ΔΟΛΟΜΙΤΕΣ (ΙΤΑΛΙΑ)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Οσοι ασχολούνται με την ορειβασία-πεζοπορία ή γενικότερα με τα ορεινά αθλήματα σίγουρα θα γνωρίζουν (για να μην πω πως θα έχουν επισκεφτεί) το ορεινό συγκρότημα της βόρειας Ιταλίας με το όνομα Δολομιτικές Άλπεις ή απλά Δολομίτες.Οσοι όμως δεν έχουν σχέση με την περιπέτεια πάλι θα έχουν δει σκηνές από τους όμορφους Δολομίτες (cortina) στις ταινίες του james bond.
Αν επισκεφτεφτούμε τις Δολομιτικές Αλπεις σίγουρα δε θα ξεχάσουμε το υπέροχο κόκκινο χρώμα των βράχων αλλά και τα ιδιαίτερα ,ιδιόμορφα σχήματα που παρουσιάζουν .Ετσι εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε σε μια κάρτα αν το όρος που παρουσιάζεται είναι από τους Δολομίτες ή από κάποιο άλλο μέρος των Αλπεων ή του κόσμου.

Αν θέλουμε να ορίσουμε το χώρο στον οποίο περικλείονται οι Δολομίτες θα λέγαμε ότι το νοτιότερο σημείο ορίζεται από τον ποταμό piave ,το δυτικότερο τον ποταμό isarco ,το βορειότερο από τη Rienza.

Oι Δολομίτες είναι ένα σύνολο βουνών και όλα μαζί απαρτίζουν όλο το συγκρότημα .Ετσι αν ρωτήσουμε κάποιον που πήγες και σαν απάντηση μας πει στους Dolomites Candore και κάποιος άλλος μας πει Dolomites ampezzo ή Dolomites sesto ας μην παραξενευτούμε. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ονομασίας αυτών των βουνών , ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται. Αυτό το συγκρότημα ανήκει σε τρεις περιοχές (επαρχίες)της Ιταλίας. Στο Trento ,Bolzano και Belluno.Aρα μπορεί να μας πει πήγα εκδρομή στους Δoλομίτες του Belluno.

Λόγω της ιδιόρρυθμης θέσης, που έχει το συγκρότημα αυτό , δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε μέχρι ακόμα και σήμερα να συντηρηθούν αρκετές παραδοσιακές δραστηριότητες ,συνήθειες ,γλωσσικά ιδιώματα ,φαγητά από το παρελθόν. Και πως έγινε αυτό; Με την αναγκαστική έλλειψη επικοινωνίας (λόγω χιονιού) με τον έξω κόσμο. Ηταν ευκολότερο για κάποιον να ζητήσει βοήθεια ή συμπαράσταση από το γειτονικό χωριό παρά από οποιαδήποτε μακρινή πόλη. Ακόμα και σήμερα το χειμώνα όταν χιονίζει η κατάσταση είναι δύσκολη.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Τα πρώτα αρχαιολογικά σημάδια(στην περιοχή των Δολομιτών) έχουν βρεθεί στο campon di Monte Avena 1400 μέτρα πάνω απ την επιφάνεια της θάλασσας και έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο του Νεάτερνταλ. Βρισκόμαστε στην εποχή που το κλίμα στην περιοχή είναι ζεστό 40.000 χρόνια πριν περίπου.Αργότερα οι άνθρωποι λόγω της κλιματικής αλλαγής θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες πιο ζεστές περιοχές. Στην πόλη Mondeval de sora (2150m) έχει βρεθεί ο αρχαιότερος τάφος στην Ευρώπη.Είναι ο τάφος ενός κυνηγού με διάφορα προσωπικά αντικείμενα.

Κέλτες,Λομβαρδοί,Φράγκοι,Ρωμαίοι πέρασαν από την περιοχή και προσπάθησαν να την υποτάξουν . Δε θέλω να πω περισσότερα ιστορικά στοιχεία γιατί είναι μια ευαίσθητη περιοχή που ταλαιπωρήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.Οι Ιταλοί και οι Αυστριακοί βρέθηκαν αντιμέτωποι και αυτό άφησε ακόμα και μέχρι σήμερα τα σημάδια στους Δολομίτες.Σε όποιο βουνό κι αν προσπαθήσουμε να ανεβούμε θα δούμε σκαμμένες στοές ,καταφύγια ,πολυβολεία και γενικά οχυρωματικά έργα.Το μέγεθος αυτών των έργων είναι εντυπωσιακό.Ολόκληρες στοές οι οποίες ξεκινούν από τη μια άκρη του βουνού και διασχίζοντάς το καταλήγουν στα πιο απίθανα σημεία.Στοές σκοτεινές ,υγρές και κρύες.Και η φοβερή απορία μου ,όσες φορές πήγα σε τέτοιες στοές, ήταν πως άντεξαν αυτοί οι άνθρωποι 2 χρόνια εκεί πάνω με φοβερό χιόνι.Τι εξοπλισμό είχαν ;Τι ψυχή είχαν;Και ταυτόχρονα ,σκεφτόμουν, τι μεγαθήρια ήταν οι Ελληνες του 1940 που τα έβαλαν με τους Ιταλούς Αλπινιστές οι οποίοι ήταν χίλιες φορές ανώτεροι σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό.

Τα μουσεία της περιοχής αλλά και τα οχυρωματικά έργα είναι τα απομεινάρια μιας τρελής εποχής που υπάρχουν για να θυμίζουν στους λαούς που πολέμησαν πως η ειρήνη και η οικονομική ευημερία είναι καλύτερες από την τρέλα του πολέμου.Αν βρεθούμε στην περιοχή δε θα πρέπει να ξεχάσουμε μια επίσκεψη σε κάποιο από τα παρακάτω μουσεία μνήμης:

  • Museo della Grande Guerra Marmollada (2950m)
  • Museo Nazionalle storico DegliAlpini Doss Trento
  • Museo storico Culturale Alano di Piave
  • Museo Del Materiale Bellico 1915-18 Caorera,Vas

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Σήμερα όλη αυτη η περιοχή των Δολομιτών είναι αξιοζήλευτη γιατί υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και συνεχώς αυξανόμενος τουρισμός χειμώνα καλοκαίρι αλλά ταυτόχρονα υπάρχει προστασία και σεβασμός στο περιβάλλον.Η επέμβαση του ανθρώπου είναι τέτοια ώστε δε χαλάει το περιβάλλον.Υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης ,πρόληψης και προστασίας.

Το χειμώνα υπάρχουν γνωστά κοσμοπολίτικα χειμερινά θέρετρα που δίνουν εργασία σε αρκετό κόσμο και το καλοκαίρι διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες για να μη σταματήσει η ροή του κόσμου.Διοργανώνονται ποδηλατικοί αγώνες,αγώνες ορεινού τρεξίματος,πολιτιστικές δραστηριότητες,περίπατοι,πεζοπορίες ,ορειβασίες αλλά την τιμητική τους έχουν οι δραστηριότητες στη γνωστή vie ferratte ή σε ελεύθερη μετάφραση σιδερένιος δρόμος .

Τον 19 αιώνα όταν στις Αλπεις άρχισαν να γίνονται πιο εντατικά οι αναβάσεις στα βουνά σκέφτηκαν σε ορισμένα δύσκολα σημεία να τοποθετήσουν ασφάλειες ώστε ο αναβάτης όταν περάσει από εκείνο το σημείο να έχει μια σιγουριά.Το ίδιο έγινε και στους Δολομίτες.Ομως το αποκορύφωμα αυτής της τεχνικής ήταν κατά τη διάρκεια του Α παγκόσμιου πολέμου όπου έπρεπε να μετακινηθούν στρατεύματα ,εξοπλισμός και τραυματίες από τη μια πλευρά του βουνού σε μια άλλη.Κι επειδή ορισμένα σημεία είναι ακόμα και καλοκαίρι παγωμένα κι επικίνδυνα έπρεπε να υπήρχε μια έξτρα σιγουριά .Ετσι τοποθετούσαν βύσματα στο βράχο και μέσα από τα βύσματα περνούσε συρματόσχοινο .Απ αυτο το συρματόσχοινο πιάνονταν ή δένονταν κι έτσι περνούσαν από ένα δύσκολο σημείο .

Σήμερα η via feratte υπάρχει και συντηρείται.Κάθε χρόνο χιλιάδες ορειβάτες έρχονται να κάνουν μια από τις τόσες διαδρομές και να νοιώσουν κι αυτοί κάτι από το μεγαλείο του σιδερένιου δρόμου.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aν αποφασίσουμε να κάνουμε κάποιο ταξίδι σε Αλπική περιοχή είμαι της γνώμης πως από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε.Θα δούμε όμορφα πράγματα θα διασκεδάσουμε και θα χορτάσει το μάτι μας βουνό.Δε χρειάζεται να μας αρέσει η ορειβασία ή το σκαρφάλωμα ή το σκι για να επισκευτούμε την περιοχή.Μπορούμε να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να διασχίσουμε τα όμορφα οδικά περάσματα ,να φάμε τις παραδοσιακές νοστιμιές να ανεβούμε στο βουνό με τα Λίφτ και με τη βοήθεια όλων των ωραίων εικόνων που θάχουμε στο μυαλό μας να φιλοσοφήσουμε τη ζωή μας.

Προσωπικά έχω βρεθεί στην περιοχή ουκ ολίγες φορές και δεν έχω βαρεθεί καθόλου. Εχω υπέροχες αναμνήσεις αλλά θέλω κι άλλες. Οπου και να πάμε σε όποιο χωριό θα βρούμε ξενοδοχείο ή ξενώνα ή camping για τη διαμονή μας.Ομως ..τονίζω πως ο καιρός στις Αλπεις είναι άστατος.Δηλαδή μέχρι το απόγευμα μπορεί να έχει λιακάδα και μετά μέχρι το πρωί να βρέχει ..παπάδες.Μπορεί να βλέπουμε ένα υπέροχο ήλιο αλλά σε χρόνο ρεκόρ να μαζευτούν από το πουθενά μαύρα σύννεφα.Γιαυτό πρέπει να είμαστε ενδυματολογικά κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Αντε και καλές βόλτες !

Published in: on 10 Απριλίου, 2007 at 6:00μμ  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/04/10/dolomites/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentΣχολιάστε

  1. Very informative post.I found more info and details than expected.
    Thanks kindly


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: