ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

8 Μαίου 1821 ο Ομέρ Βρυώνης μαζί με 9000 στρατιώτες πλησίασε στο Χάνι της Γραβιάς γνωρίζοντας πως εκεί βρίσκεται μικρή δύναμη Ελλήνων με αρχηγό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Ο Ομέρ Βρυώνης ήταν αποφασισμένος να τσακίσει την αντίσταση και να δήξει ποιος ήταν πραγματικά ο αρχηγός.Το ίδιο είχε γίνει λίγο πριν ,τον Απρίλιο του 1821 στην Αλαμάνα όπου οι Ελληνες είχαν ηττηθεί πάλι από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ.

Η Στερεά Ελλάδα ήταν ο φυσικός χώρος του αρματολού Οδυσσέα Ανδρούτσου.Ο Ομέρ Βρυώνης θέλοντας να πάρει με το μέρος του τον Οδυσσέα έτσι ώστε να έχει εξασφαλισμένη τη Στερεά Ελλάδα ζήτησε να συναντηθούν στο Χάνι της Γραβιάς για να μιλησουν.

Ο Οδυσσέας ,από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής επανάστασης συναντήθηκε με τους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτη και Πανουργιά.Ολοι μαζί ήταν 1200 άντρες.Στο συμβούλιο που έγινε αποφασίστηκε ο Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς να αναπτυχθούν στις γύρω περιοχές ενώ ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 117 άνδρες να πολεμήσει τους τούρκους από το χάνι.

Ο Ομέρ Βρυώνης πραγματικά δεν περίμενε αντίσταση και η έκπληξή του ήταν μεγάλη.Σε μια δεύτερη προσπάθειά του να καταλάβει το χάνι το μεσημέρι πάλι απέτυχε.Ετσι αποφάσισε να σταματήσει και να καλέσει από τη Λαμία κανόνια.

Ο Οδυσσέας έμαθε αυτή την κίνηση των τούρκων κι έτσι αποφάσισε έξοδο το πρωί της 9ης Μαίου.Η έξοδος ήταν πετυχημένη .Μόνο δύο έλληνες σκοτώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να σκορπίσουν στις γύρω περιοχές.Οι Τούρκοι έχασαν 300 στρατιώτες όμως η σημαντικότερη νίκη ήταν ο κλονισμός του ηθικού των τούρκων.

Η Γραβιά βρίσκεται 180 χλμ από την Αθήνα.Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια πολύ ωραία εκδρομή πηγαίνοντας απο Λιβαδειά προς Αράχοβα και μετά προς Πολύδροσο-Λιλαία- Γραβιά.

Η επιστροφή μας μπορεί να γίνει από Αμφίκλεια -Τιθορέα Χαιρώνεια -Λιβαδειά.Μαυτό τον τρόπο θα δούμε την ομορφιά του Παρνασσού από όλες τις πλευρές του.Μάλιστα αν έχουμε και ποδήλατο μπορούμε να κάνοπυμς από Αράχωβα ώς Γραβιά μια πολύ όμορφη ποδηλατική εκδρομή μέσα στα έλατα που θα είναι αξέχαστη.Ενοείται πως κάποιος θα ακολουθεί με αυτοκίνητο γιατί πρέπει να είσαι καλά προπονημένος ώστε να επιστρέψεις πάλι Αράχωβα με το ποδήλατο.

Στη Γραβιά μπορούμε να δούμε πως ήταν περίπου το χάνι κιαυτό γιατί το πραγματικό χάνι δεν υπάρχει παρά μόνο ερείπια από τα θεμέλιά του.Το πραγματικό χάνι (και τα ερείπια) βρίσκονται στο σημείο του μνημείου δηλαδή ακριβώς απέναντι από το (τεχνητό) χάνι.

AddThis Social Bookmark Button

About these ads
Published in: on Ιουνίου 4, 2008 at 8:10μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/06/04/grabia/trackback/

Κανάλι RSS για τα σχόλια του άρθρου.

Σχολιάστε

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Αρέσει σε %d bloggers: