ΒΕΡΓΙΝΑ

Ηταν το 1968 , όταν ο αρχαιολόγος Nicholas Hammond διατύπωσε την άποψη πως ο χώρος της Βεργίνας ήταν οι Αιγές η αρχαία Μακεδονική πόλη.Αυτή η άποψη δεν ήταν τυχαία.Αλλά διατυπώθηκε ύστερα από μελέτη του χώρου αλλά και μετά από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις (ανάκτορο, ο τάφος του Ρωμαίου, νεκροταφείο των τύμβων).

Οι Αιγές όμως τι ακριβώς ήταν ;Μια απλή Μακεδονική πολιτεία;Ενα απλό νεκροταφείο;Αν λάβουμε υπόψιν μας το μεγάλο Ηρόδοτο ο χώρος αυτός ήταν το αρχικό σημείο επέκτασης του Μακεδονικού βασιλείου .Ο Περδίκκας Α -ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας-ύστερα από χρησμό του μαντείου των Δελφών ήρθε στο χώρο της Βεργίνας (Αιγές) και έφτιαξε την πρώτη πρωτεύουσά του.

Αργότερα ,στα χρόνια του Αρχέλαου- η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Πέλλα όμως ο οι Αιγές διατήρησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.Εγιναν βασιλικό νεκροταφείο ,είχαν θέατρο ,μεγάλα γεγονότα διαδραματίζονταν.Σαυτό το χώρο δολοφονήθηκε ο Βασιλιάς Φίλιππος .

Το 1977 ανακαλύφθηκε ο τάφος του Φιλίππου.Ο βασιλιάς Φίλλιππος δολοφονήθηκε στο γάμο της κόρης του Κλεοπάτρας και θάφτηκε σαυτό το χώρο στις Αιγές ,στη Βεργίνα.

Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζουν που βρίσκεται η Βεργίνα!Καθοριστικό ρόλο στην ανακαλύψη των Βασιλικών τάφων και κατ επέκταση και του τάφου του Φιλίππου έπαιξε μια μεγάλη μορφή ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.

Αλλά ..τι τα θες!Δεν έχουμε ιδέα από ελληνική ιστορία !Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα .Μας έχουν περιποιηθεί κατάλληλα οι Μάκηδες και οι Λάκηδες!
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ:<<ΕΛΛΑΣ-Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΕΚΔ:ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ>>

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 20 Φεβρουαρίου, 2008 at 7:38μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/02/20/vergina/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: