ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΕΚΗΤΗ (ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ)

Σε μια απόκρυμνη πλαγιά των Αγράφων ,σε υψόμετρο 1.400 μ, είναι χτισμένη η ιερά Μονή της Παναγίας Πελεκητής.

Λένε πως πήρε αυτό το όνομα επειδή χρειάστηκε να πελεκηθεί ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι.Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία υπέδειξε τον τρόπο οικοδόμησης .Ηταν πάλι Η Παναγία που έσωσε τον Πρωτομάστορα ύστερα από πτώση του στη χαράδρα.

Η Παναγία Πελεκητή πρέπει να χτίστηκε το 15ο αιώνα και θα έλεγα πως αποτελείται από δύο ναούς:

  • το ναό Αναλήψεως του Χριστού
  • το ναό της παναγίας φανερωμένης (το καθολικό)

Η πρώτη ονομασία του μοναστηριού ήταν Μονή Αναλήψεως Χριστού ,μετά ονομάστηκε Παναγία φανερωμένη και τέλος επικράτησε Παναγία Πελεκητή.

Γνωστή είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής  στην οποία έχει ζωγραφιστεί η Παναγία με το χρηστό στην αγγαλιά της.Σύμφωνα με τον Πάνο Βασιλείου χρονολογείται από το 1.654.Ηταν στολισμένη με 20 πολύτιμες πέτρες  από τις οποίες έχουν απομήνει μόνο 4 .

Αν μπει κάποιος σήμερα στο μοναστήρι θα δει τις μυστικές κρύπτες και καταπακτές που έχει.πράγμα που σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε σημείο συνάντησης κλεφτών και αρματωλών.

Εντύπωση προκαλεί και το παρακάτω περιστατικό.Μετά τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1931 η Καρύτσα (είναι το χωριό κάτω από το μοναστήρι) και ο Μπελεκομύτης βρέθηκαν εκτός ελληνικών συνόρων γιατί καθορίστηκαν επί του Καρυτσιώτη ποταμού ενώ αυτά τα δύο χωριά είναι μετά τον ποταμό.Τότε οι μοναχοί μαζί με τους κατοίκους των δυο χωριών μετακίνησαν αυθαίρετα τα σύνορα και τα τοποθέτησαν μετά από το μοναστήρι  στο οροπέδιο του Καραμανώλη.

Το μοναστήρι κάηκε από τους Γερμανούς το 1943  ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου υπήρξαν διάφορα θλιβερά γεγονότα.

Αν βρεθούμε στη λίμνη Πλαστήρα επιβάλεται επίσκεψη στη Μονή είτε είμαστε πιστοί είτε όχι.Η θέα και το μαγευτικό τοπίο της λίμνης θα μας είναι αξέχαστα.

Μπορούμε να προσεγγίσουμε το μοναστήρι από Καλύβια Πεζούλας μέσω ποδηλάτου ΜΤΒ  κάνοντας μια αξέχαστη αλά και δύσκολη διαδρομή.Ξεικάμε από Καλύβια Πεζούλας -Νεράιδα και στο τέλος του χωριού ακολουθούμε το δρόμο προς καταφύγιο Αγράφων.Σκληρή ανηφορική διαδρομή.ΑΠό το καταφύγιο συνεχίζουμε το χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στην είσοδο του μοναστηριού.Ο χωματόδρομος γίνεται άσφαλτος κατηφορικός  ως το χωριό Μπελοκομίτι.Συνεχίζουμε προς Νεοχώρι και τέλος στο σημείο εκκίνησης μας.

Με το αυτοκίνητο μπορούμε να πάμε από Πεζούλα-Νεοχώρι-Μπελοκομίτη -Καρύτσα και τέλος μοναστήρι.

Θέα ατελείωτη προς τη λίμνη αλλά και τα Αγραφα.Η λίμνη Πλαστήρα αλλά γενικότερα τα Αγγραφα διατηρούν ακόμα και σήμερα μια μοναδική όμορφιά.

Δε θα ξεχάσω το γιό μου που μου είπε με έπληξη , ύστερα από αρκετών ημερών περιπλάνηση, μπαμπά όλοι εδώ έχουν μουστάκι!
AddThis Social Bookmark Button

Advertisement
Published in: on 13 Σεπτεμβρίου, 2008 at 9:27πμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/09/13/peleki/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: