ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Αρκετές φορές μπορεί να έχουμε περάσει δίπλα από ένα αξιοπρόσεκτο κτίσμα ή ένα ιστορικό μνημείο και να έχουμε αναρωτηθεί τι να είναι άραγε αυτό , γιατί υπάρχουν αυτά τα υποστηλώματα ,γιατί δεν υπάρχει κάποια διευκρινιστική ταμπέλα ώστε να εξηγεί στο διερχόμενο τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουμε ,γιατί με λίγα λόγια δεν υπάρχει η καλλιτεχνική ανάδειξη αυτού του έργου ;
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στο Περιστέρι δίπλα ακριβώς στον ΟΠΑΠ υπάρχει μια μικρή πλατεία .Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου η οποία χρονολογείται από το 16 αιώνα.Ο Ορλάνδος στο έργο του <<Μεσαιωνικά μνημεία της πεδιάδας των Αθηνών και των Κλιτύων Υμηττού Πεντελικού Πάρνηθος και Αιγάλεω>> κάνει αναφορά για τη συγκεκριμένη εκκλησία .Να τι λέει :

<<Είναι δίκλιτος ,ξυλόστεγος βασιλική,διαστάσεων 7×11,75 ,φέρουσα εις το νότιο κλίτος ημιεξάγωνον αψίδα ιερού.Το χώρισμα του κλίτους συντίθεται εκ δύο τεθλασμένων τόξεων,άτινα βαίνουσιν επί ενός μέσου κίονος και δύο ημικιόνων προσκεκολλημένων επί δύο μικρών τοιχών.Ο ναός ιδρύθη πιθανότατα επί της θέσεως αρχαιοτέρου βυζαντινού, εξ ού προέρχεται το ακέραιον ,μήκους 3,30 ,μετ ένα γλυπτού διακοσμήσεως επιστύλιον τέμπλον του νοτίου κλίτου ως και θωράκιον εντετοιχισμένον εν τη κλίμακι της εισόδου.Εν τη κόγχη του ιερού διετηρήθη άθικτος η εικών της Πλατυτέρας, επίσης επί του νοτίου τοίχου σώζονται εικόνες αγίων απεσκευασμέναι, εφ ων διακρίνονται τα εξής χαράγματα των ετών 1726 και 1728.

1726 απριλίου 23 Σωφρόνιος μοναχός 1728

εν μηνι απρυληου 23

ηρθαμαι χαριν του αγηου γεωργηου

χρονολογια του 16ου αιώνος>>

Σήμερα η εκκλησία έχει υποστηλώματα γιατί κινδυνεύει να πέσει.Ελπίζω κάτι να γίνει από μέρους πολιτείας ή εκκλησίας (δε γνωρίζω ποιός είναι υπεύθυνος) ώστε να δούμε την εκκλησία σε καλύτερη κατάσταση.Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και πολύ περισσότερη προσοχή σε δημιουργήματα που έχουν σχέση με το παρελθόν γιατί είναι φάρος για το μέλλον.

Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει ταμπέλα που μας πληροφορεί ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε έχει αναλάβει όλα τα έξοδα για τη μελέτη επίβλεψη δημοπράτηση για την αποκατάσταση του έργου.

Υ.Γ : Εχω γράψει την επιγραφή και το κείμενο όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ορλάνδου και δεν έχω κάνει διορθώσεις.Checkit

Published in: on 5 Μαΐου, 2007 at 2:42μμ  2 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/05/05/%ce%91%ce%93%ce%99%ce%9f%ce%a3-%ce%93%ce%95%ce%a9%ce%a1%ce%93%ce%99%ce%9f%ce%a3-%ce%a0%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%9f%ce%a5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν τα μνημεία που βρίσκονται στο Περιστέρι και θα σου θυμίσω δυο άλλα παραδείγματα. Η ιδια η εκκλησία γκρέμισε μια άλλη εκκλησία στο Ροσινιόλ για να χτίσει μια μεγαλύτερη, ενώ πριν από 20 περίπου χρόνια είχε βρεθεί αρχαίος τάφος κοντά στο ΙΚΑ και δεντ θυμάται κανένας.

  2. Φίλε Akama τα μνημεία του Περιστερίου αλλά και όλου του κόσμου ενδιαφέρουν εμένα κι όλους τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους .Ναι ξέρω αυτά τα παραδείγματα που λες και φυσικά δεν τιμούν ούτε την εκκλησία ούτε κάποιο άλλο δημόσιο φορέα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαφανίσει (άγνωστο γιατί) κάθε τι του παρελθόντος.
    Ομως εμείς οι καθημερινοι άνθρωποι τα θέλουμε εδώ.Να τα βλέπουμε και να τα δείχνουμε και στα παιδιά μας.Γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας του Περιστερίου και επομένως και της δικής μας ζωής.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: