ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΙΚΟΥ

Από τα Ιωάννινα κατευθυνόμαστε προς Καλπάκι.Στα μισά περίπου της διαδρομής υπάρχει το χωριό Μεταμόρφωση.Εκεί θα δούμε δεξιά ταμπέλα προς Βίτσα Μονοδένδρι.

Από εδώ μπορούμε να πάμε στα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου.Στα Ανω και κάτω Πεδινά στη Βίτσα,Μονοδένδρι και στον Ελαφότοπο.

Η δική μας κατεύθυνση είναι προς το ομορφότερο ίσως αλλά και χαρακτηριστικότερο Ζαγοροχώρι δηλαδή προς Μονοδένδρι .Το Μονοδένδρι βρίσκεται εντός Οριογραμμής της ζώνης προστασίας του εθνικού δρυμού Βίκου Αώου αλλά και εκτός της οριογραμμής του Πυρήνα του δρυμού.

Ομως εντός πυρήνα βρίσκεται το πολύ όμορφο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Βίκου που χρονολογείται από το 1412.Από την είσοδο του χωριού μπορούμε να δούμε ταμπέλα που μας προτρέπει να επισκεφτούμε το μοναστήρι.Από αυτό το σημείο ως την είσοδο του μοναστηριού είναι περίπου 800μέτρα τα οποία γίνονται με τα πόδια μας.Ετσι ,επειδή η διαδρομή περνάει μέσα από το Μονοδένδρι, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το όμορφο παραδοσιακό χωριό.

Αν είναι και χειμώνας τότε το τοπίο είναι ακόμα πιό όμορφο καθώς το χιόνι δίνει μια διαφορετική νότα ομορφιάς στη συνολική εικόνα.Τα πλακόστρωτα καλντερίμια και ο πλάτανος της πλατείας απ όπου θα περάσουμε θα μας μείνουν αξέχαστα.Βέβαια όποια εποχή και να επισκεφτούμε το μέρος αυτό οι εικόνες που θα σχηματιστούν θα μείνουν για πάντα μέσα στο μυαλό μας.

Καθώς θα προχωρούμε όλο και καλύτερα θα διακρίνουμε τη χαράδρα Βίκου που σχηματίζεται μπροστά μας.Ενα εκπληκτικό μέρος για να θαυμάσουμε αυτή την ομορφιά και το απέραντο της χαράδρας είναι το μπαλκόνι που υπάρχει μέσα στο μοναστήρι.

Για τους τολμηρούς υπάρχει μονοπάτι που κατεβαίνει ως κάτω στο ποτάμι.Μη φοβάστε νομίζω πως είναι πιό επικίνδυνο να κυκλοφορείς στα πεζοδρόμια της Αθήνας με τους τόνους σκουπιδιών αλλά και κάτι τεράστιους ποντικούς που κυκλοφορούν εκεί τριγύρο (λόγω απεργίας ) παρά να κατέβεις στο φαράγγι του Βίκου.

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 13 Μαρτίου, 2008 at 9:45μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/03/13/agia-paraskeyi-vikoy/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: