ΕΥΡΗΚΑ!ΕΥΡΗΚΑ!

Τα Ελευθέρια ήταν μια σημαντική γιορτή στην αρχαιότητα.Γιορτάζονταν η ελευθερία των ελληνικών πόλεων και ήταν προς τιμήν του Διός Ελευθερωτή.
Ο Ιέρων -βασιλιάς των Συρακουσών- είχε προγραμματίσει δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες για τη συγκεκριμένη ημέρα.Ετσι αποφάσισε να φτιάξει ένα χρυσό στέμμα.Βρήκε τον κατάλληλο τεχνίτη και του έδωσε χρυσάφι για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.Μετά από λίγες μέρες ο τεχνίτης του παρέδωσε το στέμμα.Όμως ήθελε να βεβαιωθεί πως δεν τον κορόιδεψε και πως το στέμμα του ήταν όλο από χρυσό.
Κάλεσε τον Αρχιμήδη και του ανέλυσε τον προβληματισμό του.Ο Αρχιμήδης προσπαθούσε να βρει μια λύση αλλά μέσω εξισώσεων και μαθηματικών δεν μπορούσε.Μια μέρα καθώς ήταν στην μπανιέρα του πετάχτηκε χαρούμενος και βγήκε γυμνός στον δρόμο φωνάζοντας εύρηκα εύρηκα!Τόσο είχε κουραστεί,προβληματιστεί ίσως και απογοητευτεί ώστε βρίσκοντας τη λύση ξέχασε πως ήταν γυμνός και από την υπερβολική χαρά του βγήκε στο δρόμο γυμνός.
Τι είχε παρατηρήσει;Πως όταν έμπαινε στην μπανιέρα ένα μέρος του νερού έβγαινε από τη μπανιέρα ,χύνονταν δηλαδή.Απλό ;Κι όμως αυτός είναι ο βασικός νόμος της υδροστατικής πίεσης .Ένα στερεό που βυθίζεται μέσα σε ένα υγρό εκτοπίζει όγκο νερού ίσο με το βάρος του σώματος!
Έτσι βύθισε μέσα σε ένα δοχείο νερού το στέμμα και ζύγισε την ποσότητα νερού που χύθηκε.Κατόπιν έβαλε την ποσότητα χρυσού που είχε δώσει ο Ιέρων στον τεχνίτη και ζύγισε την ποσότητα νερού που χύθηκε.Κι έτσι!
Βρέθηκε πως ο τεχνίτης (άλλη θεμελιώδη ανθρώπινη αρχή)…έκλεψε τον Ιέρωνα!

AddThis Social Bookmark Button
Stumble it!

Published in: on 4 Ιουλίου, 2010 at 9:36πμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2010/07/04/arx-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: