ΛΕΥΚΤΡΑ

Θαυμάστε!Μπράβο στο Ελληνικό κράτος (τοπική αυτοδιοίκηση,υπουργείο πολιτισμού κι όσοι εμπλέκονται).

Σαυτό το χάλι βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία  όχι μόνο της Βοιωτίας αλλά όλου του κόσμου.Ναι όλου του κόσμου γιατί εδώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά  νέα πολεμική τακτική που άλλαξε τα δεδομένα στις μάχες.Η  λοξή φάλαγγα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον πολύ σπουδαίο στρατηγό Επαμεινώνδα.

371 π.χ. στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο συγκρούστηκαν Σπαρτιάτες και Βοιωτοί.Αρχηγός των Σπαρτιατών ο Κλεόμβροτος και των  Θηβαίων ο μεγάλος Επαμεινώνδας  .Οι Σπαρτιάτες ήταν περί τις 11.000 ενώ οι  Βοιωτοί οι μισοί.Ο Επαμεινώνδας κατάλαβε τη διαφορά και ενίσχυσε την αριστερή παράταξη σε βάθος 50 σειρών  ενώ οι Σπαρτιάτες με τη λογική των προηγούμενων μαχών είχαν σειρά 12 ανδρών.Ταυτόχρονα έδωσε μια λοξή κλίση στην παράταξη με απώτερο στόχο να διαλύσει το αριστερό της Σπαρτιατικής παράταξης .Αφού δέλυσε το αριστερό των Σπαρτιατών έκανε κίνηση κυκλική ώστε η παράταξη του εχθρού να βρεθεί μεταξύ δύο τμημάτων .Αυτού που νίκησε το αριστερό τμήμα (επιθετικό) και του υπολοίπου που βρισκόταν μπροστά από την υπόλοιπη εχθρική παράταξη(αμυντικού).

Ηταν η λοξή φάλαγγα που για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από το δίδυμο Επαμεινώνδα -Πελοπίδα.

Η σημασία της μάχης ήταν σημαντική γιατί για πρώτη φορά νικήθηκε η Σπαρτιατική πολεμική μηχανή ,έφερε στην επιφάνεια τη δύναμη της Θήβας και τέλος εφαρμόστηκε μια νέα πολεμική τακτική .

Περιμένω (καλά περίμενε) στην επόμενη επίσκεψή μου στον ιερό χώρο του μνημείου της μάχης  να βρώ τουλάχιστον μια περίφραξη.Ανεπίτρεπτο ακριβώς δίπλα στο μνημείο να έχουν παρατημένες ξύλινες κολόνες λες και δεν υπήρχε άλλος χώρος να τις αποθέσουν.

Οφείλουμε στη μνήμη των πεσόντων  αλλά και του καθηγητή Ορλάνδου που το 1957 αναστήλωσε το μνημείο να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε το μεγαλείο  και την ιερότητα του χώρουAddThis Social Bookmark Button
Stumble it!

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2009/05/03/le/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: