ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ– ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Αν καμιά φορά βρεθούμε προς τη Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα προς τη Λεωφόρο δημοκρατίας ή από την άλλη πλευρά πρός λεωφόρο φυλής , μην παραξενευτούμε για τ η μεγάλη μη οικοδομίσιμη έκταση που θα δούμε.Ούτε πρέπει να αναρωτηθούμε για τα πολλά δένδρα που υπάρχουν αλλά περισσότερο να μη μας ξενίσει και η εγκατάλειψη που πιθανόν να παρατηρήσουμε σε μερικά σημεία.

Ολη αυτή η έκταση είναι γνωστή με το όνομα <<πάρκο βασιλίσσης>> ή με το πιο σύγχρονο όνομα <<πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης>>.Είναι μια μεγάλη έκταση περίπου 1.000 στρέμματα που αποτελεί πραγματική όαση όχι μόνο για τη Δυτική Αττική αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Η έκταση είχε αγορασθεί από τη βασιλική οικογένεια με σκοπό να δημιουργηθεί ένα γεωργικό κέντρο.Ετσι πολλά δένδρα φυτεύθηκαν αλλά και αργότερα πολλά ζώα μεταφέρθηκαν από την Ασία αλλά και την Αφρική.Μέσα στο κτήμα χτίστηκε ένας πύργος ο επωνομαζόμενος <<πύργος της βασιλίσσης>>.Ο πύργος ήταν απομίμηση του ανάλογου κτίσματος στο οποίο γεννήθηκε ο βασιλιάς Οθωνας.

Το 1870 το κτίσμα αγοράστηκε από το Σίμων Σίνα.

Το ελληνικό δημόσιο άρχισε να ξυπνά το 1987 έτος κατά το οποίο γίνονται οι πρώτες μελέτες για τη δημιουργία ενός πάρκου περιβαλλοντικής αγωγής.Το 1993 άρχισε να γίνεται η πραγματοποίηση των σχεδίων σε έργα μέσω της δημοπράτησης του έργου.

Με το υπ αριθμόν 184-26-6-2002 Προεδρικό διάταγμα δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρησης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση. Είναι ο φορές διαχείρησης του πάρκου και έχει διοικητική αυτοτέλεια.
πάρκο Α.τριτσης
Στο πάρκο υπάρχουν λίμνες οι οποίες αποτελούν καταφύγιο για πτηνά αλλά και δίνουν ένα διαφορετικό τόνο ομορφιάς στο πάρκο.Κάθε μέρα μπορούμε να παρατηρήσουμε διαφορετικά είδη πτηνών όπως και κάθε ώρα της ημέρας μπορούμε να δούμε συμπολίτες μας οι οποίοι τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο ή απλά περπατούν.Η έκταση είναι αρκετά μεγάλη κι έτσι υπάρχει τέτοια ποικιλία ώστε κανένας να μη μείνει παραπονεμένος.Τα Σαββατοκύριακα μπορούμε να δούμε πολλά παιδιά να παίζουν ή να κάνουν το ποδήλατό τους.Επίσης στο χώρο του λαμβάνουν μέρος αρκετές εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πολλών σχολείων.

Αλλά αν κάνουμε μια μεγάλη βόλτα ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε μερικά σημάδια φθοράς που υπάρχουν και ίσως οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού για μια τέτοια μεγάλη έκταση.Πρόσφατα εφημερίδες ασχολήθηκαν με το θέμα( την εγκατάλειψη) αλλά και ο βουλευτής Δραγασάκης έκανε ερώτηση στους υπουργούς εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ γιαυτό το θέμα.

Οταν είχαν δημιουργηθεί τα πρώτα σχέδια για το συγκεκριμένο πάρκο οι καταστάσεις και η όλη ατμόσφαιρα θα έλεγα πως ήταν πολύ πιο διαφορετική απ ότι είναι σήμερα.Αλλωστε να μην ξεχνάμε πως τότε υπήρχαν και τα παχυλά κονδύλια της Ε.Ε ενώ τώρα τα πράγματα έχουν σφίξει.

Ομως θα πρέπει να δούμε το θέμα κάτω από άλλη οπτική δηλαδή την οπτική ενός σύγχρονου Ευρωπαικού κράτους το οποίο ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των πολιτών του.

Πάντως όπως κι αν έχει η κατάσταση αξίζει μια επίσκεψή μας στο πάρκο.Θα νοιώσουμε πως πραγματικά είμαστε μακρυά από την πόλη ,θα αισθανθούμε ευχαρίστηση και ψυχική ευεξία.


Checkit

Published in: on 17 Μαΐου, 2007 at 7:03μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/05/17/parko/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: