ΝΑΟΣ ΑΥΛΙΔΕΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ

ΝΟΜΟΣ: ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ: ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ποιος θα ήθελε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και να θυμηθούμε τον τρωικό πόλεμο,τον Αγαμέμνων,τον Ευριπίδη,τη θεά Αρτεμη ,την Αυλίδα;

Μα πως συνδέονται όλα αυτά τα ονόματα;Βρισκόμαστε στην Αυλίδα ,σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Οι Ελληνες έχουν συγκεντρωθεί με σκοπό να ξεκινήσουν όλοι μαζί για να κατακτήσουν τηνΤροία .

Μια ημέρα καθώς ο αρχηγός Αγαμέμων είχε βγεί για κυνήγι παρασύρθηκε και βρέθηκε στο χώρο του ιερού της θεάς Αρτέμιδας .Εκει είδε ένα ελάφι και όχι μόνο το σκότωσε αλλά καυχήθηκε και στους υπολοίπους Ελληνες πως ήταν καλύτερος στο σημάδι κι απ τη θεά.

Η θεά θύμωσε κι έκοψε τους ανέμους που θα κινούσαν τα πλοία.Οι Ελληνες απόρησαν και κάλεσαν το γνωστό μάντη Κάλχα να εξηγήσει το περίεργο φαινόμενο.Ο μάντης τους είπε πως η θεά θύμωσε με τη συμπεριφορά του Αγαμέμνων και ο μόνος τρόπος για να εξιλεωθούν ήταν η θυσία της κόρης του βασιλιά ,Ιφιγένειας.

Ο βασιλιά περίλυπος κάλεσε την κόρη του με το πρόσχημα πως ο Αχιλλέας ήθελε να την παντρευτεί λίγο πριν ξεκινήσουν για τον πόλεμο.Η Ιφιγένεια έφτασε στην Αυλίδα και οδηγήθηκε στο ιερό όπου θα γίνονταν η θυσία της.Ομως καθώς ο κάλχας κατέβασε με δύναμη το μαχαίρι προς την Ιφιγένεια ,τη θέση της πήρε ένα ελάφι που έστειλε η θεά .Η Αρτεμης δεν ήθελε να μιάνει το βωμό με ανθρώπινο αίμα .

Ετσι σώθηκε η Ιφιγένεια ,οι Ελληνες μπόρεσαν να ξεκινήσουν κι αργότερα ο Ευριπήδης έγραψε τη γνωστή <<Ιφιγένεια η εν Αυλίδι>>.

Την παραπάνω ιστορία μπορούμε να τη ζήσουμε μέσα από το μυαλό μας όταν βρεθούμε στον ιερό χώρο που βρίσκεται ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας .Δηλαδή υπάρχει ακόμα ο χώρος στον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που μας περιγράφει ο Ομηρος;

Στο ύψος του Σχηματαρίου στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε το δρόμο προς Χαλκίδα.Αφού περάσουμε τα φανάρια που υπάρχουν στο Βαθύ ,την ανηφόρα που υπάρχει και στο τελείωμα της κατηφόρας κάνουμε δεξιά στον ασφάλτινο δρόμο που υπάρχει,περνάμε τις γραμμές του τρένου και κατευθυνόμαστε ευθεία.Στα 500 περίπου μέτρα αριστερά μας αλλά και δεξιά μας θα δούμε τον αρχαιολογικό χώρο.

Υπάρχει και δεύτερος δρόμος.Ο πιό επίσημος (ας πούμε..).Αφού περάσουμε το Βαθύ κατευθυνόμαστε προς Χαλκίδα .Λίγο πριν τη νέα γέφυρα που μας οδηγεί στη Χαλκίδα στρίβουμε δεξιά ,ακολουθούμε δηλαδή τον παλαιό δρόμο που οδηγούσε στη Χαλκίδα πριν την κατασκευή της γέφυρας .Μόλις στρίψουμε δεξιά θα δούμε και ταμπέλα .Μετά από 200 μέτρα περίπου θα ξαναστρίψουμε δεξιά (υπάρχει κι εδώ ταμπέλα) και ακολουθούμε το δρόμο.Αυτός ο δρόμος μας οδηγεί στο εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδος.Γιαυτό μην αποθαρρυνθούμε αν συναντήσουμε φορτηγά ,είναι ο σωστός επίσημος δρόμος.Στη συνέχεια θα βρούμε κι άλλη ταμπέλα (αριστερά υπάρχει η είσοδος για το εργοστάσιο εμείς πάμε δεξιά) .Δεν πρέπει να βιαστούμε … σιγά σιγά γιατί θα απολαύσουμε μια ωραία διαδρομή με πεύκα και θα δούμε ένα υπέροχο κόλπο με μια πανέμορφη θάλασσα παρότι υπάρχει εργοστάσιο τσιμέντων και ναυπηγείο στην περιοχή.

Ο ναός δημιουργήθηκε τον 5 π.χ αιώνα.καταστράφηκε τον 4 μ.χ αιώνα.

Αφείστε στην άκρη το αυτοκίνητο κι αν θέλετε, δηλαδή αν έχετε την τρέλα να αγγίξετε και ταυτόχρονα να κλείσετε τα μάτια σας και να ονειρευτείτε (γιατί ο αρχαιολογικός χώρος είναι αντιληπτός όταν συμμετέχουν όλες αισθήσεις μας),τότε θα πρέπει να σκαρφαλώσετε στη σιδερένια πόρτα και να περάσετε μέσα.δυστυχώς δεν υπάρχει φύλακας γιατί μάλλον ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι ευρύτατα γνωστός ή γιατί μάλλον είμαστε τσιγκούνηδες (αλλού όμως ξοδεύουμε τον παρά χωρίς μέτρο).Το ευτύχημα είναι πως ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος.Κάτι είναι κι αυτό !

Θα εντυπωσιαστούμε.Δίπλα σε τσιμεντοβιομηχανία ,σε ένα περιβάλλον υποβαθμισμένο υπάρχει ..θυσαυρός που λίγοι τον γνωρίζουν.

Στην είσοδο (αυτό μπορούμε να το δούμε και χωρίς να χρειαστεί να σχίσουμε το παντελόνι μας!) υπάρχει μια ταμπέλα η οποία μας πληροφορεί πως ο ναός ανακαλύφθηκε το 1956 από τον καθηγητή Θρεψιάδη καθώς επίσης και άλλα κατατοπιστικά στοιχεία μαζί με ένα σχεδιάγραμμα που μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά στην αναζήτησή μας.

Εγώ απλά σας εύχομαι καλή επιτυχία….στην αναζήτηση και να μην ξεχνάμε πως ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι απλά πέτρες αλλά κάτι περισσότερο!

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2417
http://www.ellinikietairia.gr/articles.php?action=read&id=241&Presstype=25

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 23 Ιουλίου, 2007 at 11:26μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/07/23/naos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: