ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ (ΠΡΕΣΠΕΣ)

ΝΟΜΟΣ :ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν (μαζί με τα φασόλια ) της Μικρής Πρέσπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.Εύκολα μπορούμε να φτάσουμε ως εκεί.Μετά το φυλάκιο <<Κούλα>> συνεχίζουμε ευθεία το δρόμο μας και σε 2 χλμ περίπου θα βρεθούμε στο μεγάλο πλάτωμα όπου θα αφήσουμε το αυτοκίνητό μας.

Από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιήσουμε τα πόδια μας ή αν έχουμε και το ποδήλατό μας (mountain).Πριν μερικά χρόνια άν θέλαμε να περάσουμε απέναντι στο νησάκι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε βάρκα.Ομως το χειμώνα η ταλαιπωρία των λιγοστών κατοίκων αλλά και μερικών μαθητών ήταν μεγάλη.Δε μπορούσαν να περάσουν απένανατι.Ετσι έγινε μια πεζογέφυρα.

Η βόλτα που θα κάνουμε πάνω στη γέφυρα είναι εκπληκτική.Σε μερικά σημεία υπάρχουν και παγκάκια στα οποία μπορούμε να καθήσουμε και να απολαύσουμε την απέραντη θάλασσα της Πρέσπας .Αν φτάσουμε ως εκεί πρέπι να έχουμε μαζί μας και κυάλια για να παρατηρήσουμε τα πουλιά.Αυτά που έχουν να δουν τα μάτια μας είναι μοναδικά.Δίκαια όλη η περιοχή θεωρείται προστατευμένη.

Αφού πατήσουμε στο νησάκι έχουμε δύο επιλογές.Η πρώτη να καθήσουμε στις ταβέρνες και να δοκιμάσουμε τοπικά παραδοσιακά φαγητά και η άλλη να γυρίσουμε όλο το νησάκι.Εγώ προτείνω τη δεύτερη λύση.

Ακολουθύμε το μονοπάτι προς το ναό του Αγίου Αχιλλείου .Αλλά πριν φτάσουμε στον Αγιο Αχίλλειο θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι του 15ου αιώνος.Αφού δούμε και το ναό του Αγίου Αχιλλείου θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει

Στον Αγιο Αχίλλειο υπάρχουν δυο ξενώνες: Αρχοντικό:23850-46104 Ξενώνας:23850-46601

στην Παναγία την Πορφύρα.Ενα εκπληκτικό ναό μέσα σε ένα μαγικό ονειρικό τοπίο.Αφού ξεκουραστούμε (γιαυτούς που κουράστηκαν) επιστρέφουμε πίσω από το μονοπάτι που ήρθαμε για να ανεβούμε στο ψηλότερο σημείο του νησιού στο οποίο υπάρχει ένας τεράστιος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακρυά.Συνεχίζουμε παραλιακά για τον Αγιο Δημήτριο-14ος αιώνας και καταλήγουμε στον Αγιο Δημήτριο.

Υπέροχη διαδρομή μέσα από ένα μαγευτικό χωροχρονικό τοπίο.Γυρίζει το μυαλό μας αιώνες πίσω.Στην εποχή του Τσιμισκή του Σαμουήλ και του Βασίλειου Βουλγαροκτόνου.Ολες τις εποχές είναι όμορφα.¨Ομως το τοπίο παρουσιάζει τη μέγιστη ομορφιά όταν έχει συννεφιά ,βαριά μαύρα σύννεφα και αεράκι.Πραγματικά τότε νομίζεις ότι είσαι σε άλλη διάσταση σε άλλη εποχή .

Φεύγοντας ,ίσως , δε θα πρέπει να παραλήψουμε να αγοράσουμε κάτι (οτιδήποτε) απλά για να ενισχύσουμε το εισόδημα των ανθρώπων που φυλάνε τις Θερμοπύλες μας.
AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 18 Οκτωβρίου, 2007 at 7:03μμ  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/10/18/prespes-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentΣχολιάστε

  1. […] υπόψη τα ανωτέρω,αποφασίζουμε να ανακυρήξουμε το <<πάρκο των Πρεσπών>> ως την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στη […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: