ΣΠΗΛΙΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ-ΛΙΒΑΔΕΙΑ

ΝΟΜΟΣ :ΒΟΙΩΤΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Ακόμα και σήμερα στη Λιβαδειά τρέχουν τα νερά του ποταμού Ερκυνα που μας αναφέρει ο Παυσανίας.Είναι τα νερά της λήθης και της μνημοσύνης με τα οποία οι αρχαίοι έλληνες λούζονταν πριν κατέβουν στο μαντείο του Τροφωνίου.

Η Ερκυνα έπαιζε με την κόρη της Δήμητρας που στα χέρια της κρατούσε μια χήνα.Ομως της έφυγε από τα χέρια της και μπήκε σε μια σπηλιά.Η κόρη της Δήμητρας μπήκε μέσα στη σπηλιά και βρήκε τη χήνα κρυμμένη κάτω από μια πέτρα .Μόλις σήκωσε την πέτρα για να πάρει τη χήνα βγήκε νερό και της έδωσαν το όνομα Ερκυνα.

Στην περιοχή Κρύα της Λιβαδειάς μπορούμε να δούμε τον ποταμό Ερκυνα και τη σπηλιά του Τροφωνείου.Από εδώ έχοντας δεξιά μας τον ποταμό και ακολουθώντας το μονοπάτι θα ανεβούμε στη σπηλιά της Ζωοδόχου πηγής μέσα στην οποία είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Αφού περάσουμε το θεατράκι θα ακολουθήσουμε αριστερά μας τα σκαλιά που θα μας οδηγήσουν σε ένα ωραίο κυπαρισσόδασος.Μπροστά μας βλέπουμε παλιό εκκλησάκι.Ομως εμείς συνεχίζουμε δεξιά με κατεύθυνση την Αγία Ιερουσαλήμ.Οσο πλησιάζουμε τόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί τα σκαλιά γλυστράνε και υπάρχει κάποιος κίνδυνος ,περισσότερο αν έχει βρέξει.

Οταν φτάσουμε στη σπηλιά το θέαμα που θα αντικρύσουμε είναι εκπληκτικό.Απέναντί μας αριστερά το Μεσαιωνικό κάστρο , δεξιά το μικρό θεατράκι και ακριβώς μπροστά μας κάτω η χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Ερκυνα.

Αν θέλουμε μπορούμε να γυρίσουμε από την ίδια διαδρομή αλλά υπάρχει και δεύτερη επιλογή.Δηλαδή από το κυπαρισσόδασος που προανέφερα και πίσω από το παλιό (πρώτο)εκκλησάκι θα δούμε μονοπάτι καλοδιατηρημένο που θα μας οδηγήσει στην περιοχή του γηπέδου περίπου.Ετσι θα έχουμε και μια άλλη οπτική της πόλης . Μπορούμε σε κάποιο σημείο να αφήσουμε το μονοπάτι και να κάνουμε δεξιά δηλαδή να ανέβουμε και άλλο το βουνό οπότε θα έχουμε μια εκπληκτική θέα του Παρνασσού και της πεδιάδας .

Πριν φύγουμε όμως από το σπήλαιο δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να βγάλουμε δροσερό νερό από την βαθειά πηγή που υπάρχει και μ αυτό να βρέξουμε το πρόσωπό μας γιατί όπως μου είπαν φέρνει τύχη! ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ:<<Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ>>EKΔΟΣΕΙΣ:ΠΑΤΑΚΗ

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 17 Δεκεμβρίου, 2007 at 8:30μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/12/17/spilia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: