ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ

ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ: ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ:3ΧΜ ΑΠΟ ΜΕΝΙΔΙ

Μόλις 3 χλμ πριν το Μενίδι στη θέση κόκκινος Μύλος υπάρχει ένας μοναδικά καλοσυντηρημένος Μυκηναικός θολωτός τάφος ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα <<θολωτός τάφος του Μενιδίου>>.

Ανακαλύφθηκε το 1879 από το Γερμανικό ινστιτούτο Αθηνών.Η χρονολογία δεν είναι τυχαία αν λάβουμε υπόψιν μας πως πριν τρία χρόνια ο Σλήμαν είχε ανακαλύψει τις Μυκήνες.Ετσι μπορούμε να πούμε πως ήταν προιον της γενικότερης τρέλας για <<Μυκηναικές>> ανασκαφές.

Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου .Αποτελείται απο τρία κομμάτια.Το διάδρομο (27 περίπου μέτρων και 3 πλάτος), το στόμιο (είσοδος) και το θάλαμο.Αυτό που πιθανό να εντυπωσιάσει κάποιον (ο οποίος δεν έχει σχέση με το αντικείμενο) είναι το γεγονός ότι στην είσοδο δεν υπάρχει το γνωστό τρίγωνο (που πιθανό να έχουμε παρατηρήσει σε άλλους τάφους) αλλά υπάρχουν τέσσερις μικρότεροι παράλληλοι λίθοι οι οποίοι εκτελούν τον ανακουφιστικό ρόλο.

Εντυπωσιακή επίσης είναι η κλείδα στο θάλαμο.Η κλείδα είναι μια πέτρα στην κορυφή και συγκρατεί τα τοιχώματα του θόλου.Οποιος δει αυτό το υπέροχο θέαμα δε μπορεί παρά να σταθεί με δέος μπροστά στις γνώσεις των αρχαίων Μυκηναίων.

Επειδή γνωρίζουμε πως στους θολωτούς τάφους θάβονταν σπουδαία πρόσωπα κιόχι απλοί πολίτες σε συνδιασμό και με το γεγονός πως παρότι ο τάφος είχε συληθεί βρέθηκαν πλούσια αντικείμενα ,μπορούμε να πουμε πως ήταν τάφος κάποιου σπουδαίου ανθρώπου της εποχής.Τα σπουδαία ευρύματα , από τις ανασκαφές, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην αίθουσα 3.

ΕΥΡΥΜΑΤΑ:
Ελεφάντινη κυλινδρική πυξίδα,ελεφάντινες λύρες,αγγεία ,διάφορα αναθήματα, σφραγιδόλιθοι με παραστάσεις ζώων κ.α

Την πατρότητα του θολωτού τάφου διεκδικούν και οι δήμοι Δεκελείας και Συππαλητού .Το 1947 σε ανασκαφή που έγινε 1,5 περίπου χιλιόμετρο μακρυά από τον τάφο βρέθηκαν Μυκηναικά οικοδομικά στοιχεία πράγμα που μαρτυρεί Μυκηναική εγκατάσταση.Ετσι λοιπόν δικαιολογημένα ο θολωτός τάφος φέρει το όνομα της περιοχής δηλαδή θολωτός τάφος των Αχαρνών(Μενιδίου).


AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 20 Ιουνίου, 2007 at 5:18μμ  3 Σχόλια  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/06/20/menidi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Χαίρομαι να σε διαβάζω φίλε μου!!!
    Να’σαι καλά και να γράφεις πάντα..για να γνωρίζουμε κι έμεις
    κάτι απ’τον πολιτισμό μας!!!

  2. Ναι ..αλλά αν έχουμε την ευκαιρία,δηλαδή αν για κάποιο λόγο βρεθούμε στην περιοχή που αναφέρω θα πρέπει και να την επισκεφτούμε ,για να έχουμε προσωπική άποψη.

  3. […] Posted by satyrikon on June 20th, 2007 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ 8,848 Μ ΣΧΕΤΙΚΑ […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: