ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΛΥΣΙΠΠΟΥ

<<Γαλέρες φεύγουν και γαλέρες έρχονται.Παίρνουν τα πλούτη μας τη δόξα μας,τα ιερά μας.Αλλού τα πάνε στη Δύση , να ημερέψουν και κείνης τους λαούς ,να δοξάσουν και κείνης τα χώματα.Η Βενετιά τα δέχεται περίχαρη στολίζεται και καμαρώνει.Στήνει στις πλατείες της τάλογα τ ανεμοπόδαρα , του ακράτητου λαού συμβολική παράσταση>>.
alogo

Είναι τα λόγια του Ανδρέα Καρκαβίτσα ,από το έργο του <<λόγια της πλώρης>>.Τ άλογα τα ανεμοπόδαρα ,είναι τα τέσσερα άλογα του γνωστού γλύπτη Λύσιππου τα οποία ήταν στημένα στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

Το 390 μ.χ, ο Θεοδόσιος ο Α τα έφερε από τη Χίο και τα τοποθέτησε στον ιππόδρομο μέχρι το 1204 μ.χ.Την εποχή των σταυροφοριών και συγκεκριμένα την τέταρτη σταυροφορία τα πήραν οι Βενετοί και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους τη Βενετία.Αργότερα ο Ναπολέων ζήλεψε και τα πήρε στο Παρίσι για να στολίζουν την αψίδα του θριάμβου και το 1815 ξαναεπέστρεψαν στη Βενετία.

Αν ποτέ βρεθούμε στη Βενετία και συγκεκριμένα στην πλατεία Σαν Μάρκο μην παραξενευτούμε για τα ποδοβολητά ή τα χλιμιντρίσματα.Αν κοιτάξουμε ψηλά θα αντικρύσουμε τα άλογα του Λύσιππου !


Checkit

Published in: on 29 Μαΐου, 2007 at 10:58πμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/05/29/lisipos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: