ΦΟΛΟΣ-Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

ΝΟΜΟΣ :ΗΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΦΟΛΟΗ

Στο δοκιμαζόμενο (από φωτιές) Νομό Ηλείας υπάρχει το μοναδικό επίπεδο δρυόδασος στην Ελλάδα , το γνωστό <<δάσος της Φολόης>>.

Πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Φόλο. Ο Ηρακλής προκειμένου να εκπληρώσει έναν από τους άθλους του (Ερυμάνθιου κάπρου) πέρασε από το δάσος της Φολόης.Εκεί συνάντησε τον Κένταυρο Φόλο ,γιό του Σιληνού και της νύμφης Μελίας.

Ο Φόλος οδήγησε στη σπηλιά του τον ήρωα και τον περιποιήθηκε.Ο Ηρακλής όμως ζήτησε κρασί από ένα πιθάρι που υπήρχε.Ομως αυτό το πιθάρι δεν επιτρέπονταν στο Φόλο να το ανοίξει χωρίς την παρουσία και των άλλων συντρόφων του.Αυτός όμως παραβίασε τον κανόνα και το άνοιξε.

Η μυρωδιά του κρασιού τράβηξε και τους άλλους Κενταύρους οι οποίοι οργισμένοι όρμησαν να σκοτώσουν τον Ηρακλή.Εγινε τρομερή μάχη.Ο Ηρακλής σκότωσε δέκα Κενταύρους ενώ οι υπόλοιποι για να γλυτώσουν κατέφυγαν στο ακρωτήριο Μαλέας.Ο Ηρακλής τους καταδίωξε και πιθανόν να τους σκότωνε όλους αν η μητέρα τους Νεφέλη δεν τύλιγε τον ήρωα σε ένα σύννεφο .Ετσι κατάφεραν να ξεφύγουν οι Κένταυροι.

Οι Κένταυροι ζούσαν στο Πήλιο,τη Φολόη,στο ακρωτήριο Μαλέα και στην Αχαία.

Στο γυρισμό ο Ηρακλής ξαναπέρασε από το Φόλο.Εκεί ο Κένταυρος απορριμένος πήρε ένα βέλος και το κοίταζε με μεγάλο θαυμασμό.Πως δηλαδή ένα μικρό πραγματάκι κατάφερε να σκοτώσει τους συντρόφους του.Ομως τούπεσε από το χέρι και τον πλήγωσε στο πόδι του.Τότε ,πέθανε καθότι τα βέλη του Ηρακλή ήταν θανατηφόρα.

Ο Ηρακλής λυπήθηκε πολύ!

Ελπίζω να μην έπαθε τίποτα το δρυόδασος .Αρκετοί προσπάθησαν κατά καιρούς <<να το φάνε>> και δεν τα κατάφεραν.Ελπίζω η φωτιά να μην το κατέστρεψε.

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 30 Αυγούστου, 2007 at 9:37μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/08/30/folos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: