ΠΟΤΑΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ποταγός Παναγιώτης.Θα έλεγα πως είναι ο νεότερος  τολμηρός εξερευνητής της Ελλάδας.Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Ποταγό γεννήθηκε στην Ελλάδα.Έτσι  ,όπως τόσοι και τόσοι , Ελληνες πρωτοπόροι είναι καταδικασμένος να μένει στην αφάνεια.Αν ζούσε σε κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα  το όνομά του θα φιγουράριζε δίπλα  σ αυτά των  μεγάλων  θαλασσοπόρων και εξερευνητών.

Άλλωστε ένας από τους λόγους για του οποίους αποφάσισε να πραγματοποιήσει το εξερευνητικό έργο του ήταν η στενοχώρια  που του δημιουργούσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα (να ταν και ο μόνος) ,οι πολιτικές παρατάξεις και η αμάθεια (για σκέψου ότι όλα αυτά υπάρχουν και σήμερα και για όλα αυτά στενοχωριόμαστε κι εμείς σήμερα).

Αλλά ας μη γελιόμαστε.Αν δεν έχεις το μικρόβιο της περιέργειας  και της περιπέτειας δεν ξεκινάς  να κατακτήσεις ούτε το λόφο που βρίσκεται στη γειτονιά σου.

Ο Παναγιώτης Ποταγός γεννήθηκε στη Βυτίνα Αρκαδίας το 1838.Εποχή μεγάλου ανταγωνισμού στο χώρο των ανακαλύψεων και εξερευνήσεων μεταξύ δυτικοευρωπαικών εταιρειών.Ο μεγάλος αυτός εξερευνητής πραγματοποίησε τρεις θρυλικές εξορμήσεις:

  • Συρία-Ιράκ-Περσία-Αφγανιστάν-Ινδικό Καύκασο-Παμίρ-έρημο Γκόμπι-Κίνα-Μογγολία-Σιβηρία-Αγία Πετρούπολη-Οδησσός-Κωνσταντινούπολη
  • Σουέζ-δυτική Ινδία-Περσία-Αφγανιστάν-Κάιρο
  • Κάιρο-Κογκό

Τα παραπάνω ταξίδια τα πραγματοποίησε με δικά του χρήματα ενώ αντίθετα πολλές δυτικοευρωπαϊκές εξερευνητικές αποστολές είχαν αρκετούς πλούσιους υποστηρικτές!Επίσης πρέπει να υπερτονίσουμε πως ακόμα και σήμερα με τα μέσα που διαθέτουμε είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουμε τα ταξίδια του Ποταγού!

Εκδόθηκε το πρώτο μέρος των περιηγήσεών του σε δύο εκδόσεις ,μια ελληνική και μια γαλλική.Το δεύτερο έργο του δε δημοσιεύτηκε ποτέ γιατί καταστράφηκε.

Τιμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση, τη Γεωγραφική Εταιρία της Γαλλίας και το βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο το Β’, πρόεδρο τότε της Παγκόσμιας Γεωγραφικής Εταιρίας, ο οποίος και έδωσε το όνομά «λεωφόρος Ποταγού» σε κεντρική αρτηρία της πόλης Ισίρο (Παουλίς) του Βελγικού Κογκό. Όταν του ζήτησε να υπογράψει στη χρυσή βίβλο των περιηγητών, εκείνος έγραψε μόνο δυο λέξεις: «Εις Ελλην»

AddThis Social Bookmark Button
Stumble it!

Published in: on 20 Απριλίου, 2010 at 9:27μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2010/04/20/popa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: