ΔΙΣΠΗΛΙΟ

ΝΟΜΟΣ :ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧH:ΔΙΣΠΗΛΙΟ

Το 1932 ο καθηγητής Κεραμόπουλος βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς για να βρει στοιχεία σχετικά με τον τόπο καταγωγής των Μακεδόνων.Εκείνη τη χρονιά επικρατούσε ξηρασία και τα νερά της λίμνης είχαν τραβηχτεί.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην περιοχή του Δισπηλιού να έρθουν στην επιφάνεια πάσσαλοι ,οι οποίοι αποτελούσαν τμήματα νεολιθικού οικισμού.Ο καθηγητής Κεραμόπουλος έκανε την έρευνά του μάζεψε όσα ευρύματα μπορούσε και αργότερα προχώρησε και στις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Αργότερα τη δεκαετία του 1970 (1973 ή 1974) ο καθηγητής Μουτσόπουλος ασχολήθηκε με το θέμα του Δισπηλιού αλλά κάπως πιό γενικότερα και ευρύτερα .Δηλαδή δεν πήγε αποκλειστικά για να κάνει ανασκαφές για το Δισπηλιό αλλά ασχολήθηκε σαν δεύτερο θέμα με το λιμναίο οικισμού του Δσπηλιού.

Δηλαδή ,στην ουσία από το 1932 μέρι το 1992 που έγιναν οι πραγματικές ανασκαφές από τον καθηγητή Χουρμουζιάδη δεν ασχολήθηκε κάποιος σοβαρά με το θέμα αυτού του νεολιθικού οικισμού.Για ποιό λόγo έγινε αυτό πραγματικά δε γνωρίζω.Ισως γιατί οι οικονομικές συνθήκες ήταν δύσκολες ή πάλι ίσως γιατί μεσολάβησαν πολλά ιστορικο-πολιτικά γεγονότα ή γιατί η αρχαιολογία είχε άλλους στόχους.Μπορεί να ήταν και όλοι οι παραπάνω παράγοντες ή και άλλοι πολλοί που δεν τους γνωρίζω.

Πάντως αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε το 1992 από τον καθηγητή Χουρμουζιάδη. Στη θέση Δισπηλιό (600 μ . υψόμετρο) του νομού Καστοριάς (δήμος Μακεδνών σήμερα) ανακαλύφθηκε σπουδαίος νεολιθικός οικισμός που σε συνδιασμό με το σύνολο των σημαντικών ευρυμάτων μπορεί να δώσει μια άλλη οπτική σχετικά με την κοινωνική οργάνωση του νεολιθικού ανθρώπου αλλά και την καταγωγή της γραφής.

Καταρχήν ο οικισμός (όπως προείπα ) είναι Λιμναίος δηλαδή μια κοινότητα κοντά ή δίπλα ή μέσα σε μια λίμνη.Τώρα γιατί εκείνος ο άνθρωπος διάλεξε να φτιάξει το σπίτι του κοντά σε λίμνη ίσως για εμάς σήμερα να είναι προφανές:

  1. Προφύλαξη από εχθρούς-ανθρώπους ή ζώα
  2. Δυνατότητα εύκολης εύρεσης τροφής (ψάρια)
  3. Δυνατότητα καλλιέργειας της γης ,που είναι πιό αποδοτική δίπλα σε νερά
  4. Ηπιο κλίμα

Από τις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν στοιχεία (εργαλεία,πιθάρια,λεπίδες κ.α) που αποδεικνύουν πως εκείνος ο άνθρωπος ήταν ψαράς ,κτηνοτρόφος αλλά και γεωργός.Οσο κι αν μας φανεί περίεργο είχε στο μυαλό του την έννοια του περισσεύματος.Τον είχε απασχολήσει το πως θα αξιοποιήσει κατάλληλα ,τι θα κάνει αυτό που περίσσευε από την παραγωγή του.Γιαυτό είχε δημιουργήσει ειδικά πιθάρια μέσα στα οποία τοποθετούσε το περίσσευμα της παραγωγής!

Βρέθηκαν ειδώλια,κοσμήματα,τάφοι ,δαχτυλίδια ,στοιχεία που μαρτυρούν κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για νεολιθικό πολιτισμό.Υπήρχε μια οργάνωση και μια κοινωνική δομή που ξεπερνάει τη φαντασία μας .

Ομως αυτό που μαγεύει περισσότερο ίσως από κάθε άλλο εύρημα είναι μια ξύλινη πινακίδα που βρέθηκε.Πάνω σ αυτή την πινακίδα υπάρχουν χαραγμένα ορισμένα σύμβολα .Εχει χρονολογηθεί με τη μέθοδο του c14 . 5.260 π.χ και είναι μια μορφή γραφής πριν τη γραμμική Α.Δεν έχω δει όμως αυτή η ξύλινη πινακίδα να προβάλλεται όπως πρέπει!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Δεύτερο συγκλονιστικό (για εμένα)εύρημα είναι μια φλογέρα που έχει δημιουργηθεί από πόδι πτηνού της λίμνης.Αλλά το σπουδαιότερο σ αυτή την ανακάλυψη δεν είναι απλά η φλογέρα γιατί κάποιος μπορεί να πει και τι έγινε κι εγώ φτιάχνω όποια ώρα θέλω φλογέρα.Ναι αλλά για να υπάρχει φλογέρα σημαίνει πως υπάρχει πομπός και δέκτης .Για να παίζω φλογέρα σημαίνει πως απέναντί μου υπάρχει ακροατήριο.4.000 χρόνια πριν !!

Και η σκέψη μας προχωράει ακόμα παραπέρα.

Οι έρευνες ευτυχώς συνεχίζονται και ίσως στο μέλλον μας αποκαλύψουν κι άλλα μυστικά που έχει καλά κρυμμένα η περιοχή!
AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 12 Νοεμβρίου, 2007 at 8:38μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/11/12/dispilio/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: