ΔΕΝΔΡΟΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ (DENDROCHRONOLOGY)

Μπορεί ένα δένδρο να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο παρελθόν σε μια περιοχή;Μπορεί να μας πληροφορήσει για το επίπεδο μόλυνσης για τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές;

Φυσικά και μπορεί να γίνει.Δενδροχρονολόγηση ονομάζεται η επιστήμη η οποία προσπαθεί να μελετήσει τις κλιματικές αλλαγές μέσω της αύξησης των δακτυλιδιών των δένδρων.Είναι μια σχετικά σύγχρονη επιστήμη που μόλις στις αρχές του εικοστού αιώνα έκανε την εμφάνισή της.

Πατέρας της δενδροχρονολόγησης είναι ο Α.Ε DOYGLAS του πανεπιστημίου της Αριζόνας.Ο Douglas παρατήρησε πως όταν η εποχή ήταν υγρή τα δαχτυλίδια των δένδρων ήταν πιο μεγάλα ενώ όταν ο καιρός ήταν ξερός γίνονταν πιό στενά!

Τι ακριβώς είναι τα δαχτυλίδια των δένδρων;Αν βρεθούμε στο δάσος και παρατηρήσουμε ένα κομμένο δένδρο θα δούμε πως ο κορμός (εσωτερικά) έχει πολλούς κύκλους.Αλλοι απ αυτούς είναι στενότεροι κι άλλοι πιό πλατύτεροι.Κάθε έτος το δένδρο προσθέτει και ένα ακόμα κομμάτι(κύταρα) στον κορμό του.Την άνοιξη το δένδρο δημιουργεί νέα κύταρα ενώ το φθινόπωρο σταματά ή μειώνεται αυτή η παραγωγή.Αυτή η διαφορά νέου και παλιού κυτάρου φτιάχνει το δακτύλιο του έτους ,του συγκεκριμένου δένδρου.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό του δαχτυλιδιού είναι:η θερμοκρασία,ο άνεμος ,ο ήλιος, η κλίση της πλαγιάς,τα συστατικά του εδάφους.

Για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα δεν αρκούν μόνο τα δείγματα από ένα συγκεκριμένο δένδρο μιας περιοχής αλλά ταυτόχρονα και από άλλο δένδρο της ίδιας περιοχής και παράλληλα ίδιο τύπου δένδρο άλλης τοποθεσίας ,μακρινότερης της περιοχής που ενδιαφερόμαστε.

Ομως εκτός από κλιματικές πληροφορίες μπορούν να μας δώσουν και χρήσιμες χρονολογικές πληροφορίες.Ενα κομμάτι αρχαίου ξύλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ώστε με τη δενδροχρονολόγηση να καταλάβουμε ποιάς χρονολογικής περιόδου είναι το εύρημα.

Και για να θυμόμαστε ,ένας μεγάλος δακτύλιος σημαίνει ένα ευτυχισμένο δένδρο με νερό ήλιο και κατάλληλες συνθήκες ενώ ένας στενός δείχνει ένα ταλαιπωρημένο δένδρο σε ένα ταλαιπωρημένο περιβάλλον.Ετσι αν ποτέ βρεθούμε σε δάσος θα μπορέσουμε εύκολα να καταλάβουμε τι είδους δάσος είναι .Χαρούμενο ή ταλαιπωρημένο;

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 5 Ιουλίου, 2007 at 1:32μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/07/05/dendro/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: