ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΓΚΑΙΤΕ

DSC04039«Et in Arcadia ego» , κι εγώ ανήκω στην Αρκαδία.Μια φράση που χρησιμοποιήθηκε παρα πολύ απ τους ρομαντικούς καλλιτέχνες του 16ου αιώνα.Ανάμεσά τους και ο   Γερμανός Γκαίτε ο οποίος στο έργο του Φάουστ τοποθετεί το γάμο της Ελένης και του Φάουστ σε ένα κάστρο στην Αρκαδία της Σπάρτης (δεύτερο μέρος -πράξη τρίτη).`Οχι η Αρκαδία δεν ανήκει στη Σπάρτη αλλά ούτε και ο Γκάιτε  είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για να δει απο κοντά την όμορφη Αρκαδία.Αλλά Αρκαδία  στην εποχή του ρομαντισμού σήμαινε τον ιδεατό τόπο κατοικίας ενός καλλιτέχνη αλλά και γενικότερα του ανθρώπου .`Ενα χώρο στον οποίο ο άνθρωπος θα ζούσε αρμονικά με το όμορφο περιβάλλον αλλά και με βάση τις ανθρώπινες αξίες.

Αλλά ο Γκαίτε δε χρειαζόταν αυτή την αφηρημένη   γενικότερη ρομαντικό-ευρωπαική επίδραση της λέξης -έννοιας Αρκαδία  γιατί κατά τη διάρκεια των νομικών σπουδών του στη Λειψία είχε προσωπική επαφή με το ελληνικό στοιχείο.Μπορεί να μην ταξίδεψε ποτέ στην Αρκαδία αλλά έκανε παρέα με πολλούς ..`Ελληνες!Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν απ αυτούς που υποστήριξε ανοικτά την ελληνική επανάσταση!Ναι ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Γκαίτε.

Σε ηλικία 25 ετών έγινε γνωστός  με το έργο του , τα πάθη του νεαρού Βέρβερου  (Die Leiden des jungen Werthers).

Τρεμουλιαστές μορφές έρχεστε πίσω

σείς που νωρίς είδε η ματιά η θολή.

Να δοκιμάσω εδώ να σας κρατήσω;

Ετσι ξεκινά ο Φάουστ.Το Σπουδαιότερο ,για μένα, έργο του Γκαίτε. Ο Μεφιστοφελής(Διάβολος) πείθει τον ήρωα πως μπορεί να του δώσει τα νιάτα του με αντάλλαγμα  φυσικά την ψυχή του.Αιώνια ερωτήματα ..αναπάντητα!

Ομως πρέπει να πούμε πως ο Γκαίτε εκτός από  ποιητής και γενικότερα καλλιτέχνης ήταν και επιστήμονας.Γνώριζε ανατομία,φυσική ήταν δικηγόρος (εξάσκησε και το επάγγελμα)  αλλά  στη Βαιμάρη όπου ζούσε ανέλαβε και διάφορα  αξιώματα.

Βέβαια ,όπως καταλάβατε, εχω εστιάσει μόνο σε δυο θέματα .Στην Αρκαδία και τη σχέση του Γκαίτε με την Ελλάδα και δεύτερο στο σπουδαίο έργο του Φάουστ (που με έχει προβληματίσει).

Στη Φραγκφούρτη υπάρχει το σπίτι-Μουσείο του καλλιτέχνη.Με τους βομβαρδισμούς  του 1944 το σπίτι ισοπεδώθηκε και άρχισε να ξαναχτίζεται το 1947.AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 24 Νοεμβρίου, 2013 at 8:46μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2013/11/24/g-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: