ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ

Σύμφωνα με τη μυθολογία στην περιοχή του Κιθαιρώνα υπήρχε ένα τρομερό λιοντάρι που σκορπούσε τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.Ο Ηρακλής ήταν αυτός που κατάφερε να νικήσει το λιοντάρι αφού πρώτα ανέβηκε στο ορος Κιθαιρώνας για να βρεί το κατάλληλο ξύλο από το οποίο έφτιαξε το ρόπαλο με το οποίο το σκότωσε.

Οπως καταλαβαίνουμε ο Κιθαιρώνας δεν είναι ένα συνηθισμένο βουνό .Είναι δεμένο με τη μυθολογία.Είναι το βουνό που κατοικούν οι Ερινύες.Πήρε το όνομα από το βασιλιά Κιθαιρών ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του τον Ελικών.Γιαυτό και οι θεοί του Ολύμπου αποφάσισαν στο ένα βουνό να δώσουν το όνομα του Κιθαιρών αλλά σαυτό να κατοικούν οι Ερινύες και στο διπλανό (σχετικά) να δώσουν το όνομα Ελικών και να κατοικούν οι Μούσες.

Ο Κιθαιρώνας βρίσκεται στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας.Αποτελεί μια συνέχεια της Πάρνηθας .Δηλαδή έχουμε Πάρνηθα-Κιθαιρώνα-Ελικώνα και καταλήγουμε στον Παρνασσό.Αν δούμε από ψηλά τον Κιθαιρώνα θα αντιληφθούμε ότι αποτελείται από δύο όγκους.Αριστερά μας (με βάση τον δρόμο) βρίσκεται ο Κιθαιρώνας και δεξιά είναι ένα άλλο μικρότερο κομμάτι η Πάστρα.Ανάμεσα απ αυτά τα δυο κομμάτια περνάει το περίφημο πέρασμα της Κάζας που από παλαιότερα ένωνε τη Βοιωτία με την Αττική και ήταν συχνές οι μάχες μεταξύ Αθηναίων και θηβαίων για τον έλεγχό τους όπως επίσης και η περιοχή που βρίσκονται σήμερα τα Βίλια.

Σήμερα η κορυφή του βουνού είναι τραυματισμένη από τις παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί.Ομως αν επιχειρήσει κάποιος να ανέβει το βουνό θα αποζημιωθεί και από το όμορφο δάσος που ακόμα υπάρχει αλλά και από την πολύ όμορφη θέα τόσο της πεδιάδας των Πλαταιών όσο και του Κορινθιακού κόλπου.

Αν θέλουμε μπορούμε να επιχειρήσουμε την ανάβασή μας από τη βρύση της Τσιάς. Μετά τα Βίλια στα δεξιά μας θα βρούμε πάρκο αναψυχής ενώ αριστερά υπάρχει ένα εγκατελειμμένο αναψυκτήριο .Δεξιά μετά το πάρκο αναψυχής θα δούμε τη βρύση.Από εδώ ξεκινά μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη θέση πέταλο όπου υπάρχει το ένα εκ των δύο ορειβατικών καταφυγίων(το δεύτερο είναι ένα μικρό κτίσμα στην κορυφή).Το καταφύγιο φαίνεται από μακρυά επομένως δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα προσανατολισμού αν δεν έχει ομίχλη.

Οταν με το καλό φτάσουμε στο καταφύγιο συνεχίζουμε στο μονοπάτι ως την κορυφή.Βέβαια αν θέλουμε μπορούμε να πάμε με το αυτοκίνητό μας ως το καταφύγιο(υπάρχει δρόμος από τα Βίλια όμως προσοχή ιδιαίτερα το χειμώνα γιατί είναι στενός) κι από εκεί να συνεχίσουμε στο μονοπάτι ως τη κορυφή. Από την κορυφή προτείνω να επιστρέψουμε από το δρόμο ως το καταφύγιο κι από εκεί από το μονοπάτι αν έχουμε ξεκινήσει από τη βρύση της Τσιάς.

Μετά στα Βίλια για καφέ και λουκουμάδες !
AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 21 Απριλίου, 2008 at 7:46μμ  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/04/21/kithaironas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentΣχολιάστε

  1. […] πεζοπόροι μπορούμε να πάμε απ το καταφύγιο ως την κορφή του Κιθαιρώνα κι απο εκεί να πέσουμε στο Πόρτο […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: