τη μια πλευρά βλέπεις το χιονισμένο (αυτή την εποχή) Χελμό κι από την άλλη τον κάμπο.

Για τους Πετμεζαίους ξέρω πως ήταν μια οικογένεια που έδωσε πολλά στην ελληνική επανάσταση. Η καταγωγή της ήταν από την Ηπειρο αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν από εκεί λόγω προβλημάτων με τους Τούρκους.

Το 1821 , 600 αγωνιστές με αρχηγούς τους Πετμεζαίους,το Σωτήρη Χαραλάμπη και άλλους οπλαρχηγούς μαζεύτηκαν στην Αγία Λαύρα και έδωσαν τον όρκο της ελευθερίας.

Το 1821 στη μάχη του Λεβιδίου ο Ν.Πετμεζάς αλλά και οι Πλαπούτας και Σαλαφατιανός ήρθαν σαν ενίσχυση και οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή.

Το 1822 Ο Δράμαλης έπαθε μεγάλη καταστροφή . Οσοι απο τους στρατιώτες του έμειναν ζωντανοί προσπάθησαν να φτάσουν στην Πάτρα. Στην Ακράτα όμως οι Πετμεζαίοι,Ζαίμηδες,Λόντος και άλλοι οπλαρχηγοί αποδεκάτισαν τους Τούρκους.

Το 1827 ο Ιμπραήμ βρήκε αντίσταση στο Μ.Σπήλαιο απο το Ν.Πετμεζά και 150 άντρες.

Τα παραπάνω κατορθώματα είναι σταγόνα στον ωκεανό της προσφοράς αυτης της οικογένειας. Απλά εγώ τα θυμάμαι γιατί τα έχω συνδέσει με διάφορα γεγονότα και περιοχές που έχω επισκεφτεί.

Πραγματικά αξίζει την επίσκεψή μας ο Πύργος αλλά και γενικότερα η περιοχή.

Published in: on 24 Μαρτίου, 2007 at 9:03μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/24/petmez/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: