ΜΕΤΑΠΟΝΤΙΟ

Αρχαία ελληνική αποικία της μεγάλης Ελλάδας ή νοτίου Ιταλίας  αν θέλετε.Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.χ. από έλληνες κι έγινε πασίγνωστη εκτός απ τις φυσικές ομορφιές της για τη μετεγκατάσταση της σχολής του Πυθαγόρα.Οταν εκδιώχθηκε απ τον Κρότωνα επέλεξε το Μεταπόντιο για τη λειτουργία της φιλοσοφικής (κι όχι μόνο) σχολής του.

Το Μεταπόντιο ήταν γνωστό για τις εξαγωγές σιτηρών , χτίστηκε δηλαδή σε  γόνιμη περιοχή,  γιαυτό δεν είναι τυχαίο και το σιτάρι που παρουσιάζεται στο νόμισμά της.

Αν βρεθούμε στην περιοχή πρέπει να επισκεπτούμε τον αρχαιολογικό χώρο .Θα μείνουμε άφωνοι με τον ναό της Ηρας το travole palatine όπως ονομάζεται.Το ιερό της Αθηνάς ,του Απόλλωνα , το θεάτρο,η συνοικία των κεραμεικών και άλλα σημεία θα μας κάνουν να σκεπτούμε το μεγαλείο της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής δημιοιυργίας.Δεν είναι και λίγο να ξεκινήσεις απ την πατρίδα σου για ένα νέο ξεκίνημα σε άγνωστο και αφιλόξενο περιβάλλον.Κι όμως ας πάρει κάποιος ένα χάρτη του  α και β αποικισμού και θα δει που έφτασαν οι Ελληνες.Αρκετές γνωστές πόλεις της μεσογείου δημιουργήθηκαν απο Ελληνες.Τώρα μη με ρωτήσετε   να σας πω τι  έκανε το ελληνικό κράτος  για να αναδείξει αλλά και να διατηρήσει αυτές τις ιδιαίτερες σχέσεις .Είναι δύσκολη η απάντηση (την ξέρουμε όλοι!).

Αφού περιηγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο ωραία σκέψη θα ήταν η επίσκεψη μας  στην αμμουδερή παραλία ( 3χλμ περίπου ) συνδιαζόμενη με  μια βουτιά στην υπέροχη θάλασσα!AddThis Social Bookmark Button

Long term forecast for Athens, Attica (Greece) – yr.no.

Published in: on 12 Αυγούστου, 2012 at 11:11πμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2012/08/12/metapontio/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: