ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΝΟΜΟΣ :ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΚΟΝΙΤΣΑ

Στην Ηπειρο υπάρχει ένα από τα ομορφότερα γεφύρια των Βαλκανίων.Είναι το φημισμένο γεφύρι της Κόνιτσας το οποίο αποτελεί και το <<σήμα κατατεθέν>> της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρείται και ένα από τα μεγαλύτερα γεφύρια της Ελλάδος με ύψος 20μ και πλάτος 40 περίπου μ.

Δεν πρέπει να ρωτήσει κάποιος από που κατάγονταν ο πρωτομάστορας γιατί η απάντηση είναι γνωστή σε όλο το πανελλήνιο.Από την ξακουστή Πυρσόγιαννη ,ένα χωριό βόρεια τηνς Κόνιτσας.Γνωστό για τους ξακουστούς χτιστάδες του.Ζιώγας Φρόντζος ήταν ο συγγεκριμένος πρωτομάστορας.

Από την Πυρσόγιαννη ξεκινούσαν κάθε άνοιξη οι Πρωτομάστορες με τους εργάτες τους και όργωναν όλη την Ηπειρο κιόχι μόνο.Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα σόλη τη Βαλκανική.Χωρίζονταν σε δύο ομάδες.Η μια ομάδα ξεκινούσε τις εργασίες της από τη μια πλευρά του ποταμού και η άλλη από την απέναντι και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα συναντιόνταν στη μέση του γεφυριού.Την τελευταία πέτρα την άφηναν για τον πρωτομάστορα ο οποίος είχε την τιμητική την τελευταία ημέρα.

Ομως από κακό υπολογισμό ,υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που το γεφύρι γκρεμίστηκε.Τότε το λόγο είχε το μεταφυσικό.Το στοιχειό του ποταμού ,η νεράιδα του ποταμού κ.ο.κ δεν άφηνε να γίνει το γεφύρι και έπρεπε οι άνθρωποι να πράξουν τα δέοντα ώστε να μαλακώσει και να αφήσει να συνεχιστεί το έργο.

Ερχόμενοι από Ιωάννινα ,μπαίνοντας στην κόνιτσα θα συναντίσουμε μπροστά μας μια βρύση ,δεξιά μας βρίσκεται το γεφύρι.Μπορούμε να περπατήσουμε πάνω του και να θαυμάσουμε το μεγαλείο των μαστόρων της εποχής.
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lcvP7vHcUYM]
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ:<<Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ>>EKΔΟΣΕΙΣ:ΠΑΤΑΚΗ

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 5 Ιανουαρίου, 2008 at 2:05μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/01/05/konitsa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: