ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΝΘΟΣ (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Στην όμορφη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική ,24 χλμ από τον Πολύγυρο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ολύνθου.Σημαντικής πόλης η οποία διαδραμάτησε σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη όλων των αρχαίων πόλεων της Χαλικιδικής.

Οταν τελείωσαν οι Περσικοί πόλεμοι η Ολυνθος έγινε μέρος της Αθηναικής συμμαχίας.Το 440 π.χ. όμως έφυγε από τη συμαχία και μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Χαλικιδικής δημιούργησαν το δικό τους <<κοινό>>.Το κοινό των Χαλκιδέων το οποίο αποτελούνταν από 32 πόλεις και φυσικά πρωτεύουσα ήταν η Ολυνθος.

Στα χρόνια του Βασιλιά Αμύντα η κυριαρχία της δυνάμωσε και τα εδάφη της αυξήθηκαν και μάλιστα συμπεριλάμβαναν και την Πέλλα.

Οπως είναι φανερό η ένωση αυτή προκάλεσε το φθόνο και το μίσος των Λακεδαιμονίων οι οποίοι έψαχναν για αφορμή ώστε να διαλύσουν το κοινό.Η Ακανθος και η Απολλωνία ζήτησαν τη βοήθεια των Σπαρτιατών και αυτοί φυσικά έτρεξαν να βοηθήσουν.Η Ολυνθος πολιορκήθηκε από τους Σπαρτιάτες και μετά από δύο χρόνια παραδόθηκε στο στρατηγό Πολυβιάδα.

Ομως μετά από λίγα χρόνια η Ολυνθος απελευθερώθηκε και απέκτησε τέτοια δύναμη ώστε πολλές πόλεις ήθελαν τη φιλία της και τη συμμαχία της.Ο Φίλιππος προσπάθησε να πάρει με το μέρος του αυτη τη δυνατή πόλη παραχωρώντας την Ποτίδαια και την κοιλάδα του Ανθεμώντα.Ετσι έκλεισε ειρήνη με την Ολυνθο.Οι Ολυνθιοι κατάλαβαν ότι κάτι ύποπτο είχε η συμπεριφορά του Φιλίππου (ο οποίος στην ουσία είχε σα στόχο την εξουδετέρωση της ισχυρής Ολύνθου) και το 352 π.χ. διέλυσαν τη συμμαχία.

Ο Φίλιππος εξεστράτευσε εναντίων του Κοινού και σαν αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερή καταστροφή και των 32 πόλεων.Η Ολυνθος αρκετές φορές ζήτησε τη βοήθεια της Αθήνας .Ας θυμηθούμε το Δημοσθένη ο οποίος στους Φιλιππικούς και Ολυνθιακούς λόγους του προσπάθησε να πήσει τους Αθηναίους να βοηθήσουν.Το μίσος του Φιλίππου μπορούμε να το καταλάβουμε από την απάντηση που έδωσε σε αντιπροσωπεία των Ολυνθίων σχετικά με τη σύναωη ειρήνη;<<ή εκείνοι δεν πρέπει να κατοικούν στην Ολυνθο η αυτός στη Μακεδονία>>.Το 348 π.χ. η Ολυνθος πέφτει στα χέρια του Φιλίππου ύστερα από προδοσία της Φιλομακεδονικής παράταξης με αρχηγό τον Ευθυκράτη και Λασθένη.

Η καταστροφή ήταν ολοσχερής .Η σπουδαία Ολυνθος πρωτεύουσα του κοινού των Χαλκιδέων ποτέ δεν ξανακατοικήθηκε!


Checkit

Published in: on 23 Μαΐου, 2007 at 6:44μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/05/23/xalkidiki/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: