ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ

Μαγγελάνος.Ονομα μυθικό αλλα ταυτόχρονα και αδικημένο.Το επίτευγμα του πολυδιαφημισμένου Κολόμβου είναι λίγο (με πολύ σεβασμό αναφέρω το λέξη λίγο) μπροστά στο κατόρθωμα του Μαγγελάνου.
Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο όλη η ανθρωπότητα έβλεπε τη γη .Γιατί μέχρι τότε όλοι (εκτός των υποψιασμένων ) πίστευαν πως η γη ήταν επίπεδη σαφέστατα επηρεασμένοι από τη φιλοσοφία του Καύδιου Πτολεμαίου.Σύμφωνα μ αυτή τη θεωρία η γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος.Η γη ήταν ακίνητη και μεγαλύτερη από τ άλλα ουράνια σώματα.
Ο Μαγγελάνος κατέρριψε την παραπάνω θεωρία στην πράξη.Απέδειξε τη σφαιρικότητα της γης αφού ξεκινώντας από τη Σεβίλλη της Ισπανίας (το 1519 ) έφτασε στο νότιο της Αμερικής διέπλευσε τον πορθμό που μέχρι σήμερα είναι γνωστός με τ όνομά του και βρέθηκε στη γαλήνια θάλασσα, στον Ειρηνικό.Από εδώ κατευθύνθηκε προς την Πολυνησία (όπου ανόητα έχασε τη ζωή του),Μπρούνει,Κέιπ Τάουν και πάλι Σεβίλλη.
Ανακάλυψε καινούριες πατρίδες,αστερισμούς,ζώα που για πρώτη ίσως φορά έβλεπαν Ευρωπαίοι άνθρωποι κι έδωσε ανάσα σόλους αυτούς που είχαν στο στόμα τους τη σφαιρικότητα της γης αλλά δεν τολμούσαν να το πουν λόγω Ιεράς εξέτασης.
Το τίμημα της προσπάθειας μεγάλο.Γιατί από τα 5 πλοία της αποστολής μόνο ένα επέστρεψε στην πατρίδα ,το Βικτόρια ενώ από τους τόσους άνδρες μόνο 18 κατάφεραν να σωθούν .Όλοι οι άλλοι πέθαναν από αρρώστιες,ιθαγενείς συμπεριλαμβανομένου και του θρυλικού Μαγγελάνου.
Αν με ρώταγε κάποιος πως θα χαρακτήριζες το Μαγγελάνο;

  • Πείσμων.Γιατί όλη του τη ζωή είχε ένα στόχο.Να γίνει επιτέλους εξερευνητής.Πήγε σε διάφορες αποστολές ,έλαβε μέρος σε αρκετές μάχες,θα μπορούσε να έχει πλούτη αλλά..το πεπρωμένο φυγήν αδύνατο.Ο άνθρωπος προορίζονταν για εξερευνητής.πολλές αντιξοότητες συνάντησε στο ταξίδι του μέχρι και ανταρσία αλλά είχε το στόχο του και τίποτα στο κόσμο δεν μπορούσε να τον εμποδίσει απ την πραγματοποίησή του.
  • Ηγήτορας.Γιατί οδηγούσε καράβια και πλήρωμα εκεί που ήθελε.Για να σκεφτούμε τι καθημερινά προβλήματα είχε ν αντιμετωπίσει κι όχι μόνο με τα στοιχεία της φύσης αλλά και με τα πληρώματα και τους καπεταναίους οι οποίοι ποτέ δεν του συγχώρεσαν το γεγονός πως ήταν Πορτογάλος ενώ αυτοί κι όλη η αποστολή ήταν Ισπανική.
  • Αλλά αυτό το στοιχείο που δε μπορεί να εκφραστεί με μια λέξη είναι ότι είχε τη μυρωδιά των καταστάσεων.Οσμιζόταν τα πάντα γύρω του κι έπαιρνε τις κατάλληλες αποφάσεις εκτός απαυτή που του στοίχισε τη ζωή του.Μπόρεσε να καταστείλει την ανταρσία του Αγίου Ιουλιανού αλλά το πείσμα του τον έφαγε.Δεν εκτίμησε σωστά μια κατάσταση στην Πολυνησία  κι αυτό έφερε το τέλος του.

Απόλους τους θαλασσοπόρους θαυμάζω τον Μαγγελάνο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ο οποίος έδωσε και μια ηθική στην αποστολή του.Δηλαδή στόχος του δεν ήταν τα πλούτη και τα μπαχάρια των Μολούκων νήσων αλλά το ταξίδι ,της παγκόσμιας ανατροπής,ως εκεί.

AddThis Social Bookmark Button
Stumble it!

Published in: on 24 Νοεμβρίου, 2009 at 8:04μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2009/11/24/fmag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: