ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Σήμερα η Ακρόπολη των Αθηνών ανακυρήχτηκε το πρώτο μνημείο Ευρωπαικής πολιτιστικής κληρονομνιάς. Μια ακόμα διεθνής αναγνώριση για την Ακρόπολη που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας και κάνει κι εμας υπερήφανους για τους αρχαίους προγόνους μας.

Ετσι ,σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να γράψω μερικά ιστορικά στοιχεία για το κατεξοχήν αντιπροσωπευτικό μνημείο της Ακρόπολης (όχι ότι τα άλλα υστερούν) δηλαδή τον Παρθενώνα.

Ο Παρθενώνας άρχισε να χτίζεται το 447 π.χ .Αυτός ο σπουδαίος ναός τελείωσε το 432 π.χ. Που βρήκαν όμως οι Αθηναίοι τόσα πολλά χρήματα για αυτό αλλά και για τόσα άλλα σπουδαία έργα; Ενα μέρος αυτών των χρημάτων ήταν από το συμμαχικό ταμείο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Αθηναίων και άλλων ελληνικών πόλεων μετά τους Περσικούς πολέμους. Ετσι το 448 η εκκλησία του δήμου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τη δημιουργία του ναού της Θεάς Αθηνάς Παρθένου που καταστράφηκε από τους Πέρσες .

Ψυχή του έργου ήταν ο Περικλής ενώ ο Ικτίνος ήταν ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος. Είναι δωρικού ρυθμού. Εχει μια σειρά από κίονες στην κάθε πλευρά του και διπλή σειρά στο μπροστινό και πίσω μέρος του.(ανατολική και δυτική πλευρά)Μέσα στο ναό υπήρχε το χρυσοελεφάντινο άγαλμα του Δία που το είχε φτιάξει ο Φειδίας.

Εργο φοβερό ,στο οποίο παρουσιάζεται η πολιτιστική ακμή και το μεγαλείο των Αθηνών της εποχής εκείνης .Ομως όπως ταλαιπωρήθηκε και ο λαός μας από διάφορες καταστάσεις ή από βάρβαρους κατακτητές έτσι ταλαιπωρήθηκε και ο Παρθενώνας.

Τον πέμπτο αιώνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου ο ναός έκλεισε και αργότερα μετατράπηκε σε ναό αφιερωμένο στην Αγία Σοφία του θεού. Αυτό είχε σαν συνέπεια διάφορες παρεμβάσεις στο ναό ώστε να προσωμοιάζει με χριστιανικό ναό (3 πόρτες ανοίχτηκαν ,υψώθηκε το πάτωμα κ.τλ.)

Απ ότι θυμάμαι ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β στην Ακρόπολη ήρθε για να τελέσει δοξολογία μετά τη σπουδαία νίκη εναντίον των Βουλγάρων. Αργότερα όταν έπεσε η πόλη ο Μωάμεθ Β ήρθε στην Αθήνα και θαύμασε τον Παρθενώνα ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί.

Το 1687 Ενετοί βομβάρδισαν την Ακρόπολη. Μια βόμβα τους έπεσε στον Παρθενώνα τον οποίο οι Τούρκοι τον είχαν μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη καταστροφή. Από εδώ αρχίζουν τα θαύματα της Ενετικής κατοχής .Ο γνωστός σε όλο το Πανελλήνιο κι όχι μόνο Μοροζίνι προσπάθησε να κατεβάσει το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα. Το αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν.

Στην πορεία έχουμε και άλλους φιλλέληνες οι οποίοι ήθελαν να πάρουν και από ένα κομμάτι του Παρθενώνα για τη συλλογή τους .Αλλοι το κατάφεραν όπως ο Γάλλος Γουφιέρ ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν να πείσουν τους Τούρκους. Ο χρόνος κύλησε ώσπου φτάνουμε στην περίοδο που πρεσβευτής της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη είναι ο γνωστός και πολύ αγαπητός στους Ελληνες ανά την υφήλιο Τόμας Μπρούς , γνωστός καιως Ελγιν. Ο Ελγιν κατάφερε να πήσει το σουλτάνο να του δώσει μια άδεια (φιρμάνι)για να μελετήσει (και καλά..) από κοντά τον Παρθενώνα. Για να μη λέω πολλά κατάφερε να πάρει (για να μη πω τίποτ άλλο) 56 πλάκες από τη ζωοφόρο και 15 μετώπες. Επίσης πήρε μια καρυάτιδα ένα κίονα από το Ερέχθειο και ότι άλλο ήταν πεσμένο κάτω. Με λίγα λόγια πήρε ότι μπόρεσε και τα πήγε στην Αγγλία.

Απ όλα αυτά που γνωρίζω για τον Παρθενώνα το πιο συγκινητικό είναι το παρακάτω .Οταν οι Ελληνες πολιορκούσαν την Ακρόπολη το 1822 η τουρκική φρουρά έσπαζε διάφορα κομμάτια τα οποία περιείχαν συνδέσμους για να τους λιώνουν ώστε να μπορούν να φτιάχνουν με το μολύβι τις σφαίρες τους (βόλια).Τότε οι Ελληνες είπαν στους Τούρκους μη σπάτε τα μνημεία και θα σας δίνουμε εμείς τα βόλια που χρειάζεσται.Πλήρωσαν με αίμα με τη ζωή τους αυτά τα μάρμαρα. Ελληνες ,Ελληνες …

Αργότερα με τη δημιουργία του ελεύθερου κράτους άρχισαν να γίνονται διάφορες εργασίες συντήρησης αλλά θα έλεγα πως ήταν υποτυπώδης (χωρίς να έχω σκοπό να προσβάλλω το έργο των ειδικών επιστημόνων που ασχολήθηκαν εκείνη την εποχή με τον Παρθενώνα). Ηταν και οι συνθήκες της εποχής δύσκολες ,άλλοι οι στόχοι, πόλεμοι και ξανά πόλεμοι..

Το 1971 η unesco έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη για τον Παρθενώνα στην οποία δίνονταν μεγάλη βαρύτητα σε μελλοντικά έργα συντήρησης κι έτσι από εκείνη την εποχή και μετά αρχίζουν σιγά σιγά πιο επιστημονικά και πιο ολοκληρωμένα έργα και προσπάθειες αποκατάστασης. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια όλο περισσότερες φωνές ακούγονται για την επιστροφή των μαρμάρων (Ελγιν) αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα. Ισως είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που συμπαρασύρει και άλλα πολλά μαζί.

Τι είναι τελικά ο Παρθενώνας; Ισως το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό έργο του ανθρώπου .

Σε ποιον ανήκει; Νομίζω πως ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα κιόχι μόνο σε εμάς τους Ελληνες.(η unesco έχει σα σύμβολο τον Παρθενώνα)

Published in: on 26 Μαρτίου, 2007 at 4:34μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/03/26/akropoli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: