EΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ευρωπαική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο η σημερινή αλλά ανευ περιεχομένου για την Ελλάδα.Οι Ελληνες χρησιμοποιούν 9 φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους ευρωπαίους το αυτοκίνητό τους για να καλύψουν αποστάσεις ενός περίπου χιλιομέτρου.

Τραγική κατάσταση που τη βιώνουμε καθημερινά.Το αυτοκίνητο είναι απλά ένα μέσο για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και τίποτ άλλο.Είναι χρήσιμο για να πάμε μια εκδρομή να το χρησιμοποιήσουμε σε μια έκτακτη ανάγκη  να μεταφέρουμε πράγματα και άλλα συναφή.Ομως εδώ έχει ταυτιστεί με την προσωπικότητά μας με το εγώ  και το είναι μας.Δε νοείται να μην έχεις αυτοκίνητο  ας μην έχεις να φας.Πόσες δεν είναι οι περιπτώσεις ανόητων που έχουν καταχρεωθεί για να αγοράσουν ένα χλιδάτο αυτοκίνητο απλά για να κάνουν το κομμάτι τους .Βλέπεις να κυκλοφορούν jeep αλλά οι κάτοχοί τους δεν τα έχουν πάει ποτέ  σε χώμα και βουνά ή κυκλοφορούν αυτοκίνητα πολλών κυβικών στα στενά και στις πλατείες κάνοντας φιγούρα οι οδηγοί .

Εχει περάσει μέσω ενός σωστού promotion πως το αυτοκίνητο είναι η αρχή και το τέλος πως δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο για να πας στη δουλειά σου η να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜεταφοράς.Πως σώνει και καλά όπου πας ακόμα και στο περίπτερο για ένα πακέτο τσιγάρα πρέπει να πας  με το αυτοκίνητο.

Αυτό που πάντα με εντυπωσιάζει  στις ευρωπαικές πόλεις (εξαιρείται η ελλάδα γιατί απέχει έτη φωτός από ευρώπη και ευρωπαική νοοτροπία) είναι ο τρόπος οργάνωσης της ζωής τους ,σε σχέση πάντοτε με το θέμα που συζητάμε.Βλέπεις για παράδειγμα παντού ποδηλατόδρομους ,μπάρες που αφήνουν τα ποδήλατα,ανθρώπους που οδηγούν ποδήλατα παντού όλες τις εποχές.Δεν είναι παράξενο φαινόμενο να δούμε κάποιον διεθυντή ή στέλεχος επιχείρησης (απ αυτούς που στην ελλάδα κλείνουν ολόκληους δρόμους για να περάσουν) ή ακόμα και υπουργούς να κυκλοφορούν  με ποδήλατο.

Αλλά και οι πεζοί αισθάνονται σαν άνθρωποι ,όχι σα ζώα(βλέπε ελλάδα).Αν βάλεις το πόδι σου κάτω από το πεζοδρόμιο έχει σταματήσει η κυκλοφορία απλά για να περάσεις εφαρμόζοντας στην πράξη αυτό που λέει και ο ελληνικός κοκ (δυστυχώς στα χαρτιά) ότι δηλαδή πρωτεραιότητα παντού έχει ο πεζός.Αλλά και γενικότερα οι ευρωπαίοι άνθρωποι (πλην ελλάδας) χρησιμοποιούν πολύ τα ΜΜΜεταφοράς.

Επίσης πρέπει να τονίσω πως στα ΜΜΜεταφοράς(τα ευρωπαικά) επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτου  με αποκορύφομα τα τρένα που έχουν ένα τελευταίο βαγόνι ειδικά για τους ποδηλάτες.Στη χώρα μας μόλις προχτές έμαθα πως ο ΗΣΑΠ κάτω από προυποθέσεις και συγκεκριμένες ώρες θα .. επιτρέπει τη μεταφορά ποδηλάτων.Κάτι είναι κιαυτό.Ισως όταν  γίνει ο επικισμός του Αρη να επιτραπεί και στη Βαλκανική ελλάδα (ναι αυτή την υπερδύναμη) η μεταφορά και των ποδηλάτων .

Ομως ,φίλοι μου, δε μας αποθαρρύνει τίποτα .Ούτε τα σπασμένα  βρώμικα κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια στα οποία έχω σκοντάψει έπειρες φορές ,ούτε η αγενέστατη συμπεριφορά των ευρωπαίων  ελλήνων οδηγών που ζουν και αναπνέουν για το αυτοκίνητό τους, ούτε η ανύπαρκτη πολιτεία που πολλά όφειλε να κάνει αλλά ..πουλάει τρέλα αφού πούλησε πρώτα ότι υπάρχει και δεν υπάρχει.

Εγώ χρησιμοποιώ (παρότι έχω αυτοκίνητο) το ποδήλατό μου και τα πόδια μου(ΜΜΜ) για να πάω στην εργασία μου ή για διάφορες άλλες δουλιές εντός άστυ και προτρέπω όσους μπορούν και θέλουν απλά να δοκιμάσουν μόνο για μια εβδομάδα.

Δοκιμαστικά ας προσπαθήσουμε να μετακινηθούμε χωρίς αυτοκίνητο ,νομίζω πως θα δούμε ωραία πράγματα.Ανθρώπους που ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί και όμορφες εικόνες.Ναι ,στη βαλκανική Αθήνα υπάρχουν ακόμα όμορφες εικόνες.

Τέλος θα ήθελα τη σημερινή ημέρα να την αφιερώσω στην κυρία που το πρωί  ,σε ολόκληρο δρόμο ,διάλεξε να περάσει μέσα από τα νερά με αποτέλεσμα να με βρέξει .Καταλαβαίνω ..δε μπορούσε να περιμένει να περάσω ,ούτε μπορούσε να κάνει λίγο πιο αριστερά!

Published in: on 22 Σεπτεμβρίου, 2008 at 8:28μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/09/22/pod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: