ΝΥΜΦΑΙΟ

ΝΟΜΟΣ :ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΝΥΜΦΑΙΟ

Οι Ρωμαίοι ,όταν κατέκτησαν τα Βαλκάνια,προκειμένου να ελέγχουν τα περάσματα αποτελεσματικά εγκατέστησαν φρουρές αποτελούμενες από βλάχικο πληθυσμό.Μια από αυτές τις βλάχικες φρουρές εγκαταστάθηκε στο Βίτσι στην περιοχή που είναι το σημερινό Νυμφαίο.Αλλωστε οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως Νιβεάστα ήταν η πρώτη βλάχικη ονομασία του Νυμφαίου.

Νιβεάστα ,δηλαδή ni vista, στα βλάχικα σημαίνει αθέατη.Αν πάμε στο Νυμφαίο θα διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.Πράγματι είναι ένα χωριό κρυμμένο,αθέατο.Αλλά και nives sta ,δηλαδή << το σημείο όπου κρατάει το χιόνι>>.

Αργότερα άλλαξε η ονομασία σε Νέβεσκα που στα Αρβανίτικα σημαίνει <<δεν υπάρχει νύφη>>.Ομως το σημερινό όνομα καθιερώθηκε το 1928.

Το Νυμφαίο απέχει 50 περίπου χλμ από τη Φλώρινα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1346 μέτρων στο όρος Βίτσι.Από την Κοζάνη ακολουθούμε το δρόμο προς Πτολεμαίδα- Φιλώτα-Αμύνταιο -αετό .Στον αετό στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τις κατατοπιστικές πινακίδες.Ο δρόμος από Αετόως το Νυμφαίο είναι ανηφορικός αλλά με υπέροχη θέα προς τον κάμπο.Βλέπουμε το όμορφο Λιμνοχώρι και τη λίμνη Χειμαδίτιδα.Σε ορισμένα σημεία του δρόμου υπάρχει πλάτωμα και μπορούμε να σταματήσουμε και να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα.

Για τους λάτρεις της ποδηλασίας δρόμου είναι μια πολύ καλή προπόνηση.Γερή ανηφόρα.Αν έχουμε παρέα μαζί μας μπορούμε να δώσουμε ραντεβού στο Νυμφαίο κι εμείς να ανεβούμε με το ποδήλατο.

Το Νυμφαίο ήταν γνωστό για τους φημισμένους τεχνίτες αργυροχρυσοχοίας.

Το Νυμφαίο είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Εχει αρκετή κίνηση (χειμώνα-καλοκαίρι) και αρκετούς ξενώνες .Ομως η κατάσταση δεν ήταν πάντοτε έτσι.Πέρασε μεγάλη κρίση κατά την εποχή της εσωτερικής μετανάστευσης.Ολοι σχεδόν οι κάτοικοι είχαν φύγει στις πόλεις για …καλύτερη ζωή!

Ετσι το χωριό ερήμωσε.Ομως από το 1980 περίπου και μετά άρχισε δραστηριοποίηση των κατοίκων-μεταναστών και σε συνδιασμό με διάφορα προγράμματα που εφαρμόστηκαν το χωριό άρχισε να αποκτά ζωή.Το 1990 θα έλεγα πως ήταν χρονιά σταθμός .Γιατί δημιουργήθηκε <<ο Αρκτούρος>>.Ενα μοναδικό σπουδαίο κέντρο προστασίας της αρκούδας.

Δημιουργήθηκε μια νέα δυναμική για το χωριό.Σχολεία και απλοί πολίτες άρχισαν να επισκέπτονται το χωριό με απότερο σκοπό να δουν τις αρκούδες και να μάθουν γιαυτές. Ενα πολύ όμορφο μονοπάτι σε οδηγεί από το χωριό στο κέντρο ενημέρωσης του Αρκτούρου όπου υπεύθυνοι με τη σειρά τους ενημερώνουν και μετά οδηγούν τον κόσμο μέσα από ειδικό μονοπάτι για να δουν από κοντά τις αρκούδες.

Ο Αρκτούρος-με τις δραστηριότητές του- δημιούργησε τις προυποθέσεις ώστε οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το θέμα αρκούδα .Θα έλεγα πως υπάρχει ριζική αλλαγή της σκέψης και συμπεριφοράς τους.

Η έκταση που καταλαμβάνει είναι 50 στρέμματα.Παράλληλα λειτουργεί (Σαββατοκύριακο) κέντρο προστασίας του λύκου.

H περιοχή είναι πολύ όμορφη.Βουνό-δάσος -χωματόδρομοι.Οτι πρέπει για ποδήλατο βουνού και περπάτημα .Αλλά και για τους λάτρεις της καρέκλας και της φιλοσοφίας είναι πολύ όμορφο μέρος.Μπορείς να <<αράξεις>> σε μια καρέκλα και να κοιτάζεις το βουνό απέναντι ή τα όμορφα αρχοντικά.Πραγματικά πολύ ωραία.Καθαρίζει το μυαλό.

Δεν πρέπει να φύγουμε αν δεν επισκεφτούμε τα αρχοντικά ,τη Νίκειο σχολή,τον Αρκτούρο φυσικά και το λαογραφικό μουσείο γνωστό ως σπίτι των χρυσικών.Μα πανω απ όλα θα πρέπει να περιηγηθούμε (με πόδια-ποδήλατο) την όμορφη δασωμένη περιοχή που θα μας εντυπωσιάσει !

Και προσοχή ..γιατί μπορεί να συναντήσουμε καμιά αρκούδα!

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 4 Σεπτεμβρίου, 2007 at 2:17μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/09/04/nimfaio/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: