ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το πρωί παρακολούθησα ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα στο αρχαιολογικό μουσείο με θέμα τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα.Αυτό που μου έκανε φοβερή εντύπωση είναι πως ακόμα και σήμερα αυτά τα παιχνίδια παίζονται από τα παιδιά .Βέβαια τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη κοινωνία μας έχει δεχθεί επίθεση από ηλεκτρονικής μορφής παιχνίδια που μπορεί να είναι εντυπωσιακά και να εξιτάρουν ή ιντριγκάρουν (νέες λέξεις..) τα παιδιά αλλά δυστυχώς δε μπορούν να δώσουν τη χαρά που μόνο ένα παιχνίδι με συνάνθρωπο μπορεί να δώσει.
α)Πλαταγή:Ηταν η ονομασία της κουδουνίστρας .Από το πλατάγω που σημαίνει κάνω θόρυβο κρούοντας. Εφευρέτης της κουδουνίστρας ήταν ο μεγάλος Αρχύτας από τον Τάραντα.Σύμφωνα με τον Πολυδεύκη (ονομαστικόν) η πλαταγή χρησίμευε όχι μόνο ως κουδουνίστρα αλλά και ως μέσω εκδίωξης των κακών πνευμάτων από το σπίτι.

β)Κολλαβίζειν:Είναι το γνωστό μπίζ.Σχηματίζουν ένα κύκλο και στη μέση μπαίνει ένα παιδί που έχει κλειστά τα μάτια.Τα άλλα παιδιά κινούνται κυκλικά και χτυπούν αυτό που βρίσκεται στο κέντρο στην πλάτη.Αυτός (το παιδί στο κέντρο) προσπαθεί να μαντέψει ποιός το χτύπησε.Σε περίπτωση που μαντέψει σωστά αλλάζουν θέσεις δηλαδή αυτός που ήταν στο κέντρο πηγαίνει στον κύκλο ενώ ο έτερος μπαίνει στο κέντρο κλίνει τα μάτια και δέχεται τα κτυπήματα.

γ)σβούρα:Στρόμβος ήταν η αρχαία ονομασία της σβούρας.Στην Ιλιάδα γίνεται αναφορά στη σβούρα όταν ο όμηρος παρομοιάζει την πέτρα που πετάει Ο Αίας  με την περιστροφή της σβούρας.

δ)Διελκυνστίδα:Το τράβηγμα του σκοινιού.

ε)Γιο-γιο
ζ)Τροχός:Είναι το τσέρκι.Ενας τροχός που κυλάει με τη βοήθεια μιας βέργας.Παλαιότερα στα χωριά παίζονταν πολύ αυτό το παιχνίδι αλλά αντί για τροχό τα παιδιά είχαν ένα στεφάνι από βαρέλι.

η)Ιυγξ:Ενα ξύλινο ή πύλινο κυκλικό αντικείμενο ,μεγέθους ενός μενταγιόν περίπου.Από το κέντρο περνούσαν μια κλωστή και το στριφογύριζαν χαλαρά και ξαφνικά το τέντωναν.Τότε έκανε ένα θόρυβο ,ένα ιιιιι .Ετσι ονομάστηκε ίυγξ.Μπορεί και να το γνωρίζουμε (στα νεότερα χρόνια) και ως <<το κουμπί>>.

 Αυτά τα παιχνίδια παρακολούθησα και γιαυτά μόνο μπορώ να μιλήσω.Κοιτώντας όμως σε διάφορες ιστοσελίδες βρήκα και άλλα  όπως άθυρμα,αλογάκι με ρόδες,αστραγαλίζειν.Δεν έχει κάποιος παρά να ψάξει βαθύτερα το θέμα.Το σίγουρο είναι πως παιχνίδια που εγώ τουλάχιστον έπαιζα είχαν τη βάση τους στην αρχαία ελλάδα  που διαχρονικά έφτασαν ως εμας αποδεικνύοντας έστω και μαυτό τον τρόπο τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού .
AddThis Social Bookmark Button
Stumble it!

Published in: on 3 Δεκεμβρίου, 2008 at 8:27μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2008/12/03/arxa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: