ΤΟ YETI ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΙΩΝ

Για τους ανθρώπους της ορειβασίας το όνομα Yeti δεν είναι άγνωστο.Θυμάμαι κάτι χιονισμένες νύχτες στα βουνά ,μέσα στη σκηνή ή γύρω από φωτιά ,να συζητάμε για το περίεργο αυτό πλάσμα.Υπάρχει δεν υπάρχει μήπως είναι δημιουργία της ανθρώπινης φαντασίας;Λύση βέβαια δε βρήκαμε ποτέ αλλά ήταν ένας καλός τρόπος ανταλλαγής επιχειρημάτων και απόψεων καθώς επίσης και ένας πολύ ωραίος τρόπος να κρατήσουμε άγρυπνους μερικούς συντρόφους μας !

Ομως όποιος ταξιδέψει προς Ιμαλάια και αναφερθεί στο Yeti θα έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση.Δηλαδή ,δε θα τον θεωρήσουν φαντασμένο ή δε θα νομίσουν πως τον πείραξε για τα καλά η νόσος του υψομέτρου.Αυτό γιατί από αρχαιοτάτων χρόνων στο Νεπάλ-ΘΙβέτ-Κίνα είναι ευρύτατα διαδεδομένος ο μύθος (ή πραγματικότητα) αυτού του πολύ περίεργου πλάσματος.

Αλλωστε το όνομα Υeti (je-tiet)ή mech-tech έχει θιβετιανές ρίζες.Στα Νεπαλέζικα χρησιμοποιείται ο όρος Bonmanche που σημαίνει αγριάνθρωπος ή και Kanchanjunga που σημαίνει δαίμονας.

Οποιο όνομα κι αν χρησιμοποιήσουμε ο παρανομαστής είναι κοινός.Δηλαδή όλα τα ονόματα θέλουν να περιγράψουν ένα πλάσμα μεγαλύτερο από τον άνθρωπο ,ένα είδος γιγαντοπίθηκου ,ύψους τριών μέτρων και βάρους 300 με 500 κιλών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συνδέσει το Yeti με τον Αμερικάνικο bigfoot.Ενα τεράστιο είδος πιθήκου που έχει εντοπιστεί στη British Columbia του καναδά αλλά και στις περιοχές του pacific northwest της Αμερικής .

Ετσι λοιπόν έχουμε ένα είδος πιθήκου ,τεράστιο, bigfoot ονομάζεται στην Αμερική,Yeren στην Κίνα,Yowie στην Αυστραλία ,Υετι στα Ιμαλάια.

Αρα δεν είναι μόνο οι λαοί των Ιμαλαίων που μιλούν γιαυτό το πλάσμα αλλά και άλλοι σε διαφορετικές ηπείρους ,γεγονός εξαιρετικά περίεργο.

Για να δούμε τώρα εκτός από τους ντόπιους ποιός άλλος έχει εντοπίσει κάτι σχετικό με το Υετι:

  • Το 1921 ο Charlew Howard Burn σε ύψος 6000 μέτρων και συγκεκριμένα στο πέρασμα Lhakpa-la εντόπισε τεράστια ίχνη.Αργότερα αναφέρθηκε σε ένα περίεργο πλάσμα.
  • το 1925 ο Ελληνας φωτογράφος Τομπάζης που συμμετείχε σε μια αποστολή στα Ιμαλάια ,μέλος του Royal Geographical society, σε υψόμετρο 4572 και στην περιοχή του παγετώνα Zemn είδε για 1 λεπτό περίπου ένα μαυρο πλάσμα με τα χαρακτηριστικά του πιθήκου.Προσπάθησε να βγάλει τη φωτογραφική μηχανή του αλλά μόλις το έκανε το πλάσμα αυτό εξαφανίστηκε.Η μαρτυρία του Τομπάζη θεωρείται και η πρώτη έγκυρη περί ύπαρξης Yeti.
  • το 1951 ο Eric Shipton στα 6000 μ φωτογράφισε τεράστιες πατημασιές.Αυτές οι φωτογραφίες θεωρούνται μέχρι σήμερα τα καλύτερα φωτογραφικά δείγματα πατημασιάς.
  • Το 1953 Endmund Hillary και Norgay Tenzing κατά τη διάρκεια προσπάθειάς τους ανάβασης στα Ιμαλάια είδαν πατημασιές και ένοιωσαν την παρουσία του YEti.
  • το 1954 έχουμε την περίφημη snowman expedition με αρχηγό τον John Angelo Jackson σε μια προσπάθεια εντοπισμού στοιχείων που αποδεικνύουν την ύπαρξη του yeti.
  • To 1960 o Hillary παρουσίασε στη διεθνή κοινότητα ένα scalp που πήρε από το μοναστήρι Khumjung.Ομως δεν αποδείχθηκε ότι επιστημονικά ανοίκει σε ένα άλλο περίεργο και άγνωστο είδος στην ανθρωπότητα ζώου.
  • το 1970 έχουμε τη μαρτυρία του Don William στο Annapurna.

Αυτές ήταν οι σπουδαιότερες μαρτυρίες που γνωρίζω.Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες ή ότι αυτοί που ανέφερα ήταν περισσότερο αξιόπιστοι από άλλους.Τονίζω πως η μαρτυρία του Τομπάζη ήταν η πρώτη επίσημη έγκυρη μαρτυρία αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.Τώρα από εκεί και πέρα πολλοί ορειβάτες μπορεί να πουν πως είδαν ή ότι ένιωσαν την παρουσία αυτού του πλάσματος.

Ομως , τι θέλει το Yeti;Θέλει να κάνει κακό στους ανθρώπους;Εδώ πρέπει θυμηθούμε τον D Auvergue ο οποίος το 1938 σε μια προσπάθεια ανάβασης τυφλώθηκε από το χιόνι ,έχασε τον προσανατολισμό του και όπως είπε σώθηκε από ένα Yeti.Η μαρτυρία αυτή αλλά και άλλων που ένιωσαν την παρουσία του Yeti ίσως πιστοποιεί το γεγονός της καλής διάθεσης ή τουλάχιστον όχι αυτού του κακού τέρατους που θέλει μόνο κακό να κάνει στον άνθρωπο.Τώρα γιατί ο άνθρωπος θεωρεί πως όλα τα άλλα πλάσματα που υπάρχουν στη γη θέλουν να του κάνουν κακό ,πραγματικά δεν έχω καταλάβει!

Μου αρέσει η ιστορία ή αν θες ο μύθος του Yeti.Προσθέτει κάτι το εξωπραγματικό κάτι το μαγικό.Μπορεί να υπάρχει.Νιώθεις πως ο άνθρωπος δεν έχει κατακτήσει τα πάντα!

Αν μπορούσα να του μιλήσω θα του έλεγα μόλις δει άνθρωπο να τρέξει και να κρυφτεί ,να σωθεί, γιατί δεν τόχει σε τίποτα (αν έχει τη δύναμη-γιατί ο άνθρωπος είναι θρασύδειλος) να το σκοτώσει για να του πάρει τη γούνα ή να το βάλει σε κανένα κλουβί.Τόσα και τόσα έχει κάνει ο άνθρωπος στο Yeti θα κολλήσει;

Υ.Γ:Τα περί Yeti (τις συζητήσεις ,τα αστεία,τις κρύες χιονισμένες νύχτες) μου τα θύμησε το πολύ όμορφο άρθρο που διάβασα στο γεω της ελευθεροτυπίας.
AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 12 Απριλίου, 2008 at 9:01μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/04/12/yeti-imalaion/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: