ENTMOYNT ΧΙΛΑΡΙ(1919-2008)

Σαν τίτλο προτίμησα να βάλω απλά Εντμουντ Χίλαρι κι όχι πέθανε ο Εντουμντ Χίλαρι ,τίτλος που υπάρχει στα περισσότερα -για να μην πω σε όλα -τα έντυπα .Αυτό γιατί για τους ανθρώπους της ορειβασίας αλλά και γενικότερα για τα ανήσυχα πνεύματα ο Χίλαρι θα ζει για πάντα μέσα στην καρδιά τους .

Ανήσυχο πνεύμα ,προσπάθησε για πρώτη φορά να δει τον κόσμο από ψηλά σκαρφαλώνοντας στο όρος Ολιβερ της Ζηλανδίας απόπου και η καταγωγή του.Φαίνεται πως η θέα ήταν πολύ όμορφη γιαυτό και συνέχισε την αναζήτηση στις Αλπεις αλλά και σε αρκετές κορυφές των Ιμαλαίων.Ομως το όνειρο της εποχής ήταν η κατάκτηση του Εβερεστ αφού κάθετι μέχρι τότε άγνωστο είχε κατακτηθεί.(1910 ο Βόρειος πόλος και το 1911 ο Νότιος τα προτελευταία οχυρά του αγνώστου).

Το 1920 ο Δαλάι Λάμα άνοιξε τα σύνορα στους ξένους έτσι το όνειρο αρκετών τολμηρών άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.Το 1921 έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια από Βρετανική αποστολή στην οποία συμμετείχε και ο Μάλορυ.Το 1924 ο σπουδαίος Μάλορυ μαζί με το γενναίο σύντροφό του Ιρβάιν προσπάθησαν να ανέβουν το Τσομολούνγκμα (ονομασία του Εβερεστ από τους ντόπιους).Ομως ποτέ δεν επέστρεψαν και το αν ανέβηκαν ή όχι αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο ερωτηματικό που παραμένει αναπάντητο.

Ο Τένζιγκ Νοργκάι (Σέρπα) που θα αποτελούσε τον σύντροφο του Χίλαρι στην ανάβασή του προς το Εβερεστ προσπάθησε το 1952 ανεπιτυχώς να φτάσει στο στόχο.Ομως η πολύτιμη εμπειρία βοήθησε αργότερα .

Τα δυο ανήσυχα πνεύματα Εντμουντ Χίλαρι και Τένζιγκ Νοργκάι συναντήθηκαν το 1953 με αντικειμενικό στόχο την ανάβαση στην Ψηλότερη κορυφή του κόσμου το Εβερεστ.29 Μαίου του 1953 ώρα 11:30 το πρωί το τελευταίο οχυρό έπεσε.

Από εδώ και πέρα έχουμε πολλές προσπάθειες ανθρώπων να ανέβουν το Εβερεστ με οξυγόνο (Μέσνερ)ή χωρίς ,άλλοι να προσπαθούν να κάνουν καλύτερο χρόνο ανάβασης (Yuichiro Miura-το πρώτο δεκαπεντάχρονο κορίτσι) και φυσικά αρκετοί να αφήνουν την τελευταία πνοή τους σαυτή τους την προσπάθεια.Ομως όσες προσπάθειες κιαν γίνουν με όποιο τρόπο δε θα μπορέσουν ποτέ να σβήσουν το όνομα των δύο πρωτοπόρων ,οι οποίοι με τα λιγοστά εφόδιά τους προσπάθησαν το ακατόρθωτο.

Μετά την επιτυχία του ο Χϊλαρι συνέχισε τις αναβάσεις σε διάφορα βουνά του κόσμου.Ομως δεν ξέχασε τα Ιμαλάια και θέλοντας να δώσει καιυτός κάτι προσπάθησε να βοηθήσει τους Σέρπα (λαό των Ιμαλαίων) .Με τη δημοτικότητά του κατάφερε να μαζέψει κεφάλαια ώστε να χτίσει σχολεία και νοσοκομεία.

Ο Σερ Εντμουντ Χίλαρι πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Τελειώνω με τα λόγια του που δείχνουν καθαρά και το χαρακτήρα του:«Αν όλα ήταν εύκολα, η ζωή θα ήταν εξαιρετικά βαρετή».
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ:<<ΑΠΑΝΕΜΑ ΒΡΑΔΙΑ>>ΓΡ.ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 12 Ιανουαρίου, 2008 at 10:11μμ  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/01/12/xilari/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentΣχολιάστε

  1. […] 1960 o Hillary παρουσίασε στη διεθνή κοινότητα ένα scalp που πήρε από το […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: