ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΣΙΝΗ

Η Ασίνη όπως μας πληροφορεί ο Ομηρος ,έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο μαζί με το Αργος την Επίδαυρο την Τίρυνθα.Αρχηγός ήταν Ο Διομήδης.
Η Ακρόπολη είχε κατοικηθεί από τη Νεολιθική εποχή ,κυρίως από την εποχή του χαλκού αλλά και τους ιστορικούς χρόνους μέχρι το 600 π.χ.
Τα τείχη της Ακρόπολης χρονολογούνται γύρω στο 300 π.χ. και κατασκευάστηκαν από το Δημήτριο Πολιορκιτή όταν ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας.Ο Ορθογώνιος πύργος ύψους 12 μέτρων στην ανατολική πλευρά αλλά και οι δυο πύργοι στο λόφο της ακρόπολης κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τη νέα πολεμική τέχνη της εποχής για πολιορκητικές μηχανές και καταπέλτες.Τα τείχη επισκευάστηκαν αργότερα κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή και κατά τη δεύτερη ενετοκρατία.Επίσης στην ακρόπολη κατασκευάστηκαν οχυρωματικές κατασκευές και τάφροι κατά την Ιταλική κατοχή.
Oι πρώτες ανασκαφικές έρευνες έγιναν από τη Σουηδική αρχαιολογική σχολή (1922-1930) στην ακρόπολη,στην κάτω πόλη και στη Μπαρμπούνα.Οι έρευνες συνεχίστηκαν αργότερα από το Σουηδικό ινστιτούτο Αθηνών και τη Δ εφορία προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.Εντός της ακρόπολης βρέθηκαν οικίες της εποχής του χαλκού και κυρίως καλοκατασκευασμένο συγκρότημα Μυκηναικών σπιτιών καθώς και πολλοί τάφοι.Βορειοδυτικά της ακρόπολης στο λόφο της Μπαρμπούνας βρέθηκε μεγάλο Μυκηναικό νεκροταφείο από θαλαμοειδείς τάφους με πλούσια κτερίσματα από τα οποία προκύπτει η επικοινωνία της Ασίνης με το Αιγαίο την Κρήτη και την Κύπρο.Η επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη στη δεκαετία 1990 ενός ναυαγίου Μυκηναικού πλοίου σε απόσταση 14 χλμ ανατολικά της ακρόπολης της Ασίνης στο ακρωτήρι των Ιρίων.
Το πήλινο Μυκηναικό κεφάλι ειδωλίου,γνωστό ως βασιλιά της Ασίνης,ενέπνευσε το νομπελίστα ποιητή Γ.Σεφέρη το ομώνυμο ποίημα από το οποίο η Ασίνη έγινε γνωστή σόλο τον κόσμο, χρονολογείται στα 1200-1100 π.χ. και βρέθηκε σε χώρο λατρείας στην κάτω πόλη.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους τον 8 αιώνα π.χ. η Ασίνη απέκτησε μεγάλη ακμή και είχε επαφή με τις κυκλάδες την Αθήνα και τη νότια πελοπόνησσο.Σύμφωνα με τον Παυσανία η Ασίνη σύμμαχος της Σπάρτης καταστράφηκε από το γειτονικό Αργος γύρω στο 700 π.χ και οι κάτοικοί της μετανάστευσαν στην Ασίνη Μεσσηνίας-σημερινή Κορώνη.
Η πόλη παρήκμασε για αρκετούς αιώνες αλλά δεν εγκαταλείφθηκε πλήρως.Στην κορυφή του λόφου της Μπαρμπούνας αποκαλύφθηκαν θεμέλια μικρού ναού του Απόλλωνα αρχαικής εποχής τα οποία όμως δε σώζονται.Η Ασίνη αναπτύχθηκε πάλι κατά την Ελληνιστική εποχή (3ος-1ος π.χ.).Εντός της ακρόπολης ανακαλύφθηκαν δεξαμενές,σπίτια,ελαιοτριβείο καθώς και σημαντικά νεκροταφεία στην περιοχή.Η κατοίκηση συνεχίστηκε και κατά τη Ρωμαική εποχή.
Στο χώρο των ανασκαφών της κάτω πόλης υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι της παναγίας.Εκεί κοντά έχει βρεθεί και μικρό συγκρότημα λουτρού του 5ου-7ου αιώνα μ.χ.
Σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται κυρίως στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου.Μερικά ευρήματα από τις ανασκαφές του 1920 βρίσκονται στη Σουηδία κατόπιν συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ της Σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής και της τότε Ελληνικής κυβέρνησης.AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 29 Αυγούστου, 2008 at 2:41μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/08/29/asini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: