ΚΑΣΤΑΝΟΧΩΡΙΑ ΔΟΛΙΑΝΑ-ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου φροντίζω πάντα (κιοταν λέω πάντα το εννοώ ..ακόμα και αυτή τη δύσκολη εποχή) να κάνω μια εκδρομή σε μέρος καθαρά φθινοπωρινό.Εννοώ σε περιοχή όπου υπάρχουν φυλλοβόλα δένδρα τα οποία το φθινόπωρο ρίχνουν τα φύλλα τους.Χρωματική ομορφιά τέτοια που κανένας και τίποτε ανθρώπινο δεν μπορεί να αντικαταστήσει.Ενας πίνακας περίεργων συνδιασμών πράσινο,κίτρινο,καφετί κι άλλοι συνδιασμοί που τα λόγια δεν μπορούν να μεταφέρουν το μεγαλείο τους.Απλά να κάθεσαι στο χώμα και να κοιτάς μέχρι το βράδυ.
Φύλλα κίτρινα πεσμένα ,κλαδιά,κυκλάμινα,μανιτάρια ,κάστανα ναι ..και κάστανα.Είναι η εποχή τους.Αλλά ποιός τρώει σήμερα κάστανα.Μπορεί και να να τα έχουμε δει μόνο σε φωτογραφίες.Αν πεις κιόλας πως η φύση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται μέσα σε ένα κουβούκλιο που γύρω του υπάρχουν αγκάθια (όπως ο αχινός) τότε το πράγμα μπερδεύεται!
Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πω πως την προτεινόμενη φθινοπωρινή καστανοδιαδρομή μου τη σύστησε ένας συνάδελφός μου ο Φώτης.Γιαυτό και την έχω ονομάσει η διαδρομή του Φώτη ,τιμής ένεκεν.
Εμένα μου αρέσει να έχει συννεφιά και ομίχλη .Δημιουργείται μια απόκοσμη ατμόσφαιρα η οποία σε συνδιασμό με τη βροχή ή τη φθινοπωρινή υγρασία μας φέρνει χωματοδασικές μυρωδιές που με τη φθινοπωρινή εικόνα των πεσμένων κίτρινων φύλλων και κάστανων μπλοκάρει όλο μας το σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να πούμε πως τίπ[οτα δεν είναι ζωντανό και πραγματικό παρά μονο αυτό που αισθανόμαστε.Μια εικόνα ανεξήτηλη που θα μας συνοδεύει στις δύσκολες ώρες της πόλης που ζούμε.
Απο Τρίπολη ακολουθούμε την εθνική οδό (ο θεός να την κάνει) προς Σπάρτη.Αριστερά θα δούμε ταμπέλα προς Τεγέα.Ακολουθούμε το δρόμο προς Δολιανά ,αν θέλουμε.Μπορούμε δηλαδή να επισκεφτούμε τα Δολιανά να μάθουμε για την ιστορικότητα της περιοχής και μετά γυρίζουμε πίσω και συνεχίζουμε το δρόμο προς Αγιο Πέτρο.Δηλαδή η κύρια διαδρομή μας είναι προς Αγιο Πέτρο. Μετά το Δολιανά σιγά σιγά αρχίζουμε να μπάινουμε στο καστανόδασος μέχρι τον Αγιο Πέτρο.


Περιττό να πω πως το μεγαλείο της διαδρομής θα το νοιώσουμε κάνοντας τη διαδρομή με ποδήλατο και ακόμα καλύτερα με ΜΤΒ όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε χωματόδρομους και να γεμίσουμε με ωραία λάσπη!Τώρα ….να πω ότι μπορούμε να κάνουμε κομμάτια της διαδρομής τρέχοντας θα με περάσετε για τρελό..γιαυτό και δεν το λέω!
Ομως πρέπει να προσέξουμε ώστε να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα ούτε σε εμας ούτε στους ντόπιους αγρότες.Δεν μπορούμε να μπούμε στο κτήμα του άλλου να μαζέψουμε κάστανα.Απαγορεύεται.Πρέπει να σεβαστούμε πρώτ απ όλα τον εαυτό μας.Δεν αξίζει για 3 ευρώ να πέσουμε χαμηλά (στον εαυτό μας) και να καταπατήσουμε την ξένη ιδιοκτησία.Υπάρχουν στο δρόμο πεσμένα κάστανα που μπορούμε να τα δούμε να τα πιάσουμε να τα μυρίσουμε και στον Αγιο Πέτρο αν θέλουμε να αγοράσουμε κανένα κιλό.
Κάθε Φθινόπωρο στα Δολιανά γίνεται η γιορτή του κάστανου.Φέτος νομίζω πως είναι 3 Νοεμβρίου.Μπορούμε να ρωτήσουμε πότε γίνεται και αν θέλουμε κίνηση και κόσμο να πάμε την ημέρα της γιορτής.
Εγώ δε θέλω…κόσμο εννοώ.
Κοντά στον Αγιο Πέτρο βρίσκεται και η μονή Μαλεβής την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε και απο εκεί να κατεβούμε στο Αστρος.
Πάρνωνας ..μεγαλείο!AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 30 Οκτωβρίου, 2012 at 9:13μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2012/10/30/ap/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: