ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -ΝΟΣΤΙΜΟ .

ΝΟΜΟΣ :ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΝΟΣΤΙΜΟ

<<Η γεωλογική δομή της Β.Δ. Μακεδονίας ευνόησε τη δημιουργία πολλών ενδοηπειρωτικών λεκανών στο Νεογενές , στις οποίες εναποτέθηκαν λιμναία ποταμοχειμάρρεια και υφάλμυρα ιζήματα , τα οποία φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων δημιουργώντας λιγνιτοφόρα στρώματα.Την ίδια χρονική περίοδο παρατηρήθηκε έντονη ηφαιστειακή δράση που συνετέλεσε στην απολίθωση της φυτικής ύλης και τη δημιουργία του Απολιθωμένου δάσους της Καστοριάς.

Τα τελευταία 20 χρόνια συστηματικές παλαιοντολογικές έρευνες,έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα των οποίων η ορθολογική Μουσιακή τους ανάδειξη θα δώσει άλλη διάσταση στο χώρο των γεωεπιστημών, δεδομένου ότι πολλές περιοχές φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα , που προσθέτουν νέα επιστημονικά δεδομένα στη φυτογεωγραφική εξάπλωση των φυτών του παρελθόντος στη στρωματογραφία-παλαιοοοικολογία-παλαιοκλιματολογία.

Τα απολιθωμένα δάση θεωρούνται διεθνώς διατηρητέα μνημεία της φύσης , ανεπανάληπτα φυσικά αγαθά ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν εθνική περιουσία και κληρονομιά.Ετσι η άμεση και αποτελεσματική προστασία τους είναι αναγκαία από όλους μας.

Το απολιθωμένο δάσος του δήμου Ορεστίδος , του νομού Καστοριάς, αποτελεί ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο στη Δυτική Μακεδονία με παγκόσμια ακτινοβολία στον κόσμο των γεωεπιστημών.Το σπάνιο αυτό μνημείο – γεώτοπο- η πολιτεία ,κατόπιν εισηγήσεως της ερευνητικής ομάδας του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ,εκτιμώντας τη μεγάλη επιστημονική του αξία προχώρησε στην ορθολογική και μουσειακή του ανάδειξη με τη δημιουργία Μουσείου απολιθωμένου δάσους στο Νόστιμο και δημιουργία Γεωπάρκου στην Ασπροκλησιά.

Το Απολιθωμένο δάσος Ορεστίδος είναι πλούσιο σε ευρήματα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών στην ύπαιθρο, διαπιστώθηκε η μεγάλη εξάπλωση του απολιθωμένου δάσους και στις περιοχές Σπήλιο,Ανθηρό, Λακκώματα και Βέλος.Ετσι ενισχύεται η αρχική πρότασή μας για τη μεγάλη σημασία και ανάγκη ορθολογικής ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους της ευρύτερης περιοχής.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του νέου γεωλογικού μνημείου παρουσιάζει μεγάλο μουσειακό ενδιαφέρον καθόσον έχουν βρεθεί αξιόλογα ευρήματα μεγίστης Μουσειακής σημασίας τόσο για τις ανάγκες του μουσείου όσο και για το Γεωπάρκο.

Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί και προσδιοριστεί πολλά και διαφορετικά είδη σπάνιων απολιθωμάτων όπως απολιθωμένοι κορμοί Γυμνοσπέρμων-Αγγειοσπέμων- , δένδρων,φοίνικες,θαλάσσια απολιθώματα,μαλάκια ,υφάλμυροι πάγγοι με ostre,χερσαία σπονδυλωτά,μαστόδοντες,καρχαρίες από τη συστηματική μελέτη των οποίων διαπιστώνονται οι διαφορετικές φάσεις και τα διάφορα παλαιοοικολογικά περιβάλλοντα αυτών.Επίσης αναγνωρίζονται οι συνθήκες απολίθωσης των διαφόρων οργανισμών αλλά και οι παλαιογεωγραφικές και παλαιοκλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης εποχής, που προσδιορίζεται στα 20 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα, δηλ. στο κατώτερο.Μειόκαινο.

Οι έρευνες στο απολιθωμένο δάσος βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.καταβάλλεται όμως κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης και συντήρησης του μνημείου και πολύ σύντομα θα προκύψουν αξιόλογα αποτελέσματα.

Η δημιουργία του απολιθωμένου δάσους οφείλεται στις ευνοικές συνθήκες απολίθωσης της δασικής βλάστησης που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Καστοριάς ,αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου, όπως στην Λέσβο και Λήμνο και συνδέεται άμεσα με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής πριν από 20 εκατομ. χρόνια.

Η δημιουργία των απολιθωμένων κορμών ακολούθησε τη διαδικασία της κύριας απολίθωσης , δηλ. είχαμε αντικατάσταση της οργανικής ύλης μόριο προς μόριο από διαλύμματα που ήταν πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου.Κατά την απολίθωση διατηρούνται πολύ καλά τα μορφολογικά γνωρίσματα όπως οι αυξητικοί δακτύλιοι, ο φλοιός,οι εντεριώνιες ακτίνες κλπ.Επίσης σε άριστη κατάσταση διατηρείται και η εσωτερική δομή του ξύλου, από τη μικροσκοπική εξέταση της οποίας προσδιορίζεται το γένος και το είδος του δένδρου στο οποίο ανήκει το απολιθωμένο ξύλο.

Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός Μουσείου στην περιοχή της Καστοριάς θα αποτελέσει ζωντανό κύτταρο γεωλογικών και παλαιοντολογικών ερευνών όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία στερείται ενός τέτοιου Μουσείου πιστεύεται ότι η ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου θα συμβάλει στην προστασία του,καθόσον,αποτελεί σταθμό στην ιστορική εξέλιξη των ζώων και των φυτών.Ταυτόχρονα το Μουσείο θα λειτουργήσει ώς πόλος έλξης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Ν.Καστοριάς.>>

Από την όμορφη Καστοριά κατευθηνόμαστε προς Αργος Ορεστικό.Στην πλατεία του Αργους Ορεστικού υπάρχει πινακίδα προς Νόστιμο και απολιθωμένο δάσος.Λίγο πριν το Νόστιμο ,δεξιά μας,θα βρούμε ταμπέλα που μας οδηγεί ( μέσα από χωματόδρομο) στο χώρο ανασκαφής του απολιθωμένου δάσους.

Στο Νόστιμο υπάρχει ένα πολύ όμορφο -σύγχρονο κτίριο στο οποίο παρουσιάζονται τα ευρύματα.Η προσπάθεια είναι στα πρώτα της στάδια αλλά είναι εντυπωσιακή.Χρειάζονται τέτοιες προσπάθειες γιατί δίνουν πολλά στις παραμεθόριες περιοχές αλλά και γιατί επιτέλους στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται,δημιουργούν και σε τελική ανάλυση δεν είναι όλα κατάμαυρα!!

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια …και καλές ανακαλύψεις ..στις ανασκαφές!

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 30 Αυγούστου, 2007 at 2:28μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/08/30/nostimo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: