H ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Υπάρχουν πυραμίδες στην Ελλάδα; Δυστυχώς επειδή δεν είμαι αρχαιολόγος αλλά ένας περιηγητής δε μπορώ να απαντήσω με τα βεβαιότητος και επιστημονικά όπως πρέπει σε τέτοια ερωτήματα.. Μπορώ όμως με σιγουριά να δείξω ορισμένα σημεία στα οποία υπάρχουν πυραμιδοειδή απομεινάρια (έτσι τα ονομάζω εγώ).
Την τελευταία δεκαετία πολλά έχουν υποθεί και άλλα τόσα έχουν γραφεί σχετικά με την ύπαρξη πυραμίδων στην Ελλάδα. Ομως απ ότι γνωρίζω κάποια επίσημη επιστημονική μελέτη δεν υπάρχει. Υπάρχουν γνώμες περιηγητών (του παρελθόντος αλλά και σύγχρονοι) καθώς επίσης και διαφόρων πολιτών οι οποίοι από απλό ενδιαφέρον μελέτησαν και κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα. Επίσημη επιστημονική αρχαιολογική μελέτη με την παγματική σημασία του όρου δεν υπάρχει .Ισως γι αυτό και υπάρχουν διχογνωμίες ως προς το αν πραγματικά είναι πυραμίδες ή ως προς τη χρησιμότητά τους και το σκοπό τους κ.τ.λ
Εγώ θα αναφερθώ μόνο στα ερείπια του Ελληνικού Αργολίδος. Στο Ελληνικό υπάρχει πυραμιδοειδές και μάλιστα σε καλή κατάσταση. Πως μπορούμε να φτάσουμε στο Ελληνικό; Από το Αργος παίρνουμε το δρόμο προς Κεφαλάρι και αφού δροσιστούμε στις πηγές που υπάρχουν κατευθυνόμαστε προς Ελληνικό. Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας στο Κεφαλάρι και με τα πόδια να πάμε στην πυραμίδα. Είναι περίπου μισή ώρα δρόμος-με τα πόδια.
Όπως και να πάμε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο το θέαμα που θα αντικρύσουμε είναι εκπληκτικό. Από μακριά μπορούμε να καταλάβουμε πως τα ερείπια αυτά έχουν σχέση με πυραμίδα. Η βάση είναι φαρδιά και όσο το μάτι μας ανεβαίνει μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε το στένεμα όπως στις πυραμίδες.
Όμως όσο θα πλησιάζουμε τόσο θα αισθανόμαστε ένα σφίξιμο στην καρδιά μας ,που οφείλεται στη γνωστή ελληνική αδιαφορία. Ο αρχαιολογικός χώρος θα έλεγα πως έχει αφεθεί στην τύχη του. Θα περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό μια άλλη αντιμετώπιση .
50 περίπου μέτρα από την πυραμίδα έχει χτιστεί εκκλησία (1978) και ακριβώς δίπλα έχει γίνει γήπεδο(1981).Το ερώτημά μου είναι :Με το χτίσιμο της εκκλησίας (50 μ) αλλά και του γηπέδου δε χαλάει το αρχαιολογικό περιβάλλον; Η εκκλησία και το γήπεδο δε θα μπορούσαν να γίνουν 200 μέτρα παρακάτω;
Η πυραμίδα έχει χρονολογηθεί στο 2700 π.χ δια της μεθόδου της θερμοφωταύγειας .Ακόμα και αν δεχθούμε πως η χρονολόγηση μέσω θερμοφωταύγειας δεν είναι σωστή (γιατί κι εδώ υπάρχει διαμάχη)και ας πούμε πως είναι στον 4 ή 5 αίωνα π.χ. και πάλι η αρχαιολογική της αξία δεν είναι μεγάλη; Τέτοια που η πολιτεία όφειλε να προστατέψει αλλά και παντού να παρουσιάσει;

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ο πρώτος που κάνει λόγο για πυραμίδες είναι ο Παυσανίας. Από την εποχή του Παυσανία ως την περίοδο των ανασκαφών στις Μυκήνες οι πυραμίδες ήταν χαμένες .Δεν αναφέρονται πουθενά. Αρχίζουν δειλά δειλά να βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω διαφόρων ξένων περιηγητών .Η πολιτεία λάμπει δια της απουσίας της. Αν δεν ήταν και αυτοί που έχουν πάθος θα έμενε στην αφάνεια ούτε που θα ξέραμε ότι υπήρχε.
Η πυραμίδα είναι χτισμένη σε ένα λόφο. Η πλευρά από το μέρος της εκκλησίας είναι η δυτική και όπως μπορεί κάποιος να δει είναι κατεστραμένη. Η είσοδός της είναι από την ανατολική πλευρά και εκεί είναι καλοδιατηρημένη. Αρχικά αυτό που μπορεί να μας κάνει εντύπωση στην είσοδο είναι το τεράστιο Λ που σχηματίζεται επάνω από την είσοδο.Ισως να μας θυμίζει λιγάκι Μυκήνες και τον τάφο που υπάρχει .Η είσοδος μας οδηγεί σε ένα στενό διάδρομο οποίος με τη σειρά του στο τέλος και δεξιά μας οδηγεί σε μια νέα είσοδο μέσω της οποίας μπαίνουμε στο κυρίως μέρος της πυραμίδας. Στο εσωτερικό αν προσέξουμε υπάρχουν χωρίσματα πράγμα που σημαίνει πως κι αυτό το εσωτερικό πιθανόν να ήταν χωρισμένο σε άλλα τμήματα. Σε μια γωνία υπάρχει μια μικρή κυκλική δεξαμενή στην οποία πιθανό να υπήρχε νερό το οποίο έβγαινε εκτός δεξαμενής στα βόρεια της πυραμίδας μέσω κάποιου αγωγού.
Στο ερώτημα ,σε τι χρησίμευε ,γιατί είχε χτιστεί ,θα απαντούσα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις.Αλλος λέει πως ήταν χώρος φρουράς που προσπαθούσε να ελέγξει το πέρασμα προς Τεγέα και Σπάρτη,άλλος λέει πως ήταν τάφος κάποιου σημαντικού προσώπου αλλά οστά δεν έχουν βρεθεί άλλος λέει πως ήταν χώρος ιερός ,ενώ ο Παυσανίας κάνει λόγο για Πολυάνδριο.Εχουν ακουστεί και γραφεί αρκετά.Αλλά όπως έχω ξαναπεί εγώ προσωπικά δε γνωρίζω κάποια ελληνική επιστημονική μελέτη που να αναφέρεται σαυτη την πυραμίδα.Οπότε από εκεί και πέρα ο καθένας λέει ότι θέλει.
Αν πάλι με ρωτήσεις ,είναι πραγματικά πυραμίδα; Θα έλεγα πιθανό να είναι αλλά υπάρχει και περίπτωση να μην ήταν πυραμίδα όπως την έχουμε εμείς στο μυαλό μας αλλά πάλι πιθανό να ήταν από πάνω ξεσκέπαστη. Τότε τι είδους πυραμίδα ήταν;
Αν συνεχίσουμε τα ερωτήματα δεν τελειώνουμε πουθενά. τα ερωτήματα πρέπει κάποτε να απαντηθούν όμως από ειδικούς επιστήμονες κι όχι από εμένα που μπορεί να πω χίλια αν και μπορεί και ίσως.
Το σίγουρο είναι πως υπάρχει και μας περιμένει να τη δούμε ώστε να σχηματίσουμε προσωπική άποψη.

Υ.Γ:θα ήθελα να συστήσω ένα βιβλίο οδηγό όχι μόνο της πυραμίδας Ελληνικού αλλά και των άλλων πυραμίδων που υπάρχουν .Είναι το βιβλίο του Χρήστου Λάζου Πυραμίδες στην Ελλάδα από τον εκδοτικό Αίολος.

Published in: on 18 Απριλίου, 2007 at 6:22μμ  3 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/04/18/ellinikoi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Αγαπητέ 8848,
  Υπάρχουν πυμίδες ή έστω πυραμοειδή κτίσματα στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Δεν έχουν τύχει αρχαιολογικής μελέτης και εμείς στα πανεπιστήμια (5ο ετής φοιτητής αρχαιολογίας είμαι) αν και υπάρχουν, δεν τις διδασκόμαστε (εδώ να μου πεις ακόμα διδασκόμαστε περί ινδοευρωπαϊκής φυλής…).
  Το συγκεκριμένο βέβαια όπως το βλέπω από τη φωτό, και μόνο έτσι, γιατί δεν έχω παει στο μέρος αυτό, δεν φαίνεται να είναι πυραμίδα. Από ότι αναφέρεις και πιο κάτω αφού χρονολογείται γύρω στο 2000π.Χ. πιθανόν να είναι κάποιος Θολωτός Μυκηναϊκός τάφος στην περιοχή (όπου δραστηριοποιούνταν οι Μυκηναϊοι επί πολλά χρόνια) ή κάποιου είδους φυλάκιο ίσως. Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς σε αρχαιλογικά πρακτικά ή σε διάφορα αρχεία για να δει τι ακριβώς έσκαψε ο αρχαιολόγος της ανασκαφής αυτής.

  Όσο για τα αρχαία μας, έχουμε καταντήσει τόσο ζώα, σαν κράτος, σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι, που έχοντας την μεγαλύτερη ίσως πολιτιστική κληρονομιά στον κόσμο (αρχαιότητα, βυζάντιο κτλ), όχι μόνο δεν την διαφυλλάτουμε αλλά την καταστρέφουμε μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο (τα παραδείγματα είναι άπειρα και δεν μπορώ να τα αναφέρω).

  Τέλος, συγχαρητήρια για αυτό το πολύ όμορφο άρθρο.

 2. Καλέ μου φίλε simiomene σευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Είσαι τυχερός γιατί σπουδάζεις αρχαιολογία.Εμένα πάντοτε μου άρεσε η αρχαιολογία γιατί το ψάξιμο του παρελθόντος είναι συναρπαστικό και καθορίζει και το μέλλον μας.
  Για τις πυραμίδες όπως έχω γράψει έχω διαβάσει αρκετά.Δε μπορείς να φανταστείς το τι μπορεί νακούσεις και να διαβάσεις .Δεν απορρίπτω όμως τίποτα κιαυτό γιατί δεν υπάρχει μια επίσημη σύγχρονη επιστημονική μελέτη πάνω στην οποία μπορούμε να βασιστούμε.Αρκετοί συμπολίτες μας αλλά και ξένοι έχουν κατά καιρούς διατυπώσει αξιοσέβαστες απόψεις αλλά απουσιάζει το βάρος της επιστημονικής εγγυρότητας.Ο αρχαιολόγος είναι αρχαιολόγος όπως και να το κάνουμε έχει σπουδάσει το αντικείμενο.
  Ομως με την ευκαιρία ήθελα να πω (κιαυτό δε σημαίνει ότι θέλω να προσβάλλω ή να μειώσω κανένα) ότι απουσιάζει ο αρχαιολόγος ειδικού βάρους που θα δώσει αυτό το κάτι άλλο ή και για να πω και κάτι άλλο μπορεί να υπάρχει αλλά δεν προβάλλεται το έργο του.
  Τέλος οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι ένα μάτσο χάλια.Αλλοι λαοί δεν έχουν τίποτα και προσπαθούν εκ του μηδενός να δημιουργήσουν κι εμείς έχουμε τον ουρανό με τάστρα και δυστυχώς ..τα φτύνουμε!

 3. […] Κ. Σπυρόπουλου εις το περιοδικό «Τρίτο Μάτι» https://8848m.wordpress.com/2007/04/18/ellinikoi/ http://www.geocities.com/peslisg/Chapters/MystiriodimnhmeiasthnEllada.htm Διαδώστε […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: